Live Herlees: staking ACOD: 'Actie is een succes'

10/10/17 om 06:40 - Bijgewerkt om 17:07

De socialistische overheidsvakbond ACOD voert actie tegen het regeringsbeleid, dat volgens de vakbond louter gericht is op afbraak van de openbare diensten. ACV en ACLVB doen niet mee. Vooral de gebruikers van het openbaar vervoer ondervinden hinder.

Herlees: staking ACOD: 'Actie is een succes'

© Belga

 • Avondspits op spoor in Vlaanderen sterker getroffen dan ochtendspits

  Het lijkt erop dat de avondspits voor de Vlaamse treinpendelaars lastiger wordt dan de ochtendspits. Volgens de NMBS is het verkeer vanuit Brussel naar Vlaanderen nu sterker getroffen door de staking van ACOD dan in de omgekeerde richting tijdens de ochtendspits. Het treinverkeer ligt evenwel niet volledig stil. Op alle lijnen wordt gereden.

 • Getroffen NMBS-reizigers kunnen compensatie krijgen

  Reizigers die door de staking de trein niet konden nemen of een vertraging opliepen van 60 minuten of meer, kunnen een terugbetaling krijgen van de NMBS. De spoorwegmaatschappij past haar compensatiesysteem toe zoals op een "gewone" dag.

  Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan de compensatie in het geval van een spoorstaking. Zo komen reizigers die hun ticket kochten na de aankondiging van de staking, normaal gezien niet in aanmerking. Maar omdat het deze keer om een gedeeltelijke staking gaat, hebben reizigers er sowieso wel recht op, ook als ze dinsdag op de stakingsdag nog hun ticket kochten.

  Ook abonnees komen in aanmerking. De vertraging moet bij aankomst wel minstens 60 minuten bedragen om een terugbetaling van 100 procent te kunnen krijgen. Ook voor vertragingen van minstens 15 of 30 minuten is een compensatie mogelijk, maar dan moet die vertraging herhaaldelijk voorkomen.

  De details en specifieke voorwaarden daarbij staan op de website van de NMBS (www.nmbs.be). Daar kan de reiziger de compensatie meteen ook aanvragen. Dat moet gebeuren binnen een maand na de vertraging.

 • Kevin Van der Auwera

  België - Cyprus: Koning Boudewijnstadion niet bereikbaar met MIVB

  De MIVB waarschuwt supporters van de Rode Duivels dat ze niet op het openbaar vervoer mogen rekenen om straks naar de wedstrijd tegen Cyprus in het Koning Boudewijnstadion (20.45 uur) te gaan. Door de staking van ACOD zal het stadion niet door het openbaar vervoer bediend worden, zegt de Brusselse vervoersmaatschappij.

  Vanaf 17.00 uur wordt tramlijn 7 beperkt tot de halte Eeuwfeest. Heizel en Koning Boudewijnstadion worden dus niet bediend. Metrolijn 6 wordt de hele dag niet bediend.

  Voor het overige is er in Brussel enkel metroverkeer op lijn 1, al is de frequentie sterk verminderd. Er is maar ongeveer elke 20 minuten een metro. Van de trams is er enkel verkeer op lijnen 3, 4, 7, 82, 92 en 94. De bussen bleven allemaal in de stelplaatsen. (Belga)

 • De Lijn: moeilijke avondspits

  Ook tijdens de avond zal de staking bij ACOD hinder veroorzaken bij De Lijn. Dat meldt de vervoermaatschappij in een persbericht. Globaal genomen is ongeveer 70 procent van de chauffeurs aan het werk, maar er zijn grote regionale verschillen. Op een aantal stadsnetten is de hinder het grootst. Zo rijdt slechts een derde van de trams en stadslijnen in de stad Antwerpen. De streeklijnen zijn minder getroffen.

