Live HERLEES: Vakbonden tevreden over stakingsdag; Charles Michel roept op tot overleg

15/12/14 om 06:28 - Bijgewerkt om 21:49

De vakbonden zijn tevreden over het verloop van de nationale stakingsdag. Ondernemersorganisatie wijst op de gevolgen voor de economie. Premier Charles Michel roept op tot overleg.

HERLEES: Vakbonden tevreden over stakingsdag; Charles Michel roept op tot overleg

© BELGA

 • Jan Herregods

  Treinpersoneel opnieuw aan de slag - morgen weinig problemen verwacht

  De nationale stakingsactie loopt af. Het treinverkeer lag in heel België volledig lam. Vermoedelijk zullen er dinsdagochtend niet al te veel problemen zijn, zegt Thomas Baeken van Infrabel.

  Tijdens de nacht van maandag op dinsdag moet al het treinmateriaal op zijn plaats gebracht worden. "Maar aangezien er sinds zondag 22 uur geen enkele trein gereden heeft, zal dat vermoedelijk geen grote problemen veroorzaken", zegt Baeken. "Het zou kunnen dat zondag om 22 uur een trein niet op zijn eindbestemmnig gestopt is. Die moet dan naar zijn vertrekpunt gebracht worden.

  Ons personeel gaat alleszins vanaf 22 uur opnieuw aan de slag en zal er alles aan doen zodat er dinsdag geen al te grote problemen zouden zijn." Er waren maandag ook problemen door een kabelbrand in de buurt van Brussel-Zuid. De brand was al geblust en arbeiders van Infrabel hebben maandag heel de dag gewerkt om alles te herstellen. "Alles is vermoedelijk tegen 22 uur hersteld.Deze brand zou dus dinsdag geen problemen veroorzaken", zegt Baeken.

  Brussels Airlines herneemt vanaf 22 uur geleidelijk aan het vluchtprogramma. De luchtvaartmaatschappij heeft naar eigen zeggen talrijke maatregelen genomen om de nahinder van de staking zo veel mogelijk te vermijden. Zo werden 21 vliegtuigen in buitenlandse Europese luchthavens op de grond gehouden. Deze toestellen keren dinsdagochtend allemaal met passagiers terug naar Brussels Airport en hervatten dan meteen hun normale vluchtprogramma.

  Vanuit Afrika en New York vertrekken er maandagavond al 7 langeafstandsvliegtuigen die zeer vroeg in de ochtend zullen landen in Brussels Airport.

  Bij De Lijn zouden dinsdag de bussen en trams in alle provincies opnieuw normaal moeten rijden. (Belga)

 • Jan Herregods

  Vakbonden consulteren nationale besturen

  De vakbonden consulteren de komende dagen hun nationale besturen. Ze maken intern een evaluatie van de nationale stakingsdag. Het is niet de verwachting dat meteen nieuwe acties worden aangekondigd.

  Het ABVV roept dinsdag zijn federaal comité bijeen om de acties en de houding van de werkgevers en de regering te evalueren. Voor een standpunt over verdere acties is het morgen/dinsdag wellicht nog te vroeg.

  Idem voor de christelijke vakbond, die dinsdag (en volgende week) een nationaal bestuur bijeenroept. Voorzitter Marc Leemans zei dat hij tegen nieuwjaar op een duidelijk signaal van de regering hoopt.

  Ook de liberale vakbond consulteert zijn nationaal bestuur.

  De bonden zitten de komende dagen ook samen om de acties te evalueren. Veel zal nu afhangen van de signalen die de regering en de werkgevers uitsturen. (Belga)

 • Jan Herregods

  'Hart boven hard wint aan terrein'

  Op uitnodiging van het platform Hart boven Hard zijn tussen 500 en 1.000 personen samengekomen tegen het regeringsbeleid aan "La Tentation" in Brussel. Onder hen veel leden van het ACV, maar ook gewone burgers, vertegenwoordigers van het verenigingsleven, aanhangers van Groen na hun ronde langs de stakingsposten en leden van het collectief D19-20.

  Hart Boven Hard is een burgerinitiatief dat individuen en organisaties verenigt die zich zorgen maken over het geplande beleid van de Vlaamse en federale regering. Met een alternatieve Septemberverklaring verzamelde de beweging inmiddels meer dan 15.000 handtekeningen.

