Herman Van Rompuy: "België heeft zich niet kapot bespaard"

01/06/13 om 10:46 - Bijgewerkt om 10:46

"België heeft zich niet kapotbespaard. We kunnen nog een tandje bijsteken", aldus Europees president Herman Van Rompuy.

Herman Van Rompuy: "België heeft zich niet kapot bespaard"

"Sommige politici wekken de indruk dat we de Belgische economie ondermijnen als ze ingaan op de inspanningen die Europa vraagt. Dat klopt niet. België heeft zich niet kapot bespaard", zegt Herman Van Rompuy in een interview met De Tijd.

"Begrotingsevenwicht tegen 2015"

Eerder deze week waarschuwden met name de socialistische partijen PS en sp.a voor de negatieve gevolgen van de Europese besparingsdrift. "Frankrijk heeft de voorbije vier jaar structurele maatregelen genomen voor vier procent van het bruto binnenlands product. Daarmee vergeleken kunnen we gerust nog een tandje bijsteken. Tegen 2015 moeten we toch naar begrotingsevenwicht", aldus Van Rompuy.

"Europese aanbevelingen te vrijblijvend"

De Europese president zegt ook dat de Europese aanbevelingen te "vrijblijvend" zijn. "Daarom vind ik dat we ze contractueel bindend moeten maken. Economische hervormingen mogen niet afhangen van goede wil alleen".

Van Rompuy komt in het interview ook terug op de verdeeldheid in Europa rond het wapenembargo tegen Syrië. Volgens hem mag men niet doen alsof het van de EU afhangt of de oorlog snel beëindigd wordt of niet. Hij legt de verantwoordelijkheid in de eerste plaats bij president Assad. Maar ook de Veiligheidsraad speelt een cruciale rol. Dat die is blijven steken in verdeeldheid, betreurt Van Rompuy. "De historische verantwoordelijkheid van de Veiligheidsraad in dit dossier is gigantisch". (Belga/MI)

Lees meer over:

Onze partners