 • Jan Herregods

  Chris Reniers: 'Actie is geslaagd'

  De vakbondsactie is geslaagd, zegt voorzitster Chris Reniers van ACOD. 'Hoewel we de enige vakbond zijn die staakt, ligt het aantal deelnemers in een aantal diensten hoger dan we hadden verwacht', zegt ze. De reactie van de werkgevers vindt de vakbondsvrouw 'heel erg overdreven' en ook de N-VA krijgt een veeg uit de pan.

  'Ik zou de actie als geslaagd beschouwen', zegt Reniers. 'In de gevangenissen is de opvolging bijna unaniem. Bij De Lijn zie ik een aantal depots waar 60 à 70 procent van de bussen niet rijdt. Bij het spoor is de actie eveneens een succes, ook al rijden er wel wat treinen. In de havens zijn er ook acties, waardoor er bijvoorbeeld genoeg volk is voor één sluis maar niet voor twee. En ook in de administratie, de zorgcentra en de crèches wordt de actie goed opgevolgd, vooral in de grote steden.'

  De boodschap van Reniers aan de regering is dat ze terug moet inzetten op openbare diensten. 'Dat betekent: voldoende financiële middelen en een goede dienstverlening aan de burger. Men moet weer respect hebben voor het personeel, genoeg mensen inzetten en zorgen voor een waardig pensioen', klinkt het.

  Verder moet de regering volgens de vakbondsvrouw niet langer praten over een minimale dienstverlening, maar in de plaats proactief werken en inzetten op onderhandelingen en sociale dialoog.

  Werkgeversfederatie VBO noemde de ACOD-actie 'een politieke staking' en becijferde de economische schade van de spoorstaking op 40 miljoen euro. 'Ik zit al vele jaren in het vak en telkens als er een dag staking is, doet men alsof wij verantwoordelijk zijn voor het failliet van België', reageert Reniers. 'Ik begrijp dat het niet leuk is om in de file te staan, maar ik sta vaker in de file door ongevallen en overladen vrachtwagens dan door een staking. In de reactie van de werkgevers zit heel veel overdrijving.'

  Ook de N-VA krijgt slechte punten van ACOD. Die partij wil snoeien in de subsidies aan de spoorbonden. 'Ze richten zich weer enkel op de NMBS en Infrabel, terwijl dezelfde situatie ook bestaat bij grote en middelgrote bedrijven in de privésector. Dit is opnieuw een gebrek aan respect voor het personeel van de NMBS', zegt Reniers. Ze wijst erop dat de vakbonden met het geld ook vorming en opleiding regelen en zorgen voor de doorstroming van informatie. "Dat is de gewoonste zaak ter wereld", besluit ze. (

 • Jan Herregods

  ACOD deelt 508 snoepjes uit tegen 'bittere pil' in Gent

  In Gent heeft een honderdtal actievoerders van de ACOD zich verzameld onder de stadshal om actie te voeren tegen het besparingsbeleid van de regering-Michel. "De oproep is gevolgd bij de lokale en regionale besturen in Gent, Sint-Niklaas en Ronse", zegt bestendig secretaris Dirk Van Himste van ACOD. De actievoerders trekken ook naar het stadhuis om het stadsbestuur 508 lolly's te overhandigen. "Om de bittere pil weg te slikken", klinkt het. Vlaams Minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans vernietigde in augustus de statutaire benoeming van zo'n 508 Gentse stadsambtenaren omdat de procedure niet wettelijk zou verlopen.

  Met deze zoete lolly's willen we het Gentse stadsbestuur een hart onder de riem steken, zegt Van Himste. De actie staat in het teken van sterke openbare diensten, met een belangrijke klemtoon op het pensioendossier.

  'De collega's van ACV Openbare Diensten en VSOA doen helaas niet mee. De dossiers die op tafel liggen, zoals de berekening van pensioenen voor mensen met een gemengde loopbaan, zijn dan ook erg moeilijk', zegt Van Himste. 'Op een of andere manier zijn ze akkoord gegaan met de hervorming.'

