Het gezicht van een politicus bepaalt mee zijn succes

20/03/12 om 09:40 - Bijgewerkt om 09:40

Heeft populaire jongen Kris Peeters een babyface? En hoe verandert de look van Bart De Wever met zijn dieet?

Heeft populaire jongen Kris Peeters een babyface? En hoe verandert de look van Bart De Wever met zijn dieet? Vragen die niet zonder belang zijn, nu Israelische wetenschappers proefondervindelijk hebben aangetoond dat de gelaatstrekken van politici mee bepalen of ze succes hebben in hun ondernemingen.

In de Israelische context, met zijn vele vredesgesprekken en andere al dan niet diplomatieke toestanden, is dat uiteraard van nog groter belang dan bij ons.

Babyface

Psychologen onderzochten de invloed van kleine veranderingen in de gelaatstrekken van fictieve politici die ze op een computerscherm aan een reeks proefpersonen toonden. De politici draafden op in een gespeeld nieuwsfilmpje over onderhandelingen met de Palestijnen. De foto's werden zo gemanipuleerd dat er lichte verschillen waren in de grootte van de ogen en de lippen.

In bijna alle gevallen werd het gezicht dat zo was bijgestuurd dat het als een babyface overkwam, als betrouwbaarder geëvalueerd dan een matuur gezicht.

Volle lippen

Een gezicht met grote ogen en volle lippen, zoals een babyface, wordt gemakkelijker met eerlijkheid en openheid geassocieerd, en eenmaal je een gesprekspartner vertrouwt ga je hem gemakkelijker volgen in zijn argumenten.

De studie is niet zonder belang, omdat mensen dikwijls al in een fractie van een seconde beslissen of ze iemand al dan niet gaan vertrouwen. Opvallend was ook dat dezelfde evaluatiecriteria gehanteerd worden voor politici uit de eigen groep én voor de tegenstanders (in dit geval de Palestijnen).

De marketingmensen die de nakende verkiezingscampagnes van onze politici moeten organiseren, kunnen aan het werk: babyfaces fotoshoppen!

Dirk Draulans

Lees meer over:

Onze partners