Herrie bij MR over aanduiding gemeenschapssenatoren

07/07/10 om 17:30 - Bijgewerkt om 17:30

De aanwijzing van drie gemeenschapssenatoren leidt tot onenigheid bij de Franstalige liberalen.

Bij de MR is er onenigheid ontstaan over de aanduiding van de drie gemeenschapssenatoren waarop de partij recht heeft. Enkele fractieleden halen zwaar uit naar Françoise Bertieaux, fractieleidster in het parlement van de Franse gemeenschap.

Het partijbureau van de Franstalige liberalen had zich maandag een eerste keer gebogen over de aanduiding van de gemeenschapssenatoren: de leden van het Franstalig gemeenschapsparlement die worden afgevaardigd naar de Senaat.

De verschillende strekkingen binnen de partij raakten het echter niet met elkaar eens. Tijdens een nieuwe vergadering lukte dat dinsdag ook niet.

Daarop besliste de MR dat de vijf kandidaten voor de drie
functies en de zes kandidaten voor de gecoöpteerde Senaatszetel hun kandidatuur zouden komen verdedigen voor de fractie in het parlement van de Franse gemeenschap.

'Zonder overleg'

Bertieaux maakte in de loop van dinsdagnamiddag echter al de drie namen van de gemeenschapssenatoren bekend: Christine Defraigne, Richard Miller en Jacques Brotchi.

MR-voorzitter Didier Reynders reageerde daar verbaasd op. Drie MR-politici trokken woensdag fel van leer tegen de procedure van Bertieaux. Alain Destexhe, Caroline Persoons en Jean-Luc Crucke haalden daarbij uit naar de fractieleidster.

De twee laatsten waren zelf kandidaat voor de functie van gemeenschapssenator. Volgens Destexhe leidt men de partij door de gang van zaken de afgrond in.

'Procedure gevolgd'

Bertieaux verdedigde zich woensdag tegen de kritiek en wijst erop dat alles volgens de wettelijke procedure is verlopen.

Er werd immers een lijst met drie namen van gemeenschapssenatoren ingediend bij de griffie waaronder de meerderheid van de fractie haar handtekening had gezet.

FDF-voorzitter Olivier Maingain van zijn kant hekelde woensdag dat er geen enkele FDF'er bij de MR-gemeenschapssenatoren is.

Volgens hem getuigt de aanwijzing van drie gemeenschapssenatoren van misprijzen voor de beslissing van de
partij-instanties en is ze zonder overleg binnen de fractie in het parlement van de Franse gemeenschap genomen. Hij kondigde aan dat een reactie van het FDF niet zal uitblijven.

Onze partners