'Het gaat hen om de macht, om niets anders'

02/10/12 om 14:44 - Bijgewerkt om 14:44

'Brusselse Franstalige politici ontkennen de problemen uit electorale berekening.' Dat zegt Luckas Vandertaelen, Brusselaar en Vlaams parlementslid voor Groen, naar aanleiding van zijn nieuwe boek 'Brussel, een politiek incorrecte schets'.

U bent erg kritisch voor de Brusselse politiek klasse. Wat stoort u nou het meest?

Vander Taelen: Het gebrek aan visie en perspectief. Waarover gaan de gemeenteraadsverkiezingen in Brussel? Je hebt niet het gevoel dat je gaat stemmen voor je stad. Ik woon en stem immers in Vorst, maar 700 meter verder ligt Sint-Gillis en aan de andere kant van het kanaal ligt Anderlecht. Ik voel mij een inwoner van Brussel, niet van Vorst. Brussel gaat kapot aan dat zogenaamde 'communalisme'. De Brusselse gemeenten zijn niet in staat om de problemen van deze stad op te lossen omdat die per definitie, in een stad die demografisch uit haar voegen barst, grensoverschrijdend zijn.

Veel van de problemen die u opsomt in verband met veiligheid, mobiliteit en openbare netheid hebben te maken met de versnipperde besluitvorming en de logge politieke structuren in Brussel. Maar kritiek van een Vlaming op wat misloopt in Brussel, is in de ogen van Franstalige bestuurders haast per definitie verdacht.

Vander Taelen: Onmiddellijk. Neem nu de Facebookgroep Politicians, clean up your city, een initiatief van een aantal Vlamingen en expats, die foto's van zwerfvuil en sluikstorten op Facebook posten. De reactie van een schepen van Schaarbeek daarop luidde: les flamands doivent s'occuper de leurs affaires. Ik vond dat een abominabele opmerking, op het racistische af. Dit is onze stad, wij zijn hier de baas, en als jij als Vlaming zegt dat het hier vuil is, dan zeg jij dat alleen maar omdat jij hier de macht wilt overnemen. Dat is ziekelijk, maar wel relevant voor wat er echt in hun hoofd omgaat. Het gaat hen om de macht, om niets anders. (HR)

Brussel. Een politiek incorrecte schets Door Luckas Vander Taelen.

Meer info

Lees meer over:

Onze partners