Live Herlees: Rust keert terug op Beursplein

22/03/16 om 08:40 - Bijgewerkt op 27/03/16 om 17:39

Na de ingreep van de politie is de rust op het Brusselse Beursplein teruggekeerd en komen honderden mensen er opnieuw samen om hun steun te betuigen aan de slachtoffers van de aanslagen in België.

Herlees: Rust keert terug op Beursplein

© BELGA

 1. 1Luchthaven Zaventem gaat ten vroegste dinsdag open
 2. 2MIVB ontving geen vraag van regering om metro stil te leggen
 3. 3Jambon: 'Eén man heeft geblunderd'
 4. 431 doden en 300 gewonden
 5. 5CRISISNUMMER: 1771
 • Annelies Van Erp

  Rust is teruggekeerd op beursplein

  Na de ingreep van de politie is de rust op het Brusselse Beursplein teruggekeerd en komen honderden mensen er opnieuw samen om hun steun te betuigen aan de slachtoffers van de aanslagen in België. Dat doen ze elk op hun eigen manier. Sommigen in stilte, anderen door samen een lied te zingen of muziek te spelen.

  De politie is nog altijd in groten getale aanwezig.

 • Annelies Van Erp

  Groot aantal hooligans weer uit de trein in Vilvoorde, bevestigt Bonte

  Een groot aantal hooligans is uit de trein gestapt in Vilvoorde. Dat bevestigt Hans Bonte (SP.A), burgemeester van Vilvoorde.

  "Een groot deel van hen is effectief uitgestapt in het station van Vilvoorde", zegt burgemeester Bonte. "Ze zijn op weg naar hun auto's, die ze geparkeerd hadden in de buurt van de Grote Markt en het station, de twee plaatsen waar ze samengekomen waren." De terugkeer naar de wagens verloopt onder begeleiding van de politie van Vilvoorde.

 • Annelies Van Erp

  Brusselse politie: 'Tiental amokmakers opgepakt'

  Een tiental extreemrechtse amokmakers is opgepakt bij de rellen rond het Beursplein. Dat meldt de politie van Brussel in een persbericht.

  "Zondagnamiddag heeft een groep van ongeveer 340 hooligans van verschillende voetbalclubs afgesproken in Vilvoorde om naar het Beursplein in Brussel te komen. Daar is de herdenkingsplaats voor de slachtoffers van de aanslagen. Het was snel duidelijk dat ze de confrontatie zochten met bepaalde bevolkingsgroepen die de slachtoffers kwamen herdenken. Ze brachten fascistische groeten", aldus politiewoordvoerder Christian De Coninck.

  "Van zodra ze het Noordstation hebben verlaten, hebben ze een nachtwinkel aangevallen. Daarop heeft de politie gevraagd aan de handelaars om de winkels te sluiten en de terrassen binnen te nemen."

  De politie is begonnen met het omsluiten van de hooligans die zich voor de trappen van de beurs bevonden om ze te begeleiden naar het Noordstation, waar ze vandaan kwamen. Ze hebben hieraan geen gevolg gegeven en ze zijn beginnen gooien met projectielen naar de politiediensten. De omsluiting is doorgegaan met de bedoeling ze van de beurs weg te halen in de richting van het Noordstation."

  "Ze hebben gevochten in de Kiekenmarkt en de sproeiwagen werd ingezet. Ze hebben eveneens straatmeubilair vernield op de Jacqmainlaan en vuurpijlen naar de ordediensten afgeschoten. Ze werden teruggedrongen en een tiental hooligans werd opgepakt."

  "De tussenkomst van de politie was heel delicaat", besluit de persmededeling.

 • Annelies Van Erp

  Antwerpse en Mechelse politie niet van plan hooligans nog op te pakken

  Indien een deel van de 450 voetbalhooligans die in Brussel voor problemen zorgden, met de trein naar Antwerpen of Mechelen terugkeert, zullen zij bij hun aankomst niet meer geïdentificeerd of opgepakt worden, tenzij er ook daar incidenten zouden ontstaan. Dat is vernomen bij de lokale politiekorpsen van die steden. "In principe heeft de Brusselse politie de leiding wat betreft feiten die zich in Brussel zelf voordeden, dergelijke maatregelen moeten dan ook - indien nodig - daar genomen worden", zegt woordvoerder Dirk Van de Sande van de politiezone Mechelen-Willebroek. Indien er Mechelaars betrokken zouden zijn geweest, zal de Brusselse politie dat de komende dagen allicht wel ter informatie aan de Mechelse politie overmaken, klinkt het nog.

  De Antwerpse politie zegt een oogje in het zeil te houden, maar eveneens niet van plan te zijn nog actief in te grijpen zolang er geen problemen ontstaan op Antwerps grondgebied. "Als die mensen naar Antwerpen komen of terugkeren, zijn zij welkom om op een rustige manier naar huis te gaan", zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns.

 • Annelies Van Erp

  Hooligans worden op trein 'gezet'

  De hooligans worden in Brussel-Noord onder politiebegeleiding op de trein Binche-Antwerpen van 16.36u gezet en moeten in Vilvoorde afstappen (NMBS).

 • Annelies Van Erp

  Michel veroordeelt ontsporingen 'met klem'

  "Ik vraag om respect op een moment dat het hele land rouwt. Het is zeer ongepast dat betogers nu de bezinning aan de Beurs in Brussel verbreken. Mensen komen er samen om troost te vinden. Ik veroordeel deze ontsporingen met klem". Dat zegt eerste minister Charles Michel (MR) in een reactie aan Belga.

