Herman Daems: 'Niet terug naar Belgische frank'

20/09/11 om 17:03 - Bijgewerkt om 17:03

Betalen wij volgend jaar weer in Belgische franken? Geen sprake van, bezweert professor Herman Daems, voorzitter van BNP Paribas Fortis.

Herman Daems: 'Niet terug naar Belgische frank'

Het is de vraag die iedereen zich stelt, dus stellen wij ze ook. Betalen wij volgend jaar nog met de euro?

Herman Daems: Daar bestaat geen twijfel over. Daar bestaat géén twijfel over. Daar bestaat GÉÉN twijfel over. Het antwoord is natuurlijk: JA.

En betalen de Grieken volgend jaar nog met de euro?

Daems: Ja, dat hebben we de voorbije jaren en maanden zo beslist. Ik ben dan ook heel ongelukkig met al die economen die zeggen dat het simple comme bonjour is om de Grieken uit de eurozone te stoten. Dat is echt niet zo. Het is in mijn ogen zelfs een puur theoretische discussie.

Waarom is een exit van Griekenland uit de eurozone voor u een puur theoretische discussie?

Daems: Vandaag werken de Grieken met euro's. Wat doen ze daarmee als de speculatie toeneemt over een uitstap uit de euro en de invoering van een zwakkere drachme? Ze halen die euro's van hun rekening en plaatsen die bij een buitenlandse bank of stoppen ze onder hun matras. Als Griekenland de euro dan echt zou verlaten en de euro's moeten worden omgewisseld in drachmen, staat er niets meer op de Griekse rekeningen. De euro's die de Grieken onder hun matras of in het buitenland aanhouden, worden dan een fortuin waard.

En in tegenstelling tot wat sommigen beweren, kun je niet op vrijdagavond beslissen om Griekenland uit de euro te stoten en er 's maandags al met drachmen betalen. Zo eenvoudig is dat allemaal niet. Alleen al het drukken van die drachmen zou weken of maanden vergen. Ik versta dus niet hoe je een uitstap van Griekenland uit de eurozone praktisch afwikkelt. (EWP/JVO)

Lees meer over:

Onze partners