  Zo'n 300 mensen fietsten maandagochtend mee in een ronde van de stakingsposten. De fietstocht begon aan de Graanmarkt en trok langs de posten bij de MIVB, de NMBS, de nationale bank en de scholieren, naar een stakingspost van artiesten aan de Beurs en het Jeugdhuis Chicago.

  Onder de aanwezigen waren onder meer Geert Van Istendael, Lieven De Cauter, Bleri Lleshi, Marc Leemans en Tuur Florizone. "Dit succes wijst erop dat ons initiatief aan terrein wint", zegt Jan Busselen van Hart Boven Hard Brussel. "Ons uitgangspunt dat andere politieke keuzes wel mogelijk zijn, wordt gedragen bij een breed deel van de bevolking. We blijven gaan voor een warme samenleving die zich baseert op solidariteit, een samenleving waarin we de mouwen voor elkaar opstropen."

  Dinsdag organiseren Hart Boven Hard en Tout Autre Chose een avond in de KVS waarin 10 thema's worden bediscussieerd. Op 29 maart plant de beweging een grote nationale parade die moet uitmonden in een soort muziekfestival.

 • Jan Herregods

  Unizo en Voka: 'Acties zijn buiten proportie'

  Ondernemersorganisatie Unizo raamt de schade van de nationale staking vandaag/maandag op 264,8 miljoen euro in de private sector. Als ook de schade voor de overheid erbij wordt gerekend, komt men uit op zowat 480 miljoen. "En dan hebben we extra kinderopvang, alternatieve manieren om op het werk te raken of het moeten opnemen van verlof nog niet meegerekend", klinkt het.

  Werkgeversorganisatie Voka had het eerder op de dag over 600 miljoen economische schade, maar dan voor de vier actiedagen in totaal.

  Beide werkgeversorganisaties lijken het er wel over eens dat de acties buiten proportie waren. "Op die manier wordt het fragiele economische herstel weer teniet gedaan", zegt Unizo. "Wij stellen de vakbonden verantwoordelijk voor het economisch verlies." Vooral de stakersblokkades worden veroordeeld.

  "Dat vakbonden in een moderne rechtsstaat als de onze zomaar grote delen van het land kunnen blokkeren, gaat er niet in", aldus Unizo. Ook Voka veroordeelde al de blokkades.

  Uit een rondvraag van Unizo blijkt dat er maandag slechts in 6,5 procent van de kmo's is gestaakt. Maar één op drie van de bedrijven ondervond wel hinder van de acties. (Belga)

 • Jan Herregods

  Jan Jambon: 'Oplossingen zoeken aan de onderhandelingstafel, niet op straat'

  Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) roept de vakbonden op via onderhandelingen oplossingen te zoeken. "Je kan alleen oplossingen bekomen aan de onderhandelingstafel, niet door de economie plat te leggen", zei Jambon maandag op Radio 1. Na de acties van de voorbije weken, vindt de minister dat de vakbonden hun punt hebben gemaakt. "Dit moet nu stoppen".

  Volgens minister Jambon, die bevoegd is voor Veiligheid, hebben er maandag tijdens de nationale staking geen grote incidenten plaatsgevonden. "Maar de economie heeft een dag platgelegen en dat is toch wel hoogst bedenkelijk in deze tijden", luidt het.

  Hij nodigt de vakbonden nu uit aan de onderhandelingstafel plaats te nemen. "Het is niet op straat dat oplossingen kunnen worden uitgewerkt". Voor Jambon moet iedereen samenwerken om opnieuw economische groei en jobs te creëren. "Wij nodigen de vakbonden uit om dat samen met ons te doen en te stoppen met deze economische destructie". (Belga)

 • Jan Herregods

  Geen file vanavond, morgen wordt wel drukte verwacht

  Er staat maandagavond geen file op de Belgische wegen. Ook de meeste blokkades zijn opgeheven, zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum. Enkel op de R2 Ring van Antwerpen aan uitrit 12 Lillo richting Haven is de weg nog afgesloten. Dinsdag verwacht Beeckman echter veel drukte door een politieactie.

  "De meeste blokkades zijn afgebroken. In Brussel waren de wegen vrij rond 16 uur. In het Gentse havengebied zijn er lokaal nog enkele blokkades mogelijk, maar dat zal niet meer lang duren. Er staat geen file in België, dat is nieuws", zegt Beeckman.

  Net zoals vorige week na de provinciale actiedag verwacht Beeckman dinsdag/morgen veel drukte op de Vlaamse wegen. "De goederenstroom heeft drie dagen stilgelegen. Er zal daardoor druk verkeer zijn richting de havens en de industrieterreinen. Bovendien vinden morgen/dinsdag de stiptheidsacties van de politie plaats. Dit zal voor extra hinder zorgen op de lokale wegen." (Belga)

 • Jan Herregods

  Premier Michel volgt staking van nabij op en roept op tot overleg

  Iedereen, zowel de sociale partners als binnen de regering, moet zijn verantwoordelijkheid opnemen en ermee akkoord gaan rond de tafel van het sociaal overleg te gaan zitten. Dat wordt benadrukt in de omgeving van de premier. Hij volgt sinds maandagmorgen de situatie van nabij op, zowel op het vlak van mobilisering als qua veiligheid.

  Michel staat permanent in contact met de ordehandhavers om zich ervan te vergewissen dat de situatie nergens uit de hand loopt.

  Het kabinet van de eerste minister herhaalt dat er naar eigen zeggen veel ruimte is gelaten voor het sociaal overleg. "Om overleg te laten plaatsvinden, moet iedereen rond de tafel komen zitten, politieke en syndicale spelers", voegt men er aan toe.

  Ook het kabinet wijst op het overleg binnen de Groep van Tien van vorige week, dat woensdag voortgaat. Voor dinsdagmorgen staat een bijeenkomst geprogrammeerd van het Comité A, het onderhandelingscomité dat bevoegd is voor het geheel van de overheidssectoren.

  De entourage van premier Michel wil niet ingaan om verklaringen die de voorbije dagen werden afgelegd over de stakingsacties en de vakbonden. "Wat telt, is wat rond de regeringstafel wordt gezegd en de voltallige regering zit op dezelfde golflengte. Wat telt, is het sociaal overleg en alle ministers doen er alles aan om dat te realiseren", luidt het. (Belga)

 • Jan Herregods

  Voka raamt economische schade van 4 actiedagen op 600 miljoen euro

  Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, raamt de economische schade van de drie regionale actiedagen en de nationale staking op ongeveer 600 miljoen euro. "De economische schade is onevenredig hoog in vergelijking met het aantal stakers", zegt gedelegeerd bestuurder Jo Libeer in een communiqué.

  Net als het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) eerder maandag, stelt Voka dat er tijdens de actiedagen van de voorbije weken maar weinig stakingsbereidheid was in de privésector. "We zagen telkens een lage stakingsbereidheid in de Vlaamse en Brusselse kmo's", aldus Jo Libeer. "Vooral bij overheidsdiensten en grote ondernemingen was er veel hinder."

  Voka stelt wel vast dat "de vakbonden blijkbaar van tactiek veranderd zijn". "Waar we bij de grote staking in 2012 vaststelden dat slechts drie procent van de ondernemingen werd gehinderd omdat hun bedrijventerrein werd afgesloten, is dat vandaag bijna één op de vier. Dat is onaanvaardbaar. Wij respecteren het recht op staken. Maar er is een verschil tussen het stakingsrecht en het overtreden van de strafwet. Het blokkeren van de openbare weg is een misdrijf", luidt het.

  Voka waarschuwt nog voor de negatieve effecten op langere termijn. "De gevolgen van de stakingsacties, en de aankondiging van de vakbonden dat er mogelijk na nieuwjaar nog verdere acties op til zijn, zijn bijzonder schadelijk voor ons imago in het buitenland. Het aantrekken van nieuwe bedrijven, nieuwe klanten of nieuwe investeringen dreigt daardoor voor langere tijd negatief beïnvloed te worden", aldus nog Jo Libeer. (Belga)

 • Jan Herregods

  Ruim 9.500 afgeschafte treinen en 374 uur vertraging door reeks vakbondsacties

  De verschillende vakbondsacties tegen de regeringsmaatregelen en de staking van treinbestuurdersvakbond ASTB hebben de voorbije weken enorme gevolgen gehad voor het treinverkeer in België. In totaal werden meer dan 9.500 reizigerstreinen volledig afgeschaft. De treinen die wel reden, hadden een gecumuleerde vertraging van meer dan 374 uur. Dat blijkt uit cijfers die Belga opvroeg bij spoorwegnetbeheerder Infrabel.

  De vakbonden organiseerden de voorbije weken drie provinciale actiedagen (op 24 november, en 1 en 8 december) en een nationale staking (15 december). Bovenop die acties was er op donderdag 11 december nog een 24 urenstaking van de treinbestuurdersvakbond ASTB.

