Hervormingsnota Deeltijds Kunstonderwijs: meteen instrument bespelen zonder eerst notenleer te volgen

21/08/15 om 05:04 - Bijgewerkt om 06:04

Het eerste jaar notenleer in de muziekschool zal niet langer verplicht zijn vooraleer men een instrument mag bespelen, kunstacademies krijgen meer vrijheid om hun opleidingen te organiseren en er komt een soort diploma voor piano- of tekenles. Dat zijn enkele hoofdlijnen van de conceptnota Deeltijds Kunstonderwijs (DKO) van onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V).

Hervormingsnota Deeltijds Kunstonderwijs: meteen instrument bespelen zonder eerst notenleer te volgen

Hilde Crevits (CD&V), Vlaams minister van Onderwijs © BELGA

De Morgen en De Tijd berichten over de conceptnota.

Het uitgangspunt van de minister is om zoveel mogelijk kinderen naar de muziek- of theaterschool, teken- of dansacademies te sturen. Momenteel volgen er ruim 175.000 leerlingen DKO, van wie ruim 132.000 jongeren. Omgerekend is dat één op de zes leerlingen. De cijfers stijgen al jaren, maar Crevits wil dat aantal verder de hoogte in.

Studiebewijs

Ze wil onder meer aan de einddoelen sleutelen, kunstopleidingen moeten breder worden en leerlingen zouden recht krijgen op een studiebewijs bij het afronden van hun opleiding, dat eventueel ook beroepsmogelijkheden inhoudt. Het moet ook makkelijker worden voor scholen om nieuwe richtingen te programmeren.

Sommige academies passen de principes van Crevits nu al toe. Die "good practices" wil ze verder uitbreiden.

De nota werd net voor de zomer goedgekeurd door de Vlaamse regering, nu legt de minister ze voor aan de sector. De onderwijskoepels reageren alvast positief. Tegen september 2018 moet de hervorming helemaal rond zijn.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners