Herman Van Rompuy: ‘Ik verwijt mezelf dat ik niet optrad na stopzetting hulp bootvluchtelingen’ (video)

Herman van Rompuy in Terzake © /

In een gesprek met Terzake was Herman Van Rompuy, oud-voorzitter van de Europese raad, ook kritisch voor zijn eigen optreden in het kader van de vluchtelingencrisis. ‘Ik verwijt mezelf dat ik, op het einde van mijn mandaat, de dingen niet in beweging heb gezet” om bootvluchtelingen te helpen redden.

Van Rompuy was in de studio om commentaar te geven op het gemeenschappelijk optreden van François Hollande en Angela Merkel voor het Europees parlement.

“Hollande heeft gelijk van mea culpa te slaan” voor het Europees optreden, aldus de oud-premier. “Niet zozeer dat we traag gereageerd hebben. Dat de eerste reactie bij een probleem van die omvang is van het door te schuiven naar de buurlanden, dat vind ik nog verklaarbaar. Later is er dan wel een Europese aanpak gekomen.”

Volgens Van Rompuy zijn er onderweg twee fouten gemaakt. “De eerste: we hebben Jordanië, Libanon en Turkije te weinig geholpen voor de opvang van 4 miljoen vluchtelingen. We hebben als Europa wel het meeste geld gegeven aan humanitaire hulp”. Maar die hulp aan Syrische vluchtelingen werd afgebouwd “met als gevolg dat daar tekort aan voedsel was. Kinderen konden daar al jarenlang niet naar school gaan. Eigenlijk is daar een collectieve wanhoop gegroeid die de vluchtelingenstroom mee in beweging heeft gezet.”

‘Collectieve fout’

De tweede fout, aldus Van Rompuy, betreft de stopzetting van Mare Nostrum, de Italiaanse operatie om vluchtelingen op de Middellandse Zee te redden. ” Ik verwijt mezelf dat ik, op het einde van mijn mandaat, de dingen niet in beweging heb gezet. De Italiaanse marine ging op 1 november stoppen met grote reddingsoperaties. De Europeanen hebben gezegd: we nemen het niet over, het wordt winter, er gaan er minder komen, en hoe meer we er redden, hoe meer er geneigd zijn het risico te nemen. Dat is een onverantwoord verhaal gebleken. Dat is een fout die we collectief gemaakt hebben”.

Van Rompuy ging ook kort in op een ander element, dat hij niet als een fout bestempelde: Libië. “Ooit zal men daar het verhaal moeten van schrijven. We zijn in Libië betrokken geweest voor een heel nobele zaak. Khadafi wou Benghazi uitroeien. We vreesden een nieuw Srebrenica. Daarom zijn de Fransen met vele andere Europeanen, ook de Belgen, tussengekomen. Daarna is Libië een failed state geworden waar er geen enkele controle meer was op migratie”.

(RR)

Partner Content