Live Herlees: Nationale betoging afgelopen: Bonden tevreden over opkomst

07/10/15 om 07:05 - Bijgewerkt om 19:04

De vakbonden zijn tevreden over de nationale betoging, en spreken van 'een duidelijk signaal'. Volgens de politie kwamen zo'n 80.000 manifestanten naar Brussel om te betogen tegen wat zij 'het asociale beleid van de regering' noemen. Na de betoging kwam het even tot rellen tussen groepjes anarchisten en de politie, maar die had de situatie snel onder controle.

Herlees: Nationale betoging afgelopen: Bonden tevreden over opkomst

© Belga

 • Jan Herregods

  Betoging is goed verlopen - Na afloop 28 arrestaties

  De ordediensten hebben in de marge van de nationale betoging in Brussel 28 relschoppers gearresteerd, drie administratief omdat ze de orde verstoorden en 25 gerechtelijk wegens vandalisme, geweld tegen de politie en oproer. Dat melden politie en parket. Twaalf mensen raakten gewond.

  Volgens de politie is de betoging in het algemeen goed verlopen. Bij aankomst aan het Zuidstation mengde een groep anarchisten zich echter in de betoging om onrust te stoken. Ze gooiden verkeersborden naar de ordediensten. "Enkele betogers volgden dat voorbeeld, maar werden tot de orde geroepen door de interne ordediensten van de betoging", luidt het.

  De politie was snel massaal aanwezig en dreef de met projectielen gooiende relschoppers met behulp van waterkanonnen en traangas bijeen. Vier agenten raakten daarbij lichtgewond. Bij de betogers telde de politie acht gewonden. Eén betoger raakte verbrand aan voet en been door een bommetje dat een andere betoger had gegooid.

  Er was lichte schade langs het parcours. Twee ramen sneuvelden. Het parket van Brussel heeft al beslist om over te gaan tot de voorlopige aanhouding van de personen die gerechtelijk aangehouden werden. Ze zullen verhoord worden alvorens een definitieve beslissing over hen genomen wordt.

  De politie telde circa 80.000 betogers, de organisatoren 100.000. Tegen 15.00 uur waren de meesten van bij het Zuidstation naar huis vertrokken. (Belga/JH)

 • Jan Herregods

  Politie: enkel Zuidlaan is nog gesloten

 • Jan Herregods

  Politie heeft situatie onder controle

  Op het einde van de nationale betoging raakten de gemoederen ter hoogte van de spoorwegbrug aan Brussel-Zuid verhit. Goed 200 anarchisten, gemaskerd en in het zwart gekleed, provoceerde de politie door met vuurwerk, bommetjes en kasseien te gooien. De politie zette het waterkanon in en chargeerde, stelde Belga ter plaatse vast. De politie maakt ook veelvuldig gebruik van traangas, en dat werkt. Om 15 uur heeft de politie de situatie onder controle. De amokmakers worden naar het Zuidstation gedreven. Zeker één van hen is al opgepakt en weggevoerd. Bij de rellen zijn minstens twee agenten gewond geraakt.

  Eerder op de middag onderbrak ACV-voorzitter Marc Leemans al zijn toespraak om de betogers op te roepen van die plaats weg te blijven.

  Bij de vorige nationale betoging, in november vorig jaar, was het ook al op die plaats dat het tot rellen kwam.

  Op Twitter heeft de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB laten weten dat de halte Brussel-Zuid niet meer bediend wordt. (Belga/JH)

 • Jan Herregods

  'Relschoppers die niet bij betoging hoorden opgepakt'

 • Jan Herregods

  'Stem voor rechtvaardigheid klinkt luider dan sirenes tegen paar idioten'

 • Jan Herregods

  Leemans roept op om weg te blijven van de rellen

  In de buurt van het Zuid-station is het tot een treffen gekomen tussen een aantal oproerkraaiers en de politie. Vanop het podium naast het station roept Marc Leemans op om weg te blijven van de rellen.

 • 'Nu betogen is in eigen voet schieten'

  "De fragiele heropleving proberen te fnuiken door allerlei manifestaties of stakingen staat gelijk met het afzagen van de tak waarop men zelf zit", zegt het VBO. Die fragiele heropleving is voor VBO-voorzitter Pieter Timmermans "de reden waarom men de ingeslagen weg van de structurele hervormingen niet mag verlaten".

  De vooruitgang van het voorbije jaar illustreert het VBO met zes grafieken, die "meer zeggen dan 1.000 woorden". Die grafieken wijzen erop dat er "vandaag meer mensen aan de slag zijn, en ook in de toekomst zal dat het geval zijn, want de export waarop onze kleine open economie geschraagd is trekt aan, onder andere omwille van de afbouw van de loonkostenhandicap ten opzichte van onze belangrijkste handelspartners".

 • 80.000 mensen

  De politie telt 80.000 betogers. Begin deze week hadden de vakbonden nog laten weten "veel volk" te verwachten, zonder zich te wagen aan concrete voorspellingen.

 • Havenarbeiders gooien bommetjes

  Een honderdtal havenarbeiders, van wie enkelen gemaskerd, heeft ter hoogte van de Financiëntoren, aan het begin van het parcours, geprobeerd om van het parcours af te wijken. De politie was met een honderdtal agenten snel ter plaatse en kon hen de weg versperren, zodat de betogers na het gooien van enkele bommetjes uiteindelijk toch weer bij de betoging aansloten. Elders langs het parcours werd ook een kleine vechtpartij gesignaleerd, maar die was snel voorbij.

 • Kevin Van der Auwera

  Geen extra hinder op snelwegen

  De nationale betoging heeft niet voor extra hinder gezorgd op de snelwegen. Het Vlaams Verkeerscentrum zag, zoals verwacht, een klassieke ochtendspits. 'We hadden voorspeld dat het niet moeilijker zou verlopen dan anders op een woensdagochtend, en dat is ook gebleken', zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. 'We kenden de gebruikelijke files, zoals op de E19 van Antwerpen naar Brussel en de E40 vanuit Lummen en Leuven. De E40 ter hoogte van Affligem was de uitzondering, door het ongeval omstreeks 6.15 uur waarbij een tiental wagens betrokken waren.' (Belga)

Onze partners