Live Herlees: Grootschalige antiterreuroperatie in België: 'Gedode jihadisten planden aanslagen in België'

15/01/15 om 18:57 - Bijgewerkt om 23:37

De bij een antiterreuractie in Verviers gedode en gewond geraakte jihadisten behoorden tot een operationele cel van Syriëstrijders. Zij wilden in België belangrijke aanslagen plegen, bevestigt het parket. Herlees onze LIVE-blog.

Herlees: Grootschalige antiterreuroperatie in België: 'Gedode jihadisten planden aanslagen in België'

© AFP

 • Simon Demeulemeester

  Einde liveblog - samenvatting

  Wij beëindigen hierbij onze liveblog over de antiterreuractie in België, waarbij twee jihadisten omkwamen en een derde - gewond - werd opgepakt.

  Korte samenvatting van de gebeurtenissen:

  De actie begon met een inval in Verviers, waar een schietpartij losbarstte die uiteindelijk het leven kostte aan de verdachten. Ook in Brussel, Vilvoorde en Sint-Jans-Molenbeek werden invallen gedaan.

  Het parket ontkende een link met de gebeurtenissen in Parijs. De actie zou twee weken geleden al in touw gezet zijn 'en niet versneld door de aanslagen op Charlie Hebdo'. Overigens kaderde deze actie in een internationale operatie. Zeven andere landen - onder meer Jemen en Duitsland - voerden ook actie tegen jihadisten. België is wel het enige land waar doden vielen.

  Ondertussen werd het dreigingsniveau van 2 naar 3 opgetrokken rond bepaalde politie-instellingen omdat de terroristen vooral de politie viseerden. Zij wilden op korte termijn aanslagen plegen, aldus het parket.

  Morgen leest u op Knack.be een interview met jihad-expert Montasser AlDe'emeh.

 • Simon Demeulemeester

  Burgemeester van Verviers is tevreden over efficiëntie ordediensten

  Marc Elsen, de cdH-burgemeester van Verviers, is donderdagavond afgezakt naar de rue de la Colline waar de politie in de vooravond een gewapende inval deed bij een jihadistische cel, waarbij twee verdachten omkwamen. De burgemeester was tevreden over de efficiëntie van de ordediensten. "Geen enkele burger, politieman of ambulancier raakte gewond", zei hij.

  "De bedoeling van de operatie was om te vermijden dat mensen schade zouden aanrichten, en dat is wat er gebeurd is". De burgemeester gaf nog mee dat, volgens zijn medeweten, geen enkele verdachte is kunnen vluchten bij de operatie.

 • Simon Demeulemeester

  Geen commissariaten ontruimd in Etterbeek, Elsene - wel zware bewaking

  De terroristische cel die donderdagavond opgerold wordt bij een grootscheepse actie van het federaal parket en de federale politie, plande aanslagen op politiemensen en -gebouwen, maar er zijn donderdagavond geen politiecommissariaten ontruimd in Etterbeek of Elsene zoals enkele media berichtten. Ook het hoofdkantoor van de federale politie werd niet geëvacueerd. Dat melden de federale politie en de lokale politie van de betrokken zones.

  Het OCAD heeft donderdagavond wel het dreigingsniveau verhoogd naar drie op een schaal van vier voor de gerechtsgebouwen en politiegebouwen in het land. Als gevolg daarvan is de bewaking aan die gebouwen wel verscherpt. Zo staan aan verschillende commissariaten zwaargewapende agenten met kogelvrije vesten. Het vroegere Rijksadministratief Centrum in de Koningsstraat in Brussel, tussen de Kruidtuin en de Congreskolom, is sinds vorig jaar het nieuwe hoofdkwartier van de federale politie. De aanpalende straten, de Vesaliusstraat en de Vandermeulenstraat, zijn donderdagavond afgezet door zwaarbewapende leden van de federale politie.

 • Simon Demeulemeester

  Geen inval geweest in Anderlecht

  Er zou geen inval geweest zijn in Anderlecht, in tegenstelling van eerdere berichten. De burgemeester van Anderlecht, Eric Tomas, bevestigt dat er geen inval was noch een schietpartij op zijn grondgebied.

