Het Atomium zit onder de kerosine

27/07/12 om 05:24 - Bijgewerkt om 05:24

Op het Atomium ligt een laag kerosine van opstijgende vliegtuigen op Zaventem. Het was nog maar net helemaal opgeblonken.

Het Atomium zit onder de kerosine

© Reuters

De negen bollen van het Atomium moeten voor de tweede keer op een maand tijd opgepoetst worden. Dat gebeurde eind juni al eens, maar nu blijkt dat kerosine van vliegtuigen het roestvrij staal aantast. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Tientallen vliegtuigen

Een goede maand geleden werd het volledige Atomium al eens opgeblonken. Toen bleek dat de roestvrije dekplaten steeds vuiler werden, ondanks de renovatie van 2004 tot 2006. Oorzaak is de uitstoot van kerosine van de vliegtuigen die dagelijks tientallen keren opstijgen en landen boven het boegbeeld van ons land.

"Nadat we merkten dat de bovenkant van de bollen steeds vuiler werd, lieten we een analyse uitvoeren", zegt Johan Vandenperre, technisch directeur van het Atomium. "Uit de analyse bleek dat er een kerosinelaag op de bollen lag, afkomstig van de vliegtuigen. Dat hadden we nooit verwacht."

Boenmiddel voor boten
Bijgevolg beginnen een vijftal ervaren alpinisten nog maar eens aan hetzelfde huzarenstukje, met hun poetsgerei hangen ze tot honderd meter boven de grond. De werken duren tenminste twee maanden.

Nu al kost het opboenen van de Atomium-bollen jaarlijks zo'n 72.000 euro. "Nu verdubbelen die kosten", zegt Vandenperre. "We hebben wel dekplaten van roestvrij staal. Die zijn beter bestand tegen vuil. Maar kerosine vreet ook aan roestvrij staal als het er te lang op ligt. Daarom besloten we de bollen meteen opnieuw te poetsen met een boenmiddel voor boten.

Glans

Vandenperre hoopt dat de glans twee à drie jaar meegaat. "Als die uitstoot zo blijft duren, gaan we de luchthaven hier op aanspreken." (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners