“Het Brussels Gewest staat op instorten”

Officieel staat de Brusselse PS pal voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Maar binnenskamers rijst er ook twijfel over hoe het verder moet.

Officieel staat de Brusselse PS pal voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Maar binnenskamers rijst er ook twijfel over hoe het verder moet. ‘Zelfs al kreeg Picqué er jaarlijks één miljard euro bij, dan zou dat toch verdwijnen in de zakken van de burgemeesters, wier bestuurlijke kwaliteiten over het algemeen beneden alle peil zijn. Je kunt het geld evengoed door de ramen naar buiten gooien’, zegt een belangrijke PS-politicus.

Er wordt druk gespeculeerd over de opvolging van Brussels minister-president Charles Picqué (PS), die heeft laten weten dat hij aan zijn laatste ambtstermijn bezig is. Maar niet alleen de minister-president, ook het gewest dat door hem wordt bestuurd is het voorwerp van speculaties.

‘De Brusselse regering en de Brusselse instellingen functioneren niet. Er zijn te veel ministers en staatssecretarissen, er zijn te veel parlementsleden, die maar heel weinig politieke slagkracht ontwikkelen en die zich, kijk ook naar de agenda van de Brusselse ministerraden, druk maken om futiele onderwerpen. En dat in een gewest dat, onder druk van de demografische ontwikkelingen en de snel toenemende armoede, op instorten staat.’

Dit alarmistische oordeel komt niet van een Brusselvijandige Vlaams-nationalist, wel van een belangrijke bron binnen de Brusselse PS. Anderen binnen zijn partij denken er net zo over, verzekert hij ons. Alleen blijft die bezorgdheid binnenskamers, omdat dit soort doemdenken korten op de molen vormt van de Vlamingen, die doorgaans kritisch staan tegenover de Brusselse constructie.

Onderfinanciering

Officieel zijn de Brusselse problemen voor de PS op de eerste plaats het gevolg van de ‘structurele onderfinanciering’ van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Geld voor Brussel moet er zeker komen, zegt ook de PS-bron, gepokt en gemazeld in het Brusselse politieke bedrijf. ‘Maar zonder diepgaande hervorming van de Brusselse instellingen hebben extra middelen geen zin.’

‘Zelfs al kreeg Picqué er jaarlijks één miljard euro bij, dan zou dat toch verdwijnen in de zakken van de burgemeesters, wier bestuurlijke kwaliteiten over het algemeen beneden alle peil zijn. Je kunt het geld evengoed door de ramen naar buiten gooien.’ (HRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content