Live Herlees: Moeizame avondspits rond Brussel door staking

22/04/15 om 07:01 - Bijgewerkt om 19:18

Chris Reniers, topvrouw van de socialistische vakbond voor openbare diensten ACOD, 'heeft nog nooit zoveel begrip voor een staking gevoeld en gekregen' als bij de actie die woensdag in heel Vlaanderen wordt gevoerd.

Herlees: Moeizame avondspits rond Brussel door staking

© Belga

 • Annelies Van Erp

  Einde liveblog

  Hier eindigen we deze liveblog. Bedankt voor het volgen.

 • Annelies Van Erp

  Grote verkeersdrukte rond Brussel

  De nationale actiedag door de socialistische overheidsvakbond ACOD zorgt tijdens de avondspits vooral rond Brussel voor een grotere verkeersdrukte dan normaal.

  Op de noorderring begonnen de files al vrij vroeg in de namiddag, en de vertragingen bouwden zich daarna stelselmatig maar gezapig op. Iets na 17 uur is het bijna een uur aanschuiven van Zaventem naar Groot-Bijgaarden, zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum.

 • Annelies Van Erp

  Weinig hinder in Limburg

  De gevolgen van de actiedag die de socialistische bond van het overheidspersoneel hield, zijn in Limburg heel beperkt gebleven. De treinen reden niet en zowat de helft van de bussen bleef binnen, maar voor het overige was er niets van de staking te merken. Openbare diensten als scholen, politie, bibliotheken, stedelijke loketten of OCMW's functioneerden allemaal normaal.

 • Annelies Van Erp

  Avondspits vroeger dan normaal

  Ook de avondspits (net zoals de ochtendspits) is vandaag vroeger op gang gekomen. Veel mensen gaan extra vroeg de weg op om de files voor te zijn.

 • Annelies Van Erp

  Spoorvervoer binnen Antwerpse haven mogelijk

  In de Antwerpse haven is er in het havengebied zelf spoorverkeer mogelijk, al is het minder dan gewoonlijk. Zo wordt bij NMBS Logistics vernomen.

  Bedrijven hebben in aanloop naar de actiedag hun voorzorgen genomen. Het treinverkeer van en naar de haven ligt wel stil. In tegenstelling tot het naar Logistics gedetacheerde NMBS-personeel staakt er volgens de goederentransporteur bij het eigen personeel niemand.

 • Annelies Van Erp

  Weinig hinder bij gemeenschapsonderwijs

  De meeste lessen in de scholen van het gemeenschapsonderwijs (GO!) zijn woensdagvoormiddag gewoon doorgegaan, ondanks de staking van het ACOD. Dat zegt woordvoerster Sarina Simenon.

  Veel leerlingen en leerkrachten waren al lang op voorhand op de hoogte van de staking en konden daardoor hun voorzorgen nemen om op school te raken. 'Op een enkele uitzondering na hebben we geen melding van mensen die niet op school geraakten.'

 • Annelies Van Erp

  Treinverkeer zo goed als plat

  De nationale actiedag door ACOD heeft vooral voor hinder gezorgd op het openbaar vervoer, en dan zeker bij het treinverkeer. Van en naar Brussel reed geen enkele trein, en ook de andere grote steden werden nauwelijks of niet bediend. Enkel op de regionale lijnen reed sporadisch een trein. De stations van Brussel-Noord en Brussel-Centraal waren helemaal dicht.

 • Annelies Van Erp

  Negentien procent van Gentse stadspersoneel staakt

  Bij de stad Gent is iets meer dan 19 procent van de personeelsleden aan het werk gegaan, bij het OCMW is dat ruim 4 procent. Bij politie en brandweer wordt niet gestaakt, meldt het stadsbestuur.

  De staking heeft geen impact op de particuliere ophaling van huisvuil door Ivago. Ook de recyclageparken zijn gewoon open. Ook de cultuursector ondervindt hinder. De leeszaal en het archief van het stadsarchief De Zwart Doos is gesloten en bij de historische huizen zijn het Gravensteen en Sint-Pietersabdij gesloten.

