Live Herlees: Steunmaatregelen voor Brusselse winkels, cafés en restaurants

23/11/15 om 07:43 - Bijgewerkt op 26/11/15 om 07:49

Zo'n tachtig procent van de leerlingen van het lager en middelbaar in het Nederlandstalige gemeenschapsonderwijs waren vandaag op school.

Herlees: Steunmaatregelen voor Brusselse winkels, cafés en restaurants

© AFP

 • Annelies Van Erp

  Einde Live

  Hier eindigen we deze live. Bedankt voor het volgen.

 • Rudi Rotthier

  Eagles of Death Metal: 'Wij willen als eerste terug spelen in Bataclan'

  Nieuwssite Vice heeft een eerder aangekondigd interview met Eagles of Death Metal vrijgegeven. Deze Amerikaanse groep speelde in concertzaal Bataclan tijdens de aanslagen in Parijs. Jesse Hughes, medeoprichter van de groep: 'Ik was daar toen het een minuut stilviel, toen onze vrienden naar rock and roll kwamen kijken en stierven. Ik wil teruggaan en leven'. Hij wil dat zijn groep als eerste kan spelen, als de concertzaal heropend wordt. Lees het hier.

  Eagles of Death Metal tijdens het Vice-interview

  Eagles of Death Metal tijdens het Vice-interview © /

 • Uur na uur: wat er zondag gebeurde (video)

  Zondagavond, Brussel gaat in 'lockdown' voor een grote politieactie met in totaal 19 huiszoekingen. Vandaag blijkt dat die huiszoekingen dringend nodig waren omdat de veiligheidsdiensten over informatie beschikten over een nakende aanslag op onze hoofdstad.

  Bekijk de video

  Zondagavond, Brussel gaat in 'lockdown' voor een grote politieactie met in totaal 19 huiszoekingen.

  Zondagavond, Brussel gaat in 'lockdown' voor een grote politieactie met in totaal 19 huiszoekingen. © BELGA

 • Dit is de tweede voortvluchtige

  De politie verspreidde gisterenavond een opsporingsbericht van Mohamed Abrini, een 30-jarige Belg uit Molenbeek. Hij is op camerabeelden in een tankstation in Frankrijk herkent als chauffeur van Salah Abdeslam, die sinds de aanslagen in Parijs op de vlucht is.

  Mohamed Abrini

  Mohamed Abrini © Belga

 • 'Terroristen viseren hulpdiensten'

  De regering houdt er ernstig rekening mee dat terroristen bij een aanslag in ons land de hulpdiensten viseren, of zich uitgeven als hulpverleners. Dat blijkt uit een brief van minister van Volksgezondheid Maggie De Block en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon aan alle ziekenhuizen, ambulancediensten en brandweerzones.

  Meer...

  'Terroristen viseren hulpdiensten'

  'Terroristen viseren hulpdiensten' © BELGA

 • 80 procent van scholieren in Brussels basis- en middelbaar onderwijs aanwezig

  Zo'n tachtig procent van de leerlingen van het lager en middelbaar in het Nederlandstalige gemeenschapsonderwijs waren vandaag op school.

  De aanwezigheid was iets hoger dan dit gemiddelde van 80 procent in de secundaire scholen en iets lager in het basisonderwijs.

  Bij GO! wordt dan ook verwacht dat het aantal aanwezigen op de Brusselse schoolbanken donderdag nog zal toenemen, en terug naar het normale aantal aanwezigen zal stijgen.

 • Steunmaatregelen voor Brusselse winkels, cafés en restaurants

  Federaal minister voor KMO's, Willy Borsus (MR) heeft steunmaatregelen klaar voor de Brusselse winkels, cafés en restaurants die economische schade ondervinden door het verhoogde dreigingsniveau. Zij zullen onder meer de betaling van de sociale bijdragen voor het vierde kwartaal met een jaar kunnen uitstellen.

  Grote Markt in Brussel.

  Grote Markt in Brussel. © AFP

 • Opschudding in Centraal Station Brussel door achtergelaten rugzak

  In het Brusselse Centraal Station is woensdagnamiddag rond 14.30 uur even opschudding ontstaan. Reizigers hadden op het perron tussen sporen 1 en 2 een rugzak opgemerkt die daar achtergelaten was en verwittigden de hulpdiensten. De politie nam daarop het zekere voor het onzekere en stuurde een explosievenhond ter plaatse.