  De vakbond deelt onder de slogan 'de regering verarmt, het ACOD verwarmt' ook nog soep uit aan voorbijgangers en militanten. Die scharen zich achter het pleidooi van een sterke openbare sector, met ruimte voor statutaire benoemingen. '

  'Statutaire tewerkstelling is erg belangrijk voor de openbare diensten. Het betekent voornamelijk dat de dienstverlening onafhankelijke kan gebeuren. Daar moet dus een toekomst voor zijn.'

 • Jan Herregods

  Vooral in Wallonië hinder bij bpost

  Bij bpost veroorzaakt de staking van ACOD vooral in het zuiden van het land hinder. Dat blijkt uit cijfers van bpost. In Vlaanderen zijn een stuk meer postkantoren open en deden de postbodes ook meer bedelingsrondes. De krantenbedeling verliep grotendeels zoals normaal.

  Ruim vier op de vijf postkantoren zijn open, zegt bpost. In de Vlaamse provincies zijn er weinig gesloten kantoren. In Wallonië is dat anders: in Waals-Brabant zijn alle kantoren open, maar in Henegouwen, Luik en Namen gaat het maar op 60 à 70 procent. Dat geldt ook voor Brussel.

  De vakbond zegt dat de actie goed opgevolgd wordt bij bpost. Maar het bedrijf ziet nog een reden voor de sluitingen: vooral in landelijke gebieden kan het zijn dat een postkantoor dicht is omdat het personeel er niet geraakt door problemen bij het openbaar vervoer, stelt woordvoerster Barbara Van Speybroeck.

  Ook bij de postbedeling is de hinder het grootste in het zuiden van het land. In Namen is 60 procent van de rondes niet gedaan, in Luik en Luxemburg 50 procent. In Vlaanderen is de hinder het grootst in Limburg, waar 33 procent van de postrondes niet gebeurd is. Bpost geeft prioriteit aan pakjes.

 • Jan Herregods

  Stakingspost en alternatieve acties bij VRT

  Bij de openbare omroep VRT staat dinsdag aan de ingang een stakingspost van een twintigtal mensen. 'De mensen die willen werken, worden niet tegengehouden, maar wel via folders geïnformeerd over de reden waarom we actie voeren, zegt secretaris van ACOD-VRT Wies Descheemaeker. De vakbond voert ook alternatieve acties. Zo worden verschillende grote poppen verspreid over andere stakingsposten die werden opgezet voor de actie van dinsdag.

  'We hebben 77 poppen gemaakt, die de 77 mensen symboliseren die er tekort zijn bij de VRT, maar ook bij alle andere openbare diensten', aldus Descheemaeker. De poppen werden de voorbije maanden al meegenomen bij verschillende acties, en dinsdag worden ze verspreid over de verschillende posten. De VRT liet eerder al weten dat er onderling afspraken gemaakt zijn dat de uitzendingen niet in het gedrang zullen komen door de acties.

  Volgens woordvoerder Hans Van Goethem zijn er geen signalen dat er wel een impact zou zijn. Volgens Descheemaecker zal het pas in de loop van de namiddag en avond, wanneer de programma's worden opgenomen, duidelijk worden of er een impact is. "Het is altijd mogelijk dat er bijvoorbeeld onvoldoende cameramensen zijn door de staking", zegt hij.

  Bij de Franstalige omroep RTBF begon het radionieuws van 06.00 uur iets later vanwege een vakbondsboodschap.

 • Jan Herregods

  In Vlaanderen rijdt twee derde van de treinen

  De hinder voor het treinverkeer in Vlaanderen blijft dinsdag, op de door ACOD georganiseerde reactiedag, beperkt. Dat melden NMBS en Infrabel. Tussen 6 en 7 reed drie kwart van de treinen, tussen 7 en 8 nog twee op de drie. Alle lijnen worden bediend, al moeten reizigers wel rekening houden met vertragingen en afgeschafte treinen.

