‘Het geld als bindmiddel bij het ACW is weg’ (Marc Hooghe)

© PhotoNews

‘Het ACW kan verder als sociale beweging zonder de berg geld van de Groep Arco’, aldus Marc Hooghe. Hij vraagt zich wel af of haar samenhang even sterk blijft.

Als gevolg van de ontmanteling van Dexia maakte de Groep Arco – de financiële arm van de christelijke werknemersbeweging ACW – de vereffening van drie coöperatieve vennootschappen bekend. ACW-voorzitter Patrick Develtere sprak over ‘een blikseminslag’. ‘Maar’, zo voegde hij eraan toe, ‘de werking blijft verzekerd.’

‘Binnen het ACW, dat veel strakker georganiseerd is als zijn socialistische tegenhanger, blijven de Christelijke Mutualiteit (CM) en de vakbond ACV inderdaad goed draaien. Dat geldt ook voor onder meer de kleinere KWB, KAV en KAJ’, aldus Marc Hooghe, hoogleraar politieke wetenschappen aan de K.U.Leuven. ‘Alleen hadden al die organisaties via Arco een financiële buffer. Die is nu in een klap verdwenen. Dat is een serieuze verzwakking van het ACW en zijn organisaties.’

De aankondiging van de vereffening vorige week werd strak geregisseerd om een run on the bank te vermijden. Van de 800.000 particuliere Arco-aandeelhouders hebben er 680.000 een rekening bij Dexia Bank België.

Hooghe: Er is ook gezegd dat het ACW daarmee zou gedreigd hebben om bij de ontslagnemende regering een waarborg van hun inleg bij Arco af te dwingen. Maar ik geloof eerlijk gezegd niet dat mensen door het ACW zo gek kunnen gemaakt worden dat ze massaal hun geld zouden weghalen bij een bank waar ze hun spaarcenten geplaatst en een lening lopen hebben. Belgen stappen sowieso niet snel over van de ene naar de andere bank.

Verliest het ACW ook zijn moreel gezag niet? Kritiek leveren op onverantwoord risicogedrag van banken en zelf boter op het hoofd hebben, dat gaat moeilijk samen.

Hooghe: Door de ACW-participatie in Dexia speelde die vraag naar de geloofwaardigheid al voordien. Als grootaandeelhouder met een deelname van goed 14 procent in Dexia zijn het ACW en Arco mee verantwoordelijk geweest voor het beleid van Dexia. Je kan er dan niet zomaar bijzitten en doen alsof anderen de beslissingen nemen. Bij de Gemeentelijke Holding hebben we hetzelfde gezien. Dat er nu vragen rijzen over de expertise en de ethische bekommernis van hun bestuurders bij Dexia, is dan ook onvermijdelijk. Ze hebben zich in de luren laten leggen door gladde Franse jongens, die het project van een sociale economie met instrumenten zoals de BAC en het Gemeentekrediet hebben weggemaaid.

Het ACW is als beweging uitgegroeid tot een conglomeraat van organisaties, die geprofessionaliseerd zijn, veel personeel hebben en de logica van dienstenbedrijven volgen.

Hooghe: Ook zonder het geld van Arco kunnen die organisaties en diensten doorgaan. De vraag is meer wat er zal gebeuren nu dat bindmiddel om samen te blijven, er niet meer is. De deelorganisaties betalen een bijdrage aan het geheel. Maar zal hun christelijke naastenliefde standhouden als ze via Arco niets meer terugkrijgen? (PM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content