  In totaal werden tijdens al die acties meer dan 9.500 reizigerstreinen volledig afgeschaft, en nog eens ruim 1.700 treinen gedeeltelijk geschrapt. Iets meer dan 2.200 passagierstreinen reden met vertraging, goed voor een gecumuleerde vertraging van circa 22.500 minuten, of 374 uur.

  Op een gewone dag rijden er circa 3.700 reizigerstreinen op het Belgische spoor. (Belga)

 • Jan Herregods

  Brusselse taxi's profiteren niet optimaal van stakingsdag

  Hoewel het openbaar vervoer in Brussel maandag helemaal stil lag, heeft de staking de taxi's in de hoofdstad globaal geen windeieren gelegd. Ook bij autoverhuurbedrijf Europcar wegen de extra reservaties wellicht niet op tegen de annuleringen. De wagens van autodeelbedrijf Cambio waren maandag dan weer wel grotendeels volgeboekt.

  "Alles stond op zijn kop", zegt Pierre Steenberghen, secretaris-generaal van GTL-taxi. Omdat de luchthaven stil lag, waren er geen ritten van en naar Zaventem. De treinstaking was dan weer slecht nieuws voor de chauffeurs die aan de stations wachten.

  Steenberghen denkt niet dat de extra ritten van mensen die geen beroep konden doen op het openbaar vervoer dit hebben opgevangen. Het bureau van Europcar was één van de weinige plaatsen waar gewerkt werd in het Brusselse Zuidstation. "We hebben niet speciaal meer klanten vandaag", zegt medewerkster Julie Uyttehaegen.

  "Veel mensen hebben hun boeking geannuleerd omdat ze niet met de trein tot hier raakten. Dat wordt wel enigszins gecompenseerd door reizigers die niet op de hoogte waren van de staking en een alternatief zochten voor de trein."

  Het autodeelsysteem van Cambio draaide de voorbije maandagen wel op volle toeren. "Waar we op een gemiddelde maandag in Brussel tussen de 300 en 400 reservaties binnenkrijgen, waren dat er op 8 december meer dan 500 en vandaag al bijna 600", zegt Ward Docx van Cambio. (Belga)

 • Jan Herregods

  "Minimale dienstverlening bij beroepsbrandweer" (ACOD-LRB)

  Tijdens de nationale staking maandag is volgens de socialistische vakbond ACOD-LRB een minimale dienstverlening bij de beroepsbrandweer voorzien. Dat deelde federaal secretaris Mil Luyten mee.

  "Aan de meeste grote kazernes waren stakersposten, zoals in Gent en Aalst. Daar zijn ook pamfletten uitgedeeld", aldus Luyten. Er is wel een minimale dienstverlening voorzien, waarbij fundamentele taken zoals interventie verzorgd worden. Taken zoals onderhoud en opkuis behoren daar dan bijvoorbeeld niet toe.

  De vakbond had opgeroepen met de voltallige bemanning naar de kazerne te komen. Daar staat de ploeg die van dienst zou zijn, dan in voor de minimale dienstverlening.

  De actie gaat zeker voort tot in de avond. Het eindpunt verschilt van de uren waarop de volgende ploegen aan de slag gaan, klonk het nog. Luyten zei nog dat ACOD-LRB meer dan de helft van de 5.000 à 6.000 professionele brandweermannen vertegenwoordigt.

 • Jan Herregods

  Ruim één op vijf personeelsleden Stad Gent werkt niet

  Bij het Gentse stadsbestuur werkt maandag ruim een op de vijf personeelsleden niet. De staking is vooral voelbaar bij kinderdagverblijven en het basisonderwijs.

  Slechts twee kinderdagverblijven en een peutertuin zijn open, er is wel noodopvang voorzien. Ongeveer 40 pct van de stedelijke basisscholen zijn gesloten. "De leerlingen werden er doorverwezen naar andere scholen voor een alternatief programma", meldt het stadsbestuur.

  "In zowat alle basisscholen is het onderwijs verstoord." In de basisscholen die geopend zijn, daagde ruim 40 pct van de leerlingen niet op. In alle zeven secundaire scholen van het stedelijk onderwijs gaat de werking wel door, al waren er geen examens.

  Ook de meeste loketten van de dienst burgerzaken bleven dicht en het merendeel van de Gentse sportaccommodaties is niet open.

