Het einde van de crisis: ‘Eurozone laat recessie achter zich’

© Reuters

De sfeer op de jaarlijkse landenrisicoconferentie van de Franse kredietverzekeraar Coface in Parijs was er één van voorzichtig optimisme over de eurozone.

Is er reden om opnieuw vertrouwen te hebben in de economie? Mag ik mijn spaargeld weer uitgeven? Moet ik niet meer vrezen voor mijn job? Is dit het moment voor de aankoop van een huis, een zwembad, een nieuwe auto? Hoeft het voor de regering-Di Rupo niet langer een prioriteit te zijn om structurele hervormingen van de economie in te voeren? Kortom: is de crisis voorbij? Neem om 11 uur deel aan de LIVECHAT Het Einde van de Crisis

Volgens Yves Zlotowski, hoofdeconoom van Coface, zal de trend van 2013 (het jaar waarin het Westen opnieuw uit de schaduw van de groeilanden kroop) zich dit jaar verderzetten. De Amerikaanse economie zal naar verwachting 2,4% groeien, onder impuls van investeringen door Amerikaanse bedrijven met record winstmarges en zeer lage schulden. Europa werkt zich langzaam uit het dal, met een verwachte groei van 2,1% in het VK en 1,7% in sterkhouder Duitsland.

België profiteert mee van Duitsland en zou dit jaar 1% groei optekenen. Opvallend is het zwakke vooruitzicht voor Frankrijk met een groei van amper 0,6%. Omdat ze internationaal weinig concurrentieel zijn, zijn de Franse bedrijven zeer afhankelijk van de zwakke binnenlandse consumptie. Het water tussen Europa’s grootste economieën – Frankrijk en Duitsland – wordt daarmee opnieuw wat dieper.

De geplaagde Zuid-Europese landen zullen de recessie achter zich laten en opnieuw een lichte groei realiseren. Al blijft die voorlopig te zwak om de werkloosheid of het aantal faillissementen te doen dalen. Zuid-Europa gaat volgens Zlotowski gebukt onder een zwakke binnenlandse vraag, een gebrek aan innovatie, en een bedrijfswereld die beheerst wordt door zeer kleine en kwetsbare bedrijven. Het Spaanse bedrijfsleven gaat dan weer gebukt onder hoge schulden, die nieuwe investeringen afremmen.

België

Coface kent elk land een rating toe waarmee het landrisico wordt aangegeven. Die rating werd voor België in maart 2013 verlaagd van A2 naar A3 (A1 is de hoogste rating), waarmee ons land op hetzelfde niveau staat als buurlanden Frankrijk, Nederland en het VK (Duitsland heeft een A2 rating). De vooruitzichten voor de rating zijn nu wel stabiel.

De sterke punten van ons land zijn gekend: de centrale positie in Europa, de aanwezigheid van Europese en internationale instellingen in Brussel, de havens van Antwerpen en Zeebrugge, de hoge spaarquote (15% van het bbp) en de lage gezinsschulden (55% van het bbp), en de hooggeschoolde werknemers.

België’s grootste zwaktes zijn volgens de kredietverzekeraar de altijd weer opduikende spanningen tussen Noord en Zuid, die gepaard gaat met een complexe verdeling van bevoegdheden, een export die teveel gericht is op halfafgewerkte producten (te weinig meerwaarde), een nog altijd kwetsbaar financieel systeem en de trage bevolkingsgroei. Ook het verlies aan concurrentievermogen de voorbije tien jaar, die gepaard ging met het verdwijnen van het Belgisch handelsoverschot, is een pijnpunt. Tot slot wijst Coface ook op het risico dat het dossier Dexia nog altijd vertegenwoordigt voor de overheid, die een garantie van 43 miljard euro heeft gegeven aan de restbank.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content