Herrie rond loonsverhoging Antwerpse provinciale ambtenaren

22/03/12 om 07:14 - Bijgewerkt om 07:14

De provincie Antwerpen overweegt 14 topambtenaren een loonsverhoging van 5 procent te geven. Tegelijkertijd zouden politici meer impact krijgen op het aanwerven van topambtenaren.

Een loonsverhoging in tijden van crisis ligt bij een aantal personeelsleden moeilijk, ook al omdat er bij de provincie een totale aanwervingsstop is. Dat schrijft Gazet van Antwerpen.

Bij de provincie Antwerpen werken momenteel 53 hogere ambtenaren met een tijdelijk mandaat. In het voorstel krijgen 39 van hen een vaste benoeming. De andere veertien zouden hun mandaat behouden. Het gaat om de provinciegriffier, de financieel beheerder, de negen departementshoofden, de directeur van de dienst Infrastructuur, het hoofd van de communicatiedienst en zijn persattaché.

Deze topambtenaren zou men een mandaatstoelage willen toekennen van maximaal 5 procent van het brutosalaris. Op jaarbasis betekent dat een meeruitgave van ongeveer 100.000 euro.

Gedeputeerde voor personeel Bart De Nijn (N-VA) zegt dat het voorstel nog binnen de deputatie moet worden besproken. "De kans is evenwel klein dat het in zijn huidige vorm wordt aanvaard." Het ontwerp van besluit zou op 5 april besproken worden, maar werd na overleg met de vakbonden verdaagd.

De vakbonden reageren genuanceerd. "Op zich zijn we niet tégen op voorwaarde dat er geen te hoge of onrealistische doelen worden gesteld die een onverantwoorde druk leggen op het personeel", zegt Kirsten Casteleyn (ACV). "Een extra stimulans kan zeker geen kwaad. Een openbaar bestuur heeft nu eenmaal niet de drive van een privé-onderneming." (Belga/EE)

Onze partners