  Die kon samen met zijn baasje vaststellen dat de rugzak geen explosieven of andere gevaarlijke spullen bevatte. Het spoorverkeer, dat intussen onderbroken was, kon na een klein kwartier hernemen. Dat meldt de federale politie.

 • Tot zondag geen concerten in AB en Botanique

  De AB-concerten van Guy Garvey, Aidan Knight, Joey Badass, Bed Rugs en Screening as the Palace Burns zijn afgelast. Het concert van Mr. Cover is uitgesteld naar 9 januari. Van de concerten van De Held, Flying Horseman, Zeester en Children of Bodom is nog onduidelijk of ze afgelast dan wel uitgesteld worden.

  Ook in de Botanique worden alle concerten geannuleerd of uitgesteld. De concertzaal zegt in haar persbericht dat ze actief samenwerkt met alle artiesten om de concerten naar een nieuwe datum te verplaatsen.

 • Annelies Van Erp

  Rudi Vervoort roept politici op tot terughoudendheid in hun verklaringen

  Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) roept de politici op tot terughoudendheid in de verklaringen rond de terreurdreiging. In de bijzonder zware momenten die België momenteel doormaakt, is het de taak van de politici om blijk te geven van enige terughoudendheid vindt hij.

  'Ik zou willen dat men stopt korte verklaringen af te leggen over de dreiging. We moeten ophouden een angstklimaat in stand te houden en de bevoegde diensten hun werk laten doen en op het gepaste moment daarover communiceren', stelt de minister-president in een korte mededeling.

  Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders sprak eerder met de Amerikaanse tv-zender ABC en zei dat België op zoek is naar zo'n 10 individuen, met zware wapens en kamikaze-explosieven, die het vooral gemunt zouden hebben op commerciële centra.

  Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS)

  Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) © Belga

 • Annelies Van Erp

  Unizo roept op om te gaan winkelen

  Ondernemersorganisatie Unizo roept de bevolking op om in Brussel te gaan winkelen of op restaurant te gaan. Daarmee wil Unizo de Brusselse horeca en handel een hart onder de riem steken. 'Ze hebben ontegensprekelijk schade geleden door de antiterreurmaatregelen van de voorbije dagen', luidt het in een persbericht.

  'Om dat verlies goed te maken, is het heel belangrijk dat klanten opnieuw vertrouwen krijgen in winkelen en eten in Brussel. We mogen ons niet laten leiden door angst, integendeel, het juiste antwoord op terroristen is zo normaal mogelijk met ons leven doorgaan', zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. Hij roept op om dat winkel- of restaurantbezoek te delen via sociale media met de hashtags #BeBrussels4lunch of #BeBrussels4shopping.

 • Annelies Van Erp

  Ontruiming trein bleek loos alarm

  De trein van Brussel naar Amsterdam is in het station van Roosendaal ontruimd na de vondst van een onbeheerd gelaten laptoptas. Na onderzoek bleek er in de tas gewoon een laptop te zitten. 'In deze tijd nemen we geen risico', liet de politie na afloop van het incident weten.

  De tas werd aangetroffen in een eersteklascoupé. Explosievendeskundigen onderzochten de tas. De trein werd tijdens het onderzoek op een zijspoor gezet om het overige treinverkeer niet te hinderen. Na het geven van het sein veilig kon de internationale trein zijn reis naar Amsterdam voortzetten.

 • Annelies Van Erp

  Inzet militairen op straat kost bijna 18 miljoen euro

  De inzet van militairen op straat om de politie te helpen met bewakingsopdrachten zal naar schatting 17,9 miljoen euro kosten. Dat heeft Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) gezegd in de bevoegde Kamercommissie.

  De kost is een schatting voor de periode tussen 17 januari en 20 december en gaat ervan uit dat het niveau 4 voor Brussel tot die datum aangehouden blijft, zelfs al is er daarover nog geen beslissing genomen.

 • Annelies Van Erp

  Filmpje met katten moet toerisme in Brussel positieve boost geven

  Om Brussel en het toerisme in de hoofdstad een extra hart onder de riem te steken in deze dagen van nabije terreurdreiging, hebben Toerisme Vlaanderen, Visit Brussels en Wallonie-Bruxelles Tourisme een filmpje online gezet met een knipoog naar de 'kattenactie' die tijdens de antiterrorismeacties op sociale media werd gehouden.

  Tijdens de huiszoekingen zondagavond vroeg de politie om geen informatie via sociale media te verspreiden. De oproep werd goed gevolgd en twitteraars postten massaal kattenfoto's en -filmpjes onder de hashtag #BrusselsLockdown. De surrealistische actie kreeg veel sympathie, ook in het buitenland.