  Vooral van en naar Kortrijk is de hinder groot. Tussen Kortrijk en Gent en Kortrijk en Brussel reed tussen 7 en 8 uur minder dan de helft van de treinen, tussen Kortrijk en Brugge iets meer dan de helft, aldus Dimitri Temmerman van NMBS. Op de lijn tussen Antwerpen en Essen rijdt slechts een derde van de treinen. Op andere grote lijnen is de hinder beperkt: tussen Antwerpen en Brussel en Gent en Antwerpen rijden meer dan twee derde van de treinen, tussen Gent en Brussel meer dan de helft.

  Spoorwegnetbeheerder Infrabel laat nog weten dat drie van de 71 seinhuizen gesloten zijn: twee in de provincie Luik (Flémalle-Haute en Visé) en één in de provincie Henegouwen (Quévy). De andere seinhuizen zijn allemaal bemand, wat betekent dat Infrabel alle treinen die zich daar aanbieden, kan verwerken, aldus woordvoerder Thomas Baeken.

  In het zuiden van het land verloopt het treinverkeer moeizamer. Daar reed tussen 7 en 8 uur ongeveer 50 procent van de treinen.

 • Jan Herregods

  Musea, scholen en vuilnisophaling in Brussel ondervinden deels hinder

  De reactiedag van de ACOD beïnvloedt dinsdag ook de werking van verschillende Brusselse instellingen. Zo zijn er vier musea gesloten vanwege een personeelstekort. De dienstverlening bij Net Brussel is eveneens aangetast door de staking en in de scholen van het Brusselse GO-onderwijs blijven vooral de leerlingen thuis.

  Binnen de groep van Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis blijven dinsdag het Jubelparkmuseum en de Hallepoort gesloten. Al het aanwezige personeel wordt in het Muziekinstrumentenmuseum ingezet.

  Door personeelsgebrek is binnen de Belgische Musea voor Schone Kunsten ook beslist het Wiertzmuseum en het Meuniermuseum dinsdag uitzonderlijk te sluiten. Het Magritte Museum, het Old Masters Museum en het Fin-de-Siècle Museum zijn wel open. De Bozar en het MIMA laat weten dat de enkelingen die afwezig zijn geen invloed hebben op hun werking. In het Museum voor Natuurwetenschappen kon de opening van de nieuwe tentoonstellingen Apenstreken gewoon doorgaan.

  Bij Net Brussel is de vuilnisophaling gedeeltelijk verstoord in zo goed als het hele Brusselse gewest. Er wordt aan de inwoners gevraagd om hun witte, blauwe en oranje zak bij de volgende ophaling buiten te zetten.

  De containerparken Noord en Zuid zullen vanaf 13.30 uur volledig gesloten zijn.

  Na een eerste rondvraag bij een kwart van de zestig scholen van het Brusselse gemeenschapsonderwijs GO! blijkt dat slechts helft van de leerlingen naar school is gekomen. De leerkrachten zijn wel voor 80 à 90 procent aanwezig.

 • Jan Herregods

  Geen gedetineerden overgebracht naar raadkamer in Turnhout

  Door een staking in de gevangenis in Turnhout, een gevolg van de 'reactiedag' die vakbond ACOD organiseert in de openbare sector tegen het beleid van de regering, zijn er dinsdag geen gedetineerden overgebracht naar het gerechtsgebouw in Turnhout. Normaal had een vijftiental gedetineerden overgebracht moeten worden omdat ze voor de raadkamer moesten verschijnen met het oog op hun verdere aanhouding of voorwaardelijke vrijlating.

  De aanwezigheid van verdachten is normaal vereist voor de raadkamer. Door de stakingsactie werden de dossiers uitzonderlijk behandeld zonder dat de verdachten aanwezig waren. Ze werden vertegenwoordigd door hun advocaten.

 • Jan Herregods

  Audi Brussels ligt plat

  De staking door de socialistische vakbond in de openbare sector krijgt in Wallonië en Brussel ook navolging in de privésector. Zo ligt de productie bij Audi Brussels lam, meldt de socialistische vakbond en wordt bevestigd door het bedrijf.

