Live Herlees: Staking bij het spoor

05/11/13 om 06:58 - Bijgewerkt om 10:37

De aangekondigde stakingsactie van de kleine vakbond ASTB, die niet erkend is maar toch een 500-tal treinbestuurders telt, zorgt dinsdagochtend voor hinder op het spoor.

Herlees: Staking bij het spoor

© BELGA

 • Annelies Van Erp

  'We kunnen geen voorspelling doen voor namiddag'

  Nu de ochtendspits achter de rug is, eindigen we de liveblog over de spoorstaking die vooral hinder veroorzaakte in Wallonië.

  De actie loopt nog tot 6 november 3 uur, 'maar we kunnen geen voorspellingen doen over het verloop van de verdere dag', meldt de NMBS op Twitter. De actie veroorzaakte het meeste hinder in Wallonië en op de lijn Oostende-Eupen.

  Treinstaking

  Treinstaking © Google

 • Annelies Van Erp

  'Duizenden reizigers nog maar eens gestraft'

  De Franstalige reizigersorganisatie Navetteurs.be stelt zich vragen bij het gebrek aan cohesie onder de spoorvakbonden. Dat leidt volgens de Franstalige reizigersorganisatie tot "een toename van stakingsacties en maakt de vakbonden bij elke actie minder populair bij de reizigers", klinkt het.

  Navetteurs.be betreurt de actie, die "duizenden reizigers nog maar eens straft, terwijl zij helemaal niet verantwoordelijk zijn voor de zuiver interne eisen aan de NMBS Groep". De organisatie nodigt de bonden uit na te denken over acties "die rechtstreeks hun directie treffen zonder de reizigers te straffen, als ze nog steun willen kunnen krijgen van de reizigersorganisaties bij bepaalde gemeenschappelijke eisen".

  Treinstaking

  Treinstaking © BELGA

 • Annelies Van Erp

  Drukker op de weg: 340 kilometer file

  Door de spoorstaking is de ochtendspits extra vroeg begonnen. "Wie geen alternatief heeft, is met de auto gekomen en vroeger vertrokken", stelt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum vast.

  Vooral in Wallonië is het bijzonder druk op de weg. Ook in Vlaanderen was het al vroeg aanschuiven. Op de E40 uit Gent in de richting van Brussel was de reistijd rond 6.45 uur al met een halfuur toegenomen. Dat was ook het geval op de E314 vanuit Limburg naar Brussel. In Vlaanderen stonden meer files dan gewoonlijk. Op het hoogtepunt, rond 8.15 uur, stond 260 à 270 kilometer file, bijna 100 kilometer meer dan op een normale dinsdag.

  In heel België stond goed 340 kilometer file. Rond 8.30 uur was het hoogtepunt voorbij. "Een vroege piek is typisch voor een staking bij het spoor", zegt Beeckman.

  De avondspits zal een stuk vroeger beginnen, verwacht Beeckman. "Zeker in de stad Brussel zelf zal het al vroeg bumperen zijn."

 • Annelies Van Erp

  Minister van Overheidsbedrijven verontschuldigt zich bij reizigers

  Minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) vindt de staking van de kleine, niet-erkende vakbond ASTB bij de spoorwegen "een beetje buiten proportie". Dat zei hij op de VRT-radio.

  Labille - die zich wil verontschuldigen bij de reizigers - wijst erop dat de grote vakbonden niet mee staken en benadrukt dat sociale onderhandelingen "de beste weg" zijn om tot oplossingen te komen.

  Minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS)

  Minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) © BELGA

 • Annelies Van Erp

  Toestand wordt erger

  De gevolgen van de staking van het Algemeen Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) worden meer en meer voelbaar. Op de lijn Charleroi-Brussel rijdt volgens Infrabel 25 procent van de treinen. Hetzelfde geldt voor de as Namen-Brussel, met daarbij ook nog eens vertragingen van 15 à 20 minuten.