  Bij politie en brandweer wordt er nauwelijks gestaakt. De dienstverlening verloopt normaal.

  Aan de UGent is de staking enkel voelbaar in de studentenrestaurants, want die blijven dicht bij gebrek aan voldoende personeel. Aan het rectoraat stond een stakerspost met zowat 70 aanwezigen, waarvan de helft studenten. Verder werden een beperkt aantal lessen geschrapt.

  In het UZ Gent werd een minimumbezetting gegarandeerd, waardoor minstens op "zondagsdienst" gedraaid wordt. "In functie van het aantal werkwilligen gaan er ook nog veel andere zaken door, zoals alle dringende zaken en wat niet onderbroken kan worden", klinkt het. (Belga)

 • Jan Herregods

  "Op alle vaarassen zijn sluizen waar niet gewerkt wordt" (Waterwegen en Zeekanaal)

  Op de Dender na, is er maandag geen binnenvaart mogelijk in Vlaanderen. Dat zegt waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal (W&Z). Ook op het strategisch belangrijke Albertkanaal is geen verkeer mogelijk, klinkt het bij beheerder nv De Scheepvaart.

  Met uitzondering van de toegang naar havens en het Albertkanaal, beheert W&Z alle bevaarbare waterlopen in Vlaanderen. "Op alle vaarassen zijn er sluizen waar niet gewerkt wordt. Ofwel wordt er gestaakt aan de sluizen of geraken sluiswachters niet te plaatse, ofwel wordt er op een aantal plaatsen wel gewerkt, maar in de daaropvolgende sluizen dan weer niet. Daardoor is de impact zeer groot voor de binnenvaart. Enkel op de vaaras Dender wordt gewerkt, maar er is weinig scheepvaart", klinkt het.

  Hoeveel binnenvaartschepen getroffen worden, is niet duidelijk. Op een aantal plaatsen worden ook bruggen opgehaald, met hinder voor verkeer zoals in Oudenaarde of Aalst.

  Nv De Scheepvaart beheert het Albertkanaal en een aantal afhankelijke kanalen in Antwerpen en Limburg. Daar is iets meer duidelijkheid. "De piketten staan er sinds gisterenavond 22.00 uur", zegt woordvoerder Paula Palmans maandag/vandaag.

  "In Hasselt zijn er sinds vanmiddag een paar schepen gestut en hebben de stakers niet gereageerd. Maar in Wijnegem is er nog geen doorgang. Tien schepen liggen te wachten om op te varen richting Limburg en vier schepen kunnen nog niet afvaren naar de haven van Antwerpen."

  Door de stakerspost in Wijnegem wordt ook het verkeer op verderliggende kanalen zoals dat van Dessel-Turnhout-Schoten lamgelegd. Het is niet geweten wanneer de staking wordt stopgezet. (Belga)

 • Jan Herregods

  N-VA-hoofdkwartier bekogeld met eieren

  Maandagmiddag heeft een groep van een honderdtal vakbondsmensen het N-VA hoofdkwartier in Brussel met eieren bekogeld. Het kwam even tot een confrontatie met de politie die de weg had afgezet. Ook de hoofdzetel van werkgeversorganisatie Voka, iets verder in de Koningstraat, werd geviseerd.

  De betogers, hoofdzakelijk met rode jassen van de socialistische vakbond, hadden enkele kartonnen trays eieren mee voor een korte belegering van het hoofdkwartier van de N-VA in de Koningstraat. De politie, met enkele tientallen manschappen in de buurt, had de weg versperd en stond met helmen, schilden en beenbeschermers het hoofdkwartier van de politieke partij te verdedigen.

  "Onze agenten hebben een stevige dosis eieren over zich gekregen", zegt politiecommissaris Ilse Van de Keere. Even kwam het tot schermutselingen toen enkele betogers door de wegversperring de perimeter probeerden binnen te dringen. De politie moest traangas gebruiken.