  Meerdere afdelingen van de Waalse metallo's hadden aangekondigd op de stakingskar te springen. Dat was ook in Brussel het geval. Volgens de metaalvakbond wordt bijvoorbeeld niet gewerkt bij Audi in Brussel, waar stakingsposten staan opgesteld.

  Een woordvoerder van de autofabriek bevestigt dat er omwille van een vakbondsactie dinsdag geen productie mogelijk is bij Audi. "Sommige ingangen van de fabriek zijn door de vakbonden volledig afgesloten, aan andere ingangen worden mensen binnengelaten", aldus de zegsman.

 • Jan Herregods

  VBO betreurt 'politieke staking'

  De spoorstaking door de socialistische overheidsvakbond ACOD heeft een prijskaartje van 40 miljoen euro. Dat heeft het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) becijferd. De werkgeversorganisatie betreurt deze 'politieke staking' door het ACOD.

  Volgens de vakbond is de actie van dinsdag geen politieke staking. "Dit is een staking tegen onze werkgever. Dit is geen politieke staking", aldus ACOD-voorzitter Chris Reniers dit weekend.

  Maar bij het VBO noemt men de staking wel degelijk politiek, verwijzend naar het samenvallen van de actie met de beleidsverklaring van de premier. De werkgeversorganisatie roept de vakbondsmensen op hun verantwoordelijkheid te nemen, af te zien van acties en de dialoog op een constructieve manier aan te vatten.

  Volgens de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka zet ACOD zich met de 24 urenstaking buitenspel. 'In plaats van de dialoog kiezen ze ervoor heel wat gewone burgers te hinderen. Dit is onverantwoord: de burgers worden getroffen om de ambtenaren te beschermen', aldus Voka, dat de regering oproept tot het invoeren van een minimale dienstverlening voor het openbaar vervoer.

 • Jan Herregods

  Drukste ochtendspits van het jaar

  Door de staking bij het openbaar vervoer en verschillende incidenten, is de ochtendspits van dinsdag de drukste van het jaar geworden. In Vlaanderen was er ruim 300 kilometer file, zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum.

  Het vorige record van 2017 dateert van de eerste werkdag na het Pinksterweekend, toen er meer dan 270 kilometer file op de Vlaamse wegen stond. Door de staking bij het openbaar vervoer waren er dinsdag veel mensen op de baan, en de ochtendspits is ook vroeger op gang gekomen.

  Daarnaast waren er verschillende incidenten, waardoor de ochtendspits in heel Vlaanderen moeilijk verliep. Zo slibden de wegen volledig dicht rond Antwerpen, Brussel, Gent, Kortrijk en Lummen. De kettingbotsing met acht auto's op de E19 in Kortrijk heeft de grootste impact gehad, aldus Bruyninckx nog. Door het ongeval waren twee rijstroken dicht, en dat heeft een impact gehad tot op de Antwerpse ring.

  In het hele land was er rond 08.30 uur 403 kilometer file, aldus Touring Mobilis. Het gaat echter niet om een record, aangezien er op 13 juni 420 kilometer file geregistreerd werd nadat een bus vuur had gevat op de ring van Brussel.

  Iets na 09.30 uur was het nog erg druk op de E411 richting Brussel, met vertraagd verkeer ter hoogte van Waver, Overijse, Watermaal-Bosvoorde en Oudergem, en ook op de E40 was het nog erg druk. Die problemen zijn eveneens het gevolg van de sluiting van het Herrmann-Debrouxviaduct.

 • Jan Herregods

  Eén derde cipiers in Vlaanderen werkt

  In de gevangenissen is dinsdag op de stakingsdag van de socialistische overheidsvakbond gemiddeld een derde van de cipiers komen opdagen. Dat zegt een woordvoerster van het gevangeniswezen. Er zijn agenten opgetrommeld om de aanwezige cipiers bij te staan.

  De stakingsbereidheid verschilt erg van gevangenis tot gevangenis. Zo kwam in Leuven centraal maar iets meer dan 8 procent van de cipiers opdagen, in Hasselt iets meer dan 10 procent en in Brugge ruim 15 procent.

