Het beroep van schoenmaker gaat verloren

04/08/13 om 09:51 - Bijgewerkt om 09:51

Op amper 10 jaar tijd daalde het aantal zelfstandige schoenmakers in ons land van 344 naar 227. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau Graydon die Unizo kon inkijken. Dat meldt De Zondag.

Het beroep van schoenmaker gaat verloren

© Thinkstock

Wie een paar schoenen wil laten herstellen, moet steeds harder zoeken naar een schoenmaker. Het aantal schoenmakers daalt bijzonder sterk. Op amper 10 jaar tijd daalde het aantal zelfstandige schoenmakers in ons land van 344 naar 227. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau Graydon die Unizo kon inkijken. Dat meldt De Zondag.

Vandaag zijn er nog slechts twee schoenmakers per vijf gemeenten in ons land. "De wegwerpmentaliteit die lange tijd heerste, zorgde voor een terugval in het beroep. Daarnaast werden ook de opleidingen tot schoenmaker schaars", zegt Unizo.

"Nu stellen we evenwel vast dat de schoenmakers, die nog aan de slag zijn, steeds meer werk krijgen. En dat is te wijten aan de crisis. Mensen denken twee keer na vooraleer ze hun schoenen weggooien. Ook sokken, kleding en zelfs huishoudtoestellen worden vaker hersteld dan vroeger".

Unizo startte vorig jaar alvast met enkele opleidingen tot schoenmaker. Onder meer in Veurne, Tongeren en Lokeren kan men terecht om het vak aan te leren. De eerste lichting van nieuwe schoenmakers studeerde in juni af. (Belga/LVR)

Onze partners