Live Herlees: 'Deze regering voert opnieuw een monopolie in voor een Franse monopolist'

18/12/14 om 10:54 - Bijgewerkt om 16:10

In het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer kwamen onder andere de verlenging van de levensduur van de kerncentrales en de Belgische soldaten in Irak aan bod. Herlees onze liveblog.

Herlees: 'Deze regering voert opnieuw een monopolie in voor een Franse monopolist'

© Belga Image

 • Kevin Van der Auwera

  Einde van de liveblog

  Hiermee besluiten we onze liveblog. Bedankt om bij ons te volgen.

 • Kevin Van der Auwera

  Verder op de agenda

  De Kamer gaat over tot de bespreking van de wetsontwerpen en -wetsvoorstellen. Na 18 uur wordt het begrotingsdebat, dat vanochtend rond 7.30 uur werd opgeschort na een marathonvergadering van 22 uur, hervat. Lees meer aan het begin van deze liveblog.

 • Kevin Van der Auwera

  Vragenuurtje zit er al op

  Er waren heel weinig vragen en die waren snel afgehandeld. Verschillende Kamerleden hadden bovendien vragen voor hun partijgenoten in de regering, zoals Stefaan Vercamer voor Kris Peeters (beiden CD&V), Richard Miller voor Didier Reynders (MR) en Peter Dedecker voor Johan Van Overtveldt (N-VA) - thema's die dan ook snel waren afgehandeld.

  Een opvallend rustige zitting dus in vergelijking met de voorbije weken. Zijn de Kamerleden nog te moe van de marathonzitting van gisteren of zijn ze al aan de kerstvakantie begonnen?

 • Kevin Van der Auwera

  CDH-vraag voor Steven Vandeput over de Belgische soldaten in Irak

  De minister van Defensie (N-VA) zegt dat voor de inzet van de militairen een budget van 6,77 miljoen euro is voorzien. 'We gaan niet deelnemen aan gevechten,' benadrukt hij. 'De bijdrage van militairen is gelimiteerd tot training en advies. Voorlopig is het zo dat er voorzien wordt dat we samenwerken met de Duitsers'. De locaties moeten echter nog besproken worden.

  De bijdrage van de Belgische F-16's aan de strijd tegen Islamitische Staat in Irak wordt met zes maanden verlengd tot 31 juni 2015, zo was voor het Kamerdebat bekendgemaakt.

 • Kevin Van der Auwera

  Applaus voor de 'maidenspeech' van Dirk Janssens

  Op vraag van voorzitter Siegfried Bracke. Janssens sloot af met te zeggen dat hij erop rekent dat de regering haar verantwoordelijkheid zal nemen met betrekking tot de Belgische klimaatinspanning.

 • Kevin Van der Auwera

  'Zorgen dat België met één stem spreekt'

  Marghem belooft af te stemmen met de verschillende overheden. 'Ik wil ervoor zorgen dat België tegen maart met één enkele stem spreekt.'

 • Kevin Van der Auwera

  'De verdeelsleutel tussen de overheden ontbreekt'

  De laatste vergadering van het overlegcomité dateert van 19 maart 2014, herinnert Janssens. 'Heeft de federale regering haar inspanning al bepaald,' wil hij onder meer weten.

 • Kevin Van der Auwera

  Open VLD-vraag over klimaatinspanning

  Dirk Janssens wil van Marghem weten hoe het zit met de verdeling van de Belgische klimaatinspanning.

 • Kevin Van der Auwera

  'CD&V heeft zich weer laten rollen'

  Temmerman: 'Mevrouw de minister, u heeft helemaal niet geantwoord op de vragen. Er is wel degelijk een alternatief. U kijkt niet naar de toekomst, door de kerncentrales te verlengen hypothekeert u de toekomst van ons energiebeleid. De alternatieve, duurzame energie zal er niet komen.'

  'De CD&V heeft zich weer laten rollen, want er zou geen beslissing komen vóór