  In Antwerpen was dan weer de helft van de cipiers aanwezig, in Dendermonde bijna een derde, in Sint-Gillis 41 procent en in Gent iets meer dan 26 procent. Er werden deze nacht 20 agenten ingezet om de aanwezige cipiers bij te staan, deze ochtend zijn er dat 38, aldus nog de woordvoerster van het gevangeniswezen. Er zijn geen incidenten gemeld.

 • Jan Herregods

  70% procent chauffeurs De Lijn is aan het werk

  Het bus- en tramverkeer van De Lijn verloopt dinsdagochtend niet zoals normaal. Op de stadsnetten is de hinder het grootst. Ongeveer 70 procent van de chauffeurs werkt. Dat meldt de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij.

  In de stad Antwerpen rijdt ongeveer de helft van de trams en een kwart van de stadslijnen. Over de hele provincie is zowat 60 procent van de chauffeurs uitgereden. Ook in de regio's Mechelen en Turnhout is er hinder.

  In Limburg is zowat 70 procent van de bussen uitgereden. Er rijden overal bussen, maar het aanbod is beperkter dan op een normale dag. Hinder is er op de stadsnetten van Hasselt, Genk, Tongeren en Sint-Truiden.

  Ook in Oost-Vlaanderen is ongeveer 70 procent van de chauffeurs aan de slag gegaan. De hinder is het grootst op de stadsnetten van Gent, Aalst en Sint-Niklaas.

  In de regio Vlaamse Ardennen rijdt 90 procent, in het Waasland 75 procent en op de streeklijnen rond Gent 50 procent.

  In Vlaams-Brabant is ongeveer drie kwart van de chauffeurs uitgereden. In het oosten van de provincie wordt 75 à 80 procent van de ritten uitgevoerd. De hinder is het grootst in het Pajottenland en de zuidrand van de provincie: daar wordt twee derde van het aanbod uitgevoerd.

  In West-Vlaanderen is 70 procent van de chauffeurs aan het werk gegaan. Bij de Kusttram is dat de helft. Op de streeklijnen rijdt driekwart van de bussen, al verschilt het aanbod per lijn.

 • Jan Herregods

  Slechts metro's op één lijn in Brussel

  In Brussel rijden er dinsdagochtend alleen metro's op lijn 1, dat is de lijn tussen Stokkel en Weststation. Ook op zes tramlijnen is er verkeer en op twee buslijnen. Dat meldt de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB.

  De metro's op lijn 1 rijden slechts om de 10 minuten. De andere metrolijnen (2, 5 en 6) liggen stil. Je kan de tram nemen op de lijnen 3, 4, 7, 82, 92 en 94 en de bus op de lijnen 21 en 87. Ook hier rijden er minder voertuigen dan normaal.

  De MIVB waarschuwt voor hogere wachttijden dan normaal. De toestand kan doorheen de dag veranderen. Reizigers kunnen voor de recentste informatie terecht op de website en sociale media van de MIVB.

 • Jan Herregods

  Verkeer De Lijn verstoord

  Het bus- en tramverkeer van De Lijn verloopt dinsdagochtend niet zoals normaal. Op de meeste plaatsen in Vlaanderen is de dienstverlening verstoord, zo blijkt uit een eerste overzicht op de website van de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij.

  In Antwerpen rijdt dinsdagochtend de helft van de trams en de helft van de bussen. In Limburg is er hinder in de hele provincie, en dat is ook het geval in Vlaams-Brabant. Afhankelijk van de regio rijden daar de helft tot drie kwart van de bussen.

  Ook in West-Vlaanderen werd een reeks ritten, ook van de kusttram, geschrapt. In Oost-Vlaanderen is het Gentse stadsnet verstoord en ook in Aalst en Sint-Niklaas rijden minder bussen dan normaal. In de regio Vlaamse Ardennen rijdt 90 procent, in het Waasland 75 procent en op de streeklijnen rond Gent 50 procent.

Onze partners