  De agentschappen voor toerisme van de drie gewesten hebben nu een eigen 'kattenfilmpje' om het toerisme een boost te geven in deze voor de Brusselse toeristische sector moeilijke dagen.

 • Annelies Van Erp

  Regering zet taskforce op

  De federale regering heeft een taskforce in het leven geroepen die zich buigt over radicalisering bij personen die uit het buitenland afkomstig zijn. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in de bevoegde Kamercommissie geantwoord op een vraag van zijn partijgenoot Koen Metsu.

  Deze taskforce heeft op 19 november voor een eerste keer vergaderd en komt op wekelijkse basis bijeen. De kabinetten Justitie, Binnenlandse Zaken, Defensie en Asiel en Migratie bemannen de taskforce. De Dienst Vreemdelingenzaken, het Commissariaat-Generaal voor de vluchtelingen en de staatlozen, Fedasil, het OCAD, het crisiscentrum, de FOD Binnenlandse Zaken, de strafinstellingen, de Staatsveiligheid, de militaire inlichtingendienst en de federale politie zijn ook vertegenwoordigd.

  De bedoeling van de werkgroep is experts te verzamelen rond 'de problematiek van geradicaliseerde buitenlanders, niet enkel asielzoekers, maar ook andere migranten', aldus Francken. Ook 'incidenten' die te maken hebben met 'radicalisme en migratie' worden geanalyseerd.

  Ook de problematiek van radicale imams en haatpredikers zal aandacht krijgen in de taskforce.

 • Annelies Van Erp

  Regering zet taskforce op

  De federale regering heeft een taskforce in het leven geroepen die zich buigt over radicalisering bij personen die uit het buitenland afkomstig zijn. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in de bevoegde Kamercommissie geantwoord op een vraag van zijn partijgenoot Koen Metsu.

  Deze taskforce heeft op 19 november voor een eerste keer vergaderd en komt op wekelijkse basis bijeen. De kabinetten Justitie, Binnenlandse Zaken, Defensie en Asiel en Migratie bemannen de taskforce. De Dienst Vreemdelingenzaken, het Commissariaat-Generaal voor de vluchtelingen en de staatlozen, Fedasil, het OCAD, het crisiscentrum, de FOD Binnenlandse Zaken, de strafinstellingen, de Staatsveiligheid, de militaire inlichtingendienst en de federale politie zijn ook vertegenwoordigd.

  De bedoeling van de werkgroep is experts te verzamelen rond 'de problematiek van geradicaliseerde buitenlanders, niet enkel asielzoekers, maar ook andere migranten', aldus Francken. Ook 'incidenten' die te maken hebben met 'radicalisme en migratie' worden geanalyseerd.

  Ook de problematiek van radicale imams en haatpredikers zal aandacht krijgen in de taskforce.

 • Annelies Van Erp

  Peeters vraagt FOD Economie gevolgen verhoogd dreigingsniveau in kaart te brengen

  Over de impact van het verhoogde dreigingsniveau zijn nog geen statistieken voorhanden, maar je hebt geen enquêtes nodig om te zien dat bepaalde sectoren, vooral in Brussel waar het hoogste dreigingsniveau van kracht is, minder klanten over de vloer krijgen. Dat heeft vicepremier Kris Peeters (CD&V) verklaard. Hij hoopt dat het economische leven zo snel mogelijk weer op gang kan komen, maar zolang niveau 4 in Brussel geldt, zal het geen eenvoudige zaak zijn handelszaken en de horeca weer op hun normale niveau te krijgen, luidt het.

 • Annelies Van Erp

  Klimaatbetoging in Oostende kan niet doorgaan

  De klimaatbetoging van zondag in Oostende kan niet doorgaan omdat de politie onvoldoende manschappen ter beschikking heeft, meldt de burgemeester.

 • Annelies Van Erp

  Derde aangehouden verdachte blijft in de cel

  Lazez A., de derde man die onder aanhoudingsbevel werd geplaatst in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs, blijft in de cel. Dat heeft de Brusselse raadkamer beslist, zo melden de advocaten van de man. Volgens het federaal parket heeft Lazez A. Salah Abdeslam vervoerd doorheen Brussel, op zaterdag 14 november of nadien, maar de man ontkent dat met klem. In zijn bestelwagen zijn wel twee wapens en een bloedspoor gevonden maar ook die zouden niets te maken hebben met de voorvluchtige Salah Abdeslam.

Onze partners