Herman Matthijs: "Brussel moet wél een volwaardig gewest worden"

12/04/11 om 13:52 - Bijgewerkt om 13:52

Brussel moet wél een volwaardig gewest worden, mét hertekende grenzen. En ook de Duitstaligen moeten hun eigen gewest krijgen. Dat zegt politiek wetenschapper Herman Matthijs (VUB) in Knack.

Herman Matthijs: "Brussel moet wél een volwaardig gewest worden"

© Filip Naudts

HERMAN MATTHIJS: Als Brussel geen volwaardig gewest mag zijn, wat dan wel? Gaan Vlaanderen en Wallonië samen Brussel besturen? Dat zal nooit werken. Nee, je moet logisch zijn: ofwel wordt Brussel een gewest zoals een ander, ofwel zeg je dat dit onmogelijk is en keer je terug naar de situatie van vóór 1989, toen Brussel nog geen gewest was en beheerd werd door de federale regering. Ik zou van Brussel een derde gewest maken en het zelfs nog een aantal gemeenschapsbevoegdheden bij geven, zoals sport en toerisme. Een aantal belangrijke bevoegdheden zoals onderwijs, cultuur en taal blijven wel bij de gemeenschappen. En ik zou meteen ook de Duitstaligen een gewest geven, zodat België uit vier gewesten zou bestaan. In ruil daarvoor moeten we wel B-H-V kunnen splitsen en de faciliteiten afschaffen. Die zijn zestig jaar geleden ingevoerd als een tijdelijke maatregel en vormen nu nog constant een bron van miserie.

Vindt u een uitbreiding van Brussel bespreekbaar?

MATTHIJS: Zeker. De grenzen van Brussel zijn niet logisch. Hoe is het mogelijk dat de ene rijstrook van de Romeinse Steenweg nabij de Heizelpaleizen behoort tot het Vlaams Gewest en de andere tot het Brussels Gewest, met kafkaiaanse toestanden als gevolg voor het onderhoud? Die grenzen moeten zeker worden hertekend. Ten tweede moet een uitbreiding van Brussel met de faciliteitengemeenten - met uitzondering van Wemmel - bespreekbaar zijn. Wat gaat Vlaanderen doen als bij de gemeenteraadsverkiezingen blijkt dat negentig procent van de inwoners van die gemeenten op Franstalige lijsten stemt? Maar in ruil voor een uitbreiding van Brussel moeten dus wel die faciliteiten worden afgeschaft. En er moet een grote staatshervorming komen, naar het model van echte federale staten zoals Zwitserland.

(EWP)

Onze partners