Heropstart Brussels Airport: morgen eerste drie passagiersvluchten

02/04/16 om 15:51 - Bijgewerkt om 18:06

De luchthaven van Zaventem zal vanaf morgen weer stap voor stap in gebruik worden genomen. Er vetrekken zondag drie passagiersvluchten van Brussels Airlines. Er zullen wel bijkomende, strenge veiligheidcontroles zijn op weg naar en aan het luchthavengebouw.

Heropstart Brussels Airport: morgen eerste drie passagiersvluchten

Luchthaven van Zaventem © Belga

Brussels Airport kan zondag gedeeltelijk heropstarten, mits het daarvoor de officiële toestemming krijgt. Dat heeft Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company, zaterdagnamiddag meegedeeld. De drie eerste vluchten zullen als bestemming Faro, Athene en Turijn hebben.

Zondag worden slechts drie vluchten voorzien, Brussels Airlines-vluchten naar Faro, Athene en Turijn, maar vanaf maandag zou het aantal vluchten gradueel opgevoerd worden tot er zo'n 5 à 6 vluchten per uur kunnen plaatsvinden. "Dat zal ook afhangen van de snelheid waarmee de luchtvaartmaatschappijen zich opnieuw kunnen organiseren om vanop Brussels Airport te vertrekken", zegt Arnaud Feist. "Zij hebben de laatste dagen hun vluchten immers naar andere luchthavens omgeleid."

Zes vluchten per uur betekent ook zo'n 800 passagiers per uur die het luchthavengebouw binnenkomen. Uit de simulatie die donderdag heeft plaatsgevonden is gebleken dat dat een haalbaar cijfer is maar alle passagiers moeten zich wel verwachten aan strenge veiligheidscontroles. Passagiers wordt aangeraden om drie uur op voorhand naar de luchthaven te komen.

"Op de wegen naar de luchthaven zullen ANPR-camera's staan, die de nummerplaten van alle voertuigen zullen controleren", zegt Peter De Waele, woordvoerder van de federale politie. "Patrouilles op de invalswegen zullen ook bij wijze van steekproef wagens uit het verkeer kunnen halen om ze volledig te controleren. Alle wagens worden naar Front Parking 2 geleid, vanwaar de passagiers te voet het luchthavengebouw kunnen bereiken. Voor ze toegang krijgen, is er wel een controle van de identiteits- en reisdocumenten en de bagage en in en rond het gebouw zullen er gemengde patrouilles van politie en leger zijn."

Passagiers krijgen eerst toegang tot een tijdelijke structuur op de tarmac, vlakbij de zogenaamde "connector", aldus nog Arnaud Feist. "Het inchecken zal gebeuren op het gelijkvloers van de connector, waarna ze de normale weg via de connector zullen kunnen verderzetten.

De tijdelijke vertrekhal bevindt zich momenteel ter hoogte van het busstation op niveau 0. De oorspronkelijke vertekhal, de plaats waar de aanslagen plaatsvonden, wordt eerst volledig gerestaureerd. Die is momenteel afgesloten voor het publiek. Ook de Kiss&Ride-zone is momenteel nog niet toegankelijk.

Voorlopig krijgen enkel passagiers die hun reis- en identiteitsdocumenten bij hebben, toegang tot het luchthavengebouw. Zij zullen daarvoor wel langs een zogenaamde pre-check-in moeten, waar hun documenten zullen gecontroleerd worden, zijzelf langs een metaaldetector moeten en hun bagage door een scanner zal gaan. Pas nadien kunnen ze inchecken, waarna de normale fouille en controle van de handbagage zal plaatsvinden.

Passagiers die landen op Brussels Airport, zullen het gebruikelijke traject kunnen volgen. Zij kunnen hun bagage ophalen in de bagage reclaim-zaal en naar buiten gaan via de aankomsthal."

Passagiers kunnen voorlopig wel enkel met de wagen of taxi naar de luchthaven komen. "We werken samen met de politie om zo snel mogelijk opnieuw verbindingen met het openbaar vervoer mogelijk te maken", klinkt het nog bij Brussels Airport Company.

Brussels Airport heeft alle informatie voor de passagiers ook verzameld op op deze website.

Over die controles werd gisteravond een akkoord bereikt tussen minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en de luchtvaartpolitie.

Verder ziet het er volgens VTM Nieuws naar uit dat het nog een lange tijd kan duren voor de volledige capaciteit van de luchthaven weer in gebruik kan worden genomen.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

(JH)

Onze partners