  Wat later trok de groep honderd meter verder naar Voka. De actievoerders trakteerden het gebouw van de werkgeversorganisatie op een flinke dosis chocomelk en eieren. Ook hier bewaakten agenten het gebouw in gevechtsuitrusting. Er zouden geen gewonden gevallen zijn en de gebouwen zouden geen schade hebben opgelopen. Volgens de politie gaat het om de vakbondslui die eerder aan het kantoor van minister-president Vervoort actie hadden gevoerd. (Belga)

 • Jan Herregods

  Toch wegblokkades in Limburg

  Ondanks eerdere beloftes om geen kruispunten of wegen te blokkeren, heeft een kleine groep van vakbondsmensen nu toch de grote ring van Hasselt geblokkeerd. Dit tot grote ergernis van toevallige passanten. Eerder was er in Genk een incident, waarbij een busje met mindervaliden op weg naar de revalidatiepraktijk niet mocht passeren van de stakers.

  Hoewel was aangekondigd dat de vakbonden in Limburg alleen toegangswegen naar industriezones zouden blokkeren en het alledaagse verkeer niet zouden hinderen, is de grote ring van Hasselt nu toch bezet door stakende vakbondsmensen.

  Ter hoogte van de Grenslandhallen is de weg helemaal versperd en staat het verkeer stil. Dit leidt tot enkele woordenwisselingen met toevallig voorbijkomende chauffeurs. De politie is ter plaatse, maar grijpt niet in.

  Het aantal incidenten in Limburg was tot dusver beperkt gebleven tot enkele scheldpartijen aan de invalswegen naar de grote bedrijven en op enkele andere plaatsen, waar toch doorgaand verkeer werd tegengehouden. Dat gebeurde onder meer aan het Carrefour-warenhuis in Hasselt en aan de afrit naar de industriezone in Houthalen-Helchteren.

  Er is ook een incident gemeld in Genk, waar enkele straten voor het alledaagse verkeer door stakers geblokkeerd werden. Onder meer een busje dat mindervaliden naar een revalidatiecentrum moest brengen, mocht niet voorbij de stakerspost, wat tot veel onbegrip leidde bij de betrokkenen en omstaanders. (Belga)

 • Jan Herregods

  Video: Stakers bezetten hoofdkwartier N-VA

  Een honderdtal stakers is naar het partijhoofdkwartier van de N-VA in Brussel getrokken. Ze zijn de neutrale zone binnen gedrongen, die de politie had ingesteld. De ordediensten kwamen massaal ter plaatse om hen terug te drijven en de gemoederen te sussen.

  Bekijk hier de video.

 • Jan Herregods

  'Diep vanbinnen vinden de stakers niet dat de regering gelijk heeft'

  'Diep van binnen weten de stakers dat wij gelijk hebben', vertelde Bart De Wever gisteren op De Zevende Dag. 'Het is een mooi intentieproces, maar als godsbewijs valt het nogal licht uit', schrijft PVDA-voorzitter Peter Mertens in het Schaduwparlement van Knack.be.

  'Niet minder dan 80% van de Vlamingen vindt dat de inspanningen oneerlijk verdeeld zijn.'

 • Annelies Van Erp

  Vlaamse kranten in 'lightversie' verschenen

  De krantenuitgevers Mediahuis en De Persgroep zijn erin geslaagd om maandag 'lightversies' van hun kranten te laten verschijnen. De kranten werden zondag gedrukt voor aanvang van de staking, en konden dankzij samenwerking tussen beide bedrijven in grote mate bedeeld worden.

  Er verschenen maandag daarentegen geen Franstalige kranten. Voor dinsdag worden geen problemen verwacht.

 • Annelies Van Erp

  Drie gewonden in Charleroi

  In Gerpinnes, op een tiental kilometer van Charleroi, heeft zich tijdens de nationale staking een incident voorgedaan tussen stakers en een automobilist. Drie stakers raakten gewond. De politie kwam ter plaatse.

  Het incident deed zich voor in de buurt van een bouwwerf. Vakbondslui hadden de verantwoordelijke van de werf net overtuigd om die stil te leggen. Alles gebeurde in een nauwe straat. Een automobilist probeerde zich toch een doorgang te banen langs de stakers, en verwondde een van hen. Hij maakte vervolgens rechtsomkeer en verwondde nog twee manifestanten.

 • Annelies Van Erp

  Marc Leemans: 'Stakingsactie moet mensen irriteren' (video)

  Volgens Marc Leemans, voorzitter van het ACV, moet een staking mensen irriteren. 'Een staking die niet irriteert, daar wordt geen rekening mee gehouden. We willen wel degelijk dat de regering rekening houdt met onze eisen. Gewone gezinnen moeten als enige de factuur betalen en dat kan niet.'

  Bekijk hier de video: 'Stakingsactie moet mensen irriteren'

Onze partners