 • Annelies Van Erp

  Helft metrolijnen in Brussel rijdt normaal

  In Brussel rijden twee van de vier metrolijnen in normaal, zegt woordvoerder Guy Sablon van de MIVB.Op lijnen 1 en 5 rijden metro's, op lijnen 2 en 6 niet. Wat de trams betreft, rijden 5 van de 19 lijnen. 'Het gaat om lijn 3,4,7, 82 en 92', luidt het.

  Bij de bussen van de MIVB rijden 11 van de 50 lijnen. 'Daar zijn ook enkele grote bij, zoals 71 en 95. Ook de bussen van en naar de luchthaven rijden', aldus nog Sablon.

 • Annelies Van Erp

  Ludieke acties

  In het Leuvense stonden er aan enkele overheidsgebouwen zoals het Vlaams Administratief Centrum, Centrale Gevangenis en het gebouw van de belastingdiensten op de Philipssite stakingsposten en voerden vakbondsmilitanten van het ACOD ook enkele opvallende ludieke acties.

  Aan het Vlaams Administratief Centrum in Leuven werden roze neuzen uitgedeeld om aan te geven dat de Vlaamse regering haar ambtenaren 'bij de neus' heeft genomen. De belastingambtenaren op de Philipssite kregen dan weer appeltjes waarmee we er op wilden wijzen dat de geplande pensioenhervorming 'hun appeltje voor de dorst doet verwateren'.

 • Annelies Van Erp

  Ook actie bij VRT

  De socialistische vakbond van de openbare diensten heeft ook actie gevoerd aan de ingang van de VRT. Er stond een stakingspost en de actievoerders deelden pamfletten uit.

  De vakbond wil zich blijven verzetten tegen 'de afbraakpolitiek van de Vlaamse en federale overheid.' 'Met deze actie nemen we het nog eens op voor de VRT als openbare dienst', zegt Luk Vandenhoeck van het ACOD. 'De VRT wordt bedreigd door de besparingen van de Vlaamse regering. En ook de indexsprong heeft een grote impact op de lonen van onze werknemers. Daardoor blijft de koopkracht dalen.'

  De openbare omroep moet in opdracht van de Vlaamse regering fors besparen. In 2015 moeten 128 mensen vertrekken als gevolg van de 18 miljoen euro besparingen die de VRT krijgt opgelegd.

  De actie had volgens de directie geen impact op de programmering en het aanbod.

 • Nieuwe 24-urenstaking op 12 mei?

  Het federaal comité van de socialistische vakbond ABVV gaat volgende week beslissen of er op 12 mei een nieuwe nationale 24-urenstaking komt. Dat schrijft De Standaard woensdag op zijn website, op basis van de uitnodiging die de krant in handen kreeg. Bij het ABVV bevestigt men het bestaan van de brief en van de vergadering van het federaal comité op 28 april. "Het gaat om een uitnodiging naar de leden van het federaal comité. Het was niet de bedoeling dat die bij De Standaard terechtkwam," aldus de ABVV-woordvoerster.

  Als 66 procent van de stemgerechtigde vakbondsleiders het voorstel steunt, zal de nationale ABVV-leiding voor 12 mei een nationale stakingsdag moeten afkondigen.

  Volgens De Standaard gaat het voorstel voor de nieuwe actiedag niet uit van de nationale leiding, maar zijn voorzitter Rudy De Leeuw en ondervoorzitter Marc Goblet statutair verplicht om de stemming te laten doorgaan omdat het stakingsvoorstel door meer dan 10 procent van de ABVV-aanhang is ingediend. De krant wijst erop dat De Leeuw al herhaaldelijk heeft gezegd dat staken alleen in front met de andere vakbonden, het ACV en de ACLVB, kan gebeuren. En van dat front is voorlopig geen sprake.

  Als er volgende week dinsdag geen meerderheid is voor de stakingsdag, gaat het ABVV op 12 mei regionale acties organiseren over de jongerentewerkstelling, blijkt uit de uitnodiging.

 • Bruno Tobback bij actievoerders in Leuven

  SP.A-voorzitter Bruno Tobback is deze ochtend langs geweest bij de actievoerders in Leuven om zijn steun te betuigen.