 • Simon Demeulemeester

  Michel, Jambon en Geens zitten samen met veiligheidsdiensten

  Eerste minister Charles Michel zit ondertussen samen met Koen Geens (Justitie) en Jan Jambon (Binnenlandse Zaken en Veiligheid) in vergadering met de veiligheidsdiensten.

 • Simon Demeulemeester

  Operatie in Verviers afgelopen, verdergezet in Brussel

  De operatie in Verviers is afgelopen, zo meldt Belga op gezag van korpschef Marcel Simonis. De politie blijft echter aanwezig.

  In Brussel gaan de acties door, aldus het federale parket.

 • Simon Demeulemeester

  'Als 7 januari dan toch een Europese 9/11 was, mogen we niet de fouten van de Amerikanen maken'

  We moeten uitkijken dat we straks in naam van de vrije meningsuiting geen mensen opsluiten omdat ze anders denken. Er is geen behoefte aan een Belgische Patriot Act of een Europees Guantanamo, schreef Knack-commentator Hubert Van Humbeeck naar aanleiding van de aanslagen in Parijs.

 • Simon Demeulemeester

  En in de zeven andere landen?

  Niet enkel België, maar nog zeven andere landen hielden ook een antiterreuractie, weet VTM Nieuws. Het federaal parket wil echter niet zeggen over welke landen het nog gaat.

  Ook Jemen zou betrokken zijn en in Duitsland in Wolfsburg werd volgens Bild een jihadist opgepakt, zo schrijft De Standaard.

  De Duitse politie had maandenlang een terreurcel van 50 jihadisten geobserveerd. Onder hen vijf die in Syrië en Irak gevochten hebben met IS. Die informatie wordt volgens De Standaard bevestigd door het Openbaar Ministerie in Karlsruhe.

 • Simon Demeulemeester

  'Niet alle verdachten aangetroffen bij invallen'

  Volgens de Franstalige openbare omroep RTBF is de politie nog op zoek naar verdachten, aangezien niet alle gezochten aangetroffen werden bij de invallen.

 • Simon Demeulemeester

  Explosieven gevonden in Anderlecht

  Bij een inval in Anderlecht zijn explosieven gevonden, zo melden La Dernière Heure en La Libre Belgique.

  UPDATE (22u22):

  Er zou geen inval geweest zijn in Anderlecht, in tegenstelling van eerdere berichten. De burgemeester van Anderlecht, Eric Tomas, bevestigt dat er geen inval was noch een schietpartij op zijn grondgebied.

 • Simon Demeulemeester

  'Operatie is niet versneld door wat er in Frankrijk is gebeurd'

  Nog volgens het federaal parket is er geen enkel verband tussen de operatie van donderdagavond en de aanslagen in Parijs. "Dit onderzoek liep al enkele weken en is begonnen nog voor de gebeurtenissen in Parijs", zegt de woordvoerder. "Het heeft zijn eigen leven geleid en we hebben besloten tussen te komen op het moment dat ons het meest geschikt leek. De operatie van vanavond is niet versneld door wat er in Frankrijk is gebeurd."

 • Simon Demeulemeester

  Na eerste inval in Verviers nog invallen in Brussel, Sint-Jans-Molenbeek en Vilvoorde

  Kort na de inval in Verviers vielen speciale eenheden van de federale politie ook binnen op verschillende adressen in Brussel, Sint-Jans-Molenbeek en Vilvoorde, op zoek naar nog meer verdachten. "Die huiszoekingen zijn nog bezig en over het resultaat kunnen we nog niets zeggen", aldus woordvoerder Van Der Sypt. "Morgen om 11.00 uur volgt een nieuwe persconferentie."

