Hervorming onderwijs: Regering belooft tegen eind mei knoop door te hakken

‘De Vlaamse regering zal tegen eind mei een beslissing nemen over de belangrijke en noodzakelijke hervorming van het secundair onderwijs’. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) gezegd.

“De Vlaamse regering zal tegen eind mei een beslissing nemen over de belangrijke en noodzakelijke hervorming van het secundair onderwijs”. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) gezegd tijdens een actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement. Alleen lijkt het erop dat de onderwijshervorming wel in een masterplan zal gegoten worden, maar dat er deze legislatuur geen goedgekeurd decreet met een grondige hervorming meer komt.

N-VA-parlementslid Kris Van Dijck stak in een interview in De Tijd nog eens het vuur aan de onderwijslont. Hij zei onder meer dat “niemand zit te wachten op grote hervormingen in het onderwijs”. Van Dijck probeerde zich te verdedigen door te zeggen dat hij eigenlijk “niets nieuws” had verteld. “Ik heb enkel willen ontkennen dat wij alles blokkeren”, klonk het. Maar met die uitleg nam de oppositie geen genoegen. Volgens hen heeft Van Dijck met zijn uitspraken de hervormingsplannen naar de prullenmand verwezen.

Volgens Van Dijck is het standpunt van zijn partij niet veranderd. Maar op de vraag of N-VA nu voor of tegen een brede eerste graad is (waarbij de studiekeuze verschoven wordt van 12 naar 14 jaar), gaf Van Dijck geen antwoord.

Ook bij coalitiepartner SP.A lagen de krantenuitspraken behoorlijk op de maag. “Ik moet de oppositie gelijk geven. Het is een soap geworden. Dit had ik niet van een ervaren politicus verwacht”, aldus SP.A-parlementslid Kathleen Deckx.

Ook onderwijsminister Pascal Smet was duidelijk ‘not amused’. Het is trouwens niet de eerste keer dat er uit N-VA-hoek kritiek komt op zijn hervormingsplannen, remember de forse kritiek van N-VA-voorzitter Bart De Wever in de studio’s van Terzake.

Hervorming eind mei

Volgens Smet is er binnen de regering afgesproken dat er tegen eind mei een beslissing komt over de “belangrijke en noodzakelijke” hervorming
van het secundair onderwijs. De SP.A-minister hamert erop dat alle partijen in de regering hebben herhaald dat ze loyaal zullen zijn aan het regeerakkoord (waarin een hervorming van het secundair onderwijs is opgenomen, nvdr) en dat er rekening zal gehouden worden met een motie die in november 2012 in het Vlaams Parlement is gestemd.

In die motie staat onder meer dat er “voor het einde van de legislatuur een materplan/ontwerp van decreet wordt uitgewerkt”.

Verwarring

Maar net die formulering zorgde voor verwarring en vragen bij de oppositie. Komt er nu enkel een masterplan of ook een ontwerpdecreet, of een combinatie van de twee? Voor een deel van de oppositie is het alvast duidelijk: de hervorming wordt een zaak voor de volgende regering. Er is namelijk onvoldoende
tijd om de hervorming in een decreet te gieten en het te laten stemmen in het parlement. En door te kiezen voor een niet-bindend masterplan schuift de regering de hervorming door naar de volgende regering.

“Er komt geen goedgekeurd decreet meer deze legislatuur. De broodnodige hervorming van het secundair onderwijs krijgt daarmee een eersteklas begrafenis”, aldus Open VLD-onderwijsspecialsite Marleen Vanderpoorten. Minister Smet betwist die interpretatie. Volgens hem bepaalt het regeerakkoord enkel dat er een ontwerpdecreet moet uitgewerkt zijn. Het moet dus niet gestemd zijn. Bovendien is er voor een deel van de hervormingen geen nieuw decreet nodig.

Smet weerlegt ook dat het beloofde masterplan een “vrijblijvende intentieverklaring” zal zijn. Volgens zal dat plan een duidelijke “visie en strategie bevatten met concrete maatregelen op korte, middellange en lange termijn”. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content