  Bruno Tobback

  Bruno Tobback © /

 • Stakende vakbond ACOD: 'Nog nooit zoveel begrip gevoeld'

  Chris Reniers, topvrouw van de socialistische vakbond voor openbare diensten ACOD, "heeft nog nooit zoveel begrip voor een staking gevoeld en gekregen" als bij de actie die woensdag in heel Vlaanderen wordt gevoerd. Reniers krijgt naar eigen zeggen "massaal veel positieve reacties" op het lamleggen van het openbaar vervoer en andere diensten.

  Zo'n 70 socialistische vakbondsmensen waren woensdag naar Hasselt gekomen om er een korte optocht te houden. Daarbij ook Chris Reniers, voorzitter van het ACOD, dat de staking organiseert. "De oproep om het werk neer te leggen wordt goed opgevolgd", aldus Reniers. "Bij de NMBS is het bijna 100 procent, bij De Lijn 70 procent en bij andere diensten wordt er ook meer gestaakt dan we hadden gehoopt."

  De actie is nodig, vindt Reniers, "omdat er elke week door de regering beslissingen worden genomen die de arbeids- en loonvoorwaarden van de ambtenaren zwaar aantasten". "De werkdruk ligt enorm hoog. En overleg met deze regering blijkt niet mogelijk te zijn."

  Ze heeft wel begrip voor de ontevreden burgers die getroffen worden door de staking. "Ze moeten op langere termijn denken. Wij staken in hun belang. Als de diensten waar ze nu van genieten, verder afbrokkelen, zullen ze veel meer hinder ondervinden."

  Volgens Reniers is de groep van mensen die de actie steunen, veel groter dan de critici. "Ik heb nog nooit zoveel begrip gevoeld en gekregen", zegt ze. "Er is een groot draagvlak. Kijk maar eens op de sociale media, dan zie je direct hoeveel mensen tegen de besparingen van de regering zijn."

 • Tot 150 agenten opgevorderd in gevangenissen

  De staking heeft ook gevolgen voor de werking in de gevangenissen van ons land. In de Nederlandstalige gevangenissen moesten ongeveer tachtig agenten

  opgevorderd worden, aan Franstalige kant vijftig à zestig. Ongeveer dertig à vijftig procent van de cipiers kwam woensdagochtend opdagen.

  De cijfers variëren van gevangenis tot gevangenis maar er is voldoende personeel om minstens het nachtregime te garanderen zonder politieversterking. In functie van het aantal aanwezige agenten, wordt het regime uitgebreid naar een wandeling op de binnenplaats of een douche.

 • Geen veiligheidscontrole in Brussels Justitiepaleis

  Aan de ingang van het Brusselse Justitiepaleis wordt voor een keer niet streng gecontroleerd, eenieder die het gebouw binnen wil, kan dat zonder gecontroleerd te worden. De zittingen in het paleis zelf gaan door, maar alle processen met gedetineerden zullen meer dan waarschijnlijk uitgesteld moeten worden.

 • 'Staking tegen de burger' (Voka)

  Voka betreurt dat de socialistische overheidsvakbond opnieuw naar het stakingswapen grijpt. Het Vlaams Netwerk van Ondernemingen heeft het woensdag in een reactie op de staking bij de openbare diensten over een "staking tegen de burger".

  "Vandaag worden opnieuw vooral de bedrijven en burgers getroffen door de vakbondsactie. De ACOD geeft hiermee een verkeerd signaal. In tijden van economisch zwaar weer is er maar één optie: samen hervormen voor de toekomst", zegt Voka in een mededeling.

  De organisatie vindt het jammer dat de bond zich niet wil neerleggen bij het mandaat dat de kiezer de regering heeft gegeven om gezonde en efficiënte overheidsfinanciën en overheidsdiensten uit te werken. "Veranderingen gaan steeds gepaard met onzekerheid. Het gaat niet op dat één groep iedere hervorming afblokt en daarmee de factuur doorschuift naar een ander. Laat ons hopen dat na deze onnodige staking de verantwoordelijkheidszin terugkeert, dat is in het belang van iedereen."

Onze partners