 • Simon Demeulemeester

  Derde verdachte hield zich schuil tijdens schietpartij

  De antiterreuroperatie begon donderdagavond in Verviers, waar het meteen tot een vuurgevecht kwam met twee verdachten. "Nog voor de speciale eenheden goed en wel waren binnengevallen, hadden de verdachten al het vuur geopend met oorlogs- en automatische wapens", zegt de woordvoerder van het parket.

  "Daarop volgde een vuurgevecht dat verschillende minuten duurde en waarbij de twee verdachten werden doodgeschoten.

  In het pand was een derde verdachte aanwezig, die zich tijdens het vuurgevecht verborgen hield en nadien werd opgepakt. De inval gebeurde op het gelijkvloers van een pand waarvan de hogere verdiepingen bewoond werden door burgers. Zowel zij als de politiemensen bleven ongedeerd."

 • Simon Demeulemeester

  'Politie valt opnieuw binnen in huis Verviers en Anderlecht'

  Volgens persagentschap Belga is de politie opnieuw binnengevallen in een huis in verviers, nabij de plaats waar de eerste keer werd binnengevallen.

  La Dernière Heure meldt dat ook in Anderlecht een inval werd gedaan.

 • Simon Demeulemeester

  Tussenstand: Twee gedoden, één gewonde opgepakt - plannen voor aanslagen - Geen verband met Parijs - Internationale actie

  Een tussenstand:

  De antiterreuroperatie die donderdagavond heeft plaatsgevonden in Verviers, Brussel, Sint-Jans-Molenbeek en Vilvoorde, was gericht tegen een operationele cel terroristen die op het punt stonden belangrijke aanslagen te plegen in België, meer bepaald tegen de politiediensten. En dat binnen de komende dagen. Dat meldt het federaal parket. In totaal werden een tiental huiszoekingen uitgevoerd. Bij de actie in Verviers werden twee verdachten doodgeschoten en een derde opgepakt.

  "De verdachten openden onmiddellijk het vuur met oorlogs- en automatische wapens op de speciale eenheden van de federale politie", zegt Eric Van Der Sypt van het federaal parket. "Ze werden vervolgens geneutraliseerd. Daarbij werden twee verdachten gedood, een derde werd van zijn vrijheid beroofd. Geen enkele agent of burger werd gewond."

  Het gerechtelijk onderzoek naar de groep, waarvan enkele leden terugkwamen uit Syrië, loopt nog steeds en voorlopig wenst het federaal parket weinig verdere details vrij te geven. Er zou weliswaar geen verband zijn met de aanslagen in Parijs, het onderzoek liep al voor de aanslagen daar plaatsvonden.

  Op een nieuwe persconferentie, vrijdag om 11.00 uur, zou meer uitleg gegeven worden.

  Intussen heeft het OCAD, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, beslist het dreigingsniveau te verhogen naar niveau drie op een schaal van vier voor de politiediensten in geheel België. Voor de rest van het land blijft het op niveau twee, met bijzondere aandacht voor bepaalde plaatsen, aldus nog het federaal parket.

  De antiterreuractie kadert in een grote internationale gecoördineerde actie door politiediensten in maar liefst 7 landen, waaronder Jemen. Alleen in België zijn er doden gevallen, zo wist VTM Nieuws.

 • Actie in Schaarbeek nog steeds aan de gang

  Momenteel is in Schaarbeek ook een actie bezig, meldt VTM. De politie heeft daar alles afgesloten en er ziekenwagens opgeroepen.

 • Talrijke nieuwsgierigen aan rue de la Colline in Verviers

  Aan de rue des Ecoles in het centrum van Verviers stromen meer en meer nieuwsgierigen toe, nu de wijk rond de rue de la Colline werd afgesloten. De mensen die naar hun woning willen gaan, moeten zich bij de politie identificeren. De gerechtelijke autoriteiten geven ter plaatse geen uitleg. Er is nog steeds veel politie aanwezig in de buurt en een ziekenwagen staat geparkeerd vlakbij de vroegere bakkerij "Le Croissant d'Or", waar de politie-inval plaatsvond.

  Veel belangstelling in Verviers

  Veel belangstelling in Verviers © Belga

Onze partners