'Hervormingsplan voor politie is reclamestunt'

20/01/16 om 09:19 - Bijgewerkt om 09:44

De politievakbonden zijn niet te spreken over het kerntakenplan van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon om meer blauw op straat te krijgen. Ze noemen het plan ondoordacht en een reclamestunt.

'Hervormingsplan voor politie is reclamestunt'

Jan Jambon (N-VA), minister van Binnenlandse Zaken © BELGA

Jambon kreeg vlak voor Kerstmis groen licht van de regering voor zijn plan om meer dan 2.500 extra politiemensen extra op het terrein te krijgen. Maar de politievakbonden NSPV, VSOA en ACV Politie keuren Jambons plan af en verwijten de minister eenparig "nattevingerwerk", zo schrijft De Tijd.

Geen enkele vakbond gelooft dat het doel om 2.500 extra politiemensen op het terrein te krijgen realistisch is. "Het is vooral een publiciteitsstunt. Die 2.500 extra mensen zullen er met dit plan nooit komen", besluit VSOA-voorzitter Vincent Gilles. "Dit noem ik freewheelen. Het is te gek dat de minister zo'n ingrijpend plan wil doorduwen zonder echt studiewerk", meent Jan Adam van het ACV. "Hier is geen draagvlak voor. Het plan is opgesteld door mensen die de betrokken politiediensten niet eens kennen", meent NSPV-voorzitter Carlo Medo.

'Milquet kreeg 7 militairen voor de politie'

Zo wil Jambon een directie bewaking en bescherming oprichten om de bewaking van onder meer de koninklijke gebouwen, kritieke infrastructuur en de NAVO over te nemen van de politie. Die dienst zou 1.660 mensen krijgen, vooral vanuit Justitie (400) en Defensie (1.220).

"Het is vooral een mooie droom van de minister om 1.220 militairen aan te werven", zegt Gilles. "Zijn voorgangster Joëlle Milquet wilde slechts 150 militairen binnenhalen bij de politie. Weet u hoeveel ze er heeft gekregen? Zeven. Welke militair wil 200 euro nettoloon inleveren om het statuut van politieagent te krijgen?" (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners