"Het failliet van een politieke generatie"

23/04/10 om 09:29 - Bijgewerkt om 09:29

De Vlaamse politieke commentatoren stellen vast dat de huidige poitieke generatie alweer gefaald heeft.

"Het failliet van een politieke generatie"

© Belga

De Vlaamse politieke commentatoren stellen vast dat de huidige poitieke generatie alweer gefaald heeft.

"Onmacht van de politiek"

Het ontslag van Yves Leterme is voor Peter Vandermeesch het symbool van de onmacht van de Belgische politiek, schrijft hij in De Standaard. "Vinden we geen compromis, dan is een verwerpelijke regimecrisis een realiteit, ongrondwettige verkiezingen inbegrepen", waarschuwt hij. "Voor de vijfde keer - twee keer als formateur en drie keer als premier - in minder dan drie jaar moest Yves Leterme naar het paleis om ontslag te nemen. Een duidelijker teken van de onmacht van de Belgische politiek kan er niet zijn".

"Failliet van de politiek"

Voor Yves Desmedt in De Morgen duidt de crisis op het failliet van
een politieke generatie: "Het lijfsbehoud voor de dag van morgen is
belangrijker dan een oplossing voor de volgende jaren, en alles
wordt daaraan ondergeschikt gemaakt. Een woord is geen woord meer, een afspraak geen afspraak, elkaar vliegen afvangen, treiteren en ronduit manipuleren en chanteren is de norm geworden. (...) Want veel belangrijker dan de futiliteit die BHV in wezen is, en veel belangrijker dan wie rond dit thema wat stemmen zal weten te winnen en te verliezen, is de vaststelling dat alleen de antipolitiek weer eens sterker geworden is".

"Respectloos en arrogant"

In Het Laatste Nieuws stelt Luc Van der Kelen vast dat respect voor gemaakte afspraken een ongewoon fenomeen geworden is in de
politiek. Misschien is het omdat Alexander De Croo uit een ander werkmilieu komt, dat hij nog niet is aangetast door de huidige politieke zeden en gewoonten. Van der Kelen haalt uit naar de Franstaligen - "respectloos en arrogant liepen de Onkelinxen en de Milquets achter een extremist aan, wiens enige doel erin bestaat een oplossing voor het probleem onmogelijk te maken" - en de koning. Hij noemde de crisis 'inopportuun', maar het is niet aan de vorst om een morele inschatting te maken van een partijpolitieke beslissing.

"Koning als hulpje van Leterme"

Ook Eric Donckier blijft stilstaan bij de rol van de koning. Het communiqué van het paleis is voor hem hét nieuws van de dag: "De koning wil géén nieuwe verkiezingen. En Yves Leterme ook niet, maar dat hadden we al gedacht. Of de koning als hulpje van eerste minister Yves Leterme". Hij ziet drie mogelijkheden om verkiezingen te vermijden: een regering met SP.A en Groen! in plaats van Open Vld, een regering met enkel CD&V aan Vlaamse zijde - beide onwaarschijnlijk voor Donckier - of een doorstart van de aftredende regering, wat een akkoord over BHV impliceert.

Stilstand

Liesbeth Van Impe heeft het in Het Nieuwsblad over het collectief falen van de politiek. "Of we nog verder afglijden zal van de politici afhangen. In een regimecrisis kom je niet zomaar terecht. Een
regimecrisis overkomt je niet, je kondigt die af. Het is niet als een
glijbaantje: niet te stoppen eens je vertrokken bent". Alexander De
Croo heeft volgens haar minstens de verdienste gehad dat hij de
Wetstraat even tot stilstand deed komen. Om verder te gaan, moet er écht iets gebeuren.

"Prijs betalen"

"Gelukkig valt een economie niet, als een regering valt", merkt Wim Van de Velden op in De Tijd. "De politiek staat nu voor de verpletterende verantwoordelijkheid om deze regeringscrisis niet te doen ontsporen tot een regimecrisis, want dan gaan we daar met z'n allen de prijs voor betalen".

Lees meer over:

Onze partners