  Op de lijn Luik-Brussel rijden twee op de drie treinen, eveneens met vertragingen van 15 à 20 minuten. Nog in de provincie Luik, rijdt op de lijnen 27 naar Duitsland en 34 naar Limburg minder dan één trein op de vier. Op de Waalse as Charleroi-Namen-Luik is de helft van de treinen geschrapt, en dat in beide richtingen. In Henegouwen verloopt het treinverkeer dan weer ongeveer normaal.

  Vanuit Brussel is het verkeer "globaal genomen goed, richting alle bestemmingen", aldus Infrabel. Op de hogesnelheidslijnen zijn geen treinen geschrapt, al zijn er ook daar enkele vertragingen. Die lopen soms op tot meer dan een halfuur.

 • Annelies Van Erp

  NMBS: '74 procent treinen rijdt op tijd'

  De NMBS meldt dat op dit moment ongeveer 74 procent van de treinen op tijd rijdt. De grotere, erkende vakbonden staken namelijk niet mee en proberen het treinverkeer zo vlot mogelijk te laten verlopen. Sommige reizigers zien zelfs de voordelen in van een staking.

 • Annelies Van Erp

  Twitteraccount NMBS overstelpt met vragen

  Deze treinstaking is meteen een vuurproef voor de Twitteraccount, en de medewerkers daarachter, van de NMBS. De account bestaat nog geen drie weken en werd in het leven geroepen om informatie te delen met reizigers en de conversatie aan te gaan met (kritische) twitteraars.

  Meteen na de lancering bleek al dat de NMBS in een sneltempo in dialoog wilde treden met Twitteraars. Zo goed als elke vraag werd onmiddellijk beantwoord. Maar op een dag als vandaag wordt het NMBS Twitter-team overladen met vragen waardoor ze niet iedereen van een persoonlijk antwoord kunnen voorzien.

 • Annelies Van Erp

  Drukker op de weg

  De treinstaking is eveneens te merken op de weg. Vooral in het zuiden van België is het drukker dan op een andere dinsdagochtend, en dat is voelbaar tot op de ring rond Brussel. Ook op de E-40 vanuit Luik wordt het steeds drukker en drukker en verloopt het verkeer moeizaam. Het treinverkeer vanuit Oostende is ernstig verstoord, waardoor er op de E-40 vanuit die richting opvallend meer verkeer is.

 • Annelies Van Erp

  'Onduidelijk hoe staking evolueert'

  'Het is nog onduidelijk hoe de staking evolueert', zegt NMBS-woordvoerster Frieke Neyrinck. Ze raadt treinreizigers aan om de informatie goed op te volgen via treinbegeleiders, de loketten of Twitter.

 • Annelies Van Erp

  Treinverkeer vooral verstoord in Wallonië

  Deze kaart toont duidelijk aan dat het treinverkeer vooral in Wallonië is verstoord. De kleine vakbond ASTB bestaat dan ook voornamelijk uit Waalse treinbestuurders. Met hun 24 urenstaking vraagt de vakbond onder meer dat er in de nieuwe dienstregeling (die ingaat vanaf 15 december) meer rusttijden zouden worden voorzien voor de treinbestuurders.

  Staking 5/11

  Staking 5/11 © Google

 • Annelies Van Erp

  Geen enkele trein tussen Brugge en Oostende

  Op dit ogenblik rijden er geen treinen tussen Oostende en Brugge. De NMBS raadt reizigers aan om de kusttram te gebruiken.

 • Annelies Van Erp

  Hinder in Charleroi, Namen, Aarlen, Vorst, Schaarbeek en Oostende

  De NMBS zegt op Twitter dat het treinverkeer "zwaar verstoord" is, vooral in de stations van Charleroi, Namen, Aarlen, Vorst, Schaarbeek en Oostende. Dit betekent dus ook dat de hinder zich over het hele net zal uitbreiden, want vanuit die stations vertrekken heel wat belangrijke lijnen, ook naar Vlaanderen.

Onze partners