  "Wij doen het nodige om samen met de politiediensten alle betogers naar huis te sturen. Tegelijk roepen we iedereen ook op om koelbloedig en rustig te blijven, zodat de ordediensten hun werk kunnen blijven doen", aldus nog de premier.

 • Annelies Van Erp

  Mayeur: 'Niets ondernomen om hen tegen te houden'

  "Ik ben verontwaardigd door wat er is gebeurd. Ik stel vast dat dit soort "crapuul" onze mensen komt provoceren tijdens hun rouw. We werden gisteren al gewaarschuwd voor hun komst, en ik stel vast dat er niets ondernomen is om hun komst naar Brussel te voorkomen", zegt Yvan Mayeur, burgemeester van Brussel (PS). "Ik wil in ieder geval een reactie van de federale regering op wat hier is voorgevallen."

 • Annelies Van Erp

  Voetbalhooligans verdreven naar Noordstation

  De voetbalhooligans die amok maakten op het Brusselse Beursplein, worden door de politie richting Noordstation verdreven. Dat stelt Belga ter plaatse vast. Onderweg gooiden ze met vuilnisbakken en afvalcontainers. De politie heeft al twee mensen gearresteerd.

 • Annelies Van Erp

  Extreemrechtse hooligans uit verschillende eerste klasse voetbalclubs

  De betogers aan het Brusselse Beursplein zijn extreemrechtse hooligans van verschillende voetbalclubs uit eerste klasse, zegt Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (SP.A).

 • Annelies Van Erp

  Aanhangers van extreemrechts

  Volgens getuigen zou het gaan om aanhangers van extreemrechts.

 • Annelies Van Erp

  Beursplein wordt afgesloten

  Het Beursplein in Brussel wordt afgesloten. Niemand mag het plein nog op, aanwezigen mogen het plein wel nog verlaten, stelt Belga ter plaatse vast. Op het plein troepen zowat 450 hooligans samen, in het zwart gekleed.

  Hooligans aan Beursplein Brussel

  Hooligans aan Beursplein Brussel © BELGA

 • Annelies Van Erp

  Politie is aanwezig

  Momenteel zou de politie aanwezig zijn om de gemoederen te bedaren.

 • Annelies Van Erp

  450 in het zwart geklede voetbalfans stappen door centrum Brussel

  Ongeveer 450 voetbalsupporters die in het zwart gekleed zijn, zijn zondagnamiddag in het treinstation van Brussel-Noord aangekomen. Ze kwamen uit Vilvoorde, zo heeft Belga ter plaatse vastgesteld. Omstreeks 15.00 uur bevonden ze zich aan het Beursplein, ondanks de vraag van de overheden om niet op paasdag te manifesteren.

  Sommige supporters hebben mutsen aan, waarmee ze hun hoofd en gezicht bedekken. Sommigen lijken ook onder invloed van alcohol. Ze scanderen onder andere "Belgian hooligans. We zijn thuis." Er hangt een gespannen sfeer op het plein, constateert een verslaggever van Belga.

 • Annelies Van Erp

  Prins Laurent: 'Politici begrijpen elkaar niet, gewone mens is daar het slachtoffer van'

  Het VTM-programma Royalty contacteerde prins Laurent voor een grote reportage rond de terreuraanslagen. De prins zegt in een telefonische reactie dat "het is omdat politici op hoog niveau mekaar niet begrijpen, dat de gewone mensen lijden. Het probleem bevindt zich niet op justitie- of politieniveau, maar wel in de Europese- en wereldpolitiek".

  "Omdat men in de wereld de zaken slecht beheerst, moet de gewone mens lijden. De bom ontploft niet op het koninklijk paleis of in het Elysée, maar wel in de metro waar er veel mensen zijn en dat kan ik niet verdragen. Dat is verschrikkelijk en schandalig", aldus nog prins Laurent. Ook prinses Claire reageert kort.

  Royalty toont vanavond om 18.15 uur een reconstructie vanaf de eerste terreuraanval en gaat onder meer na wat er op het paleis gebeurde en hoe de andere vorsten reageren op de aanslagen.

 • Annelies Van Erp

  Peiling: Nederlanders voelen zich minder veilig

  Ongeveer driekwart van de Nederlanders denkt dat terrorisme in Europa niet is te voorkomen, wat er ook wordt gedaan. Van de kiezers denkt 68 procent dat de kans nu (vrij) groot is dat ook Nederland te maken krijgt met een aanslag. Dat was na de terreuraanslagen van Parijs 56 procent. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

  Ongeveer de helft zegt zich nu minder veilig te voelen dan voorheen, op plekken waar veel mensen zijn. De Hond noemt het opmerkelijk hoe groot het verschil is tussen de kiezers van de PVV van Geert Wilders en de kiezers van de sociaaldemocratische PvdA en van GroenLinks: 77 procent van de PVV-kiezers geeft aan zich minder veilig te voelen. Van de huidige PvdA- en GroenLinks-kiezers is dat 21 procent.

 • Annelies Van Erp

  Bonte: 'Dit land kan zich geen politieke crisis veroorloven'

  In De Zevende Dag werd gedebatteerd over de aanslagen in Brussel en de eventuele politieke verantwoordelijkheden daarvoor. Oppositiepartij SP.A pleitte alvast voor politieke sereniteit.

  Volgens CD&V en N-VA moeten er dingen veranderen bij justitie, onder meer wat strafuitvoering betreft. "Misschien had de strafuitvoeringsrechtbank in het geval van Ibrahim El Bakraoui niet alle informatie waarover ze had moeten beschikken. Het mag voor ons alleszins heel wat strenger", zei Sophie De Wit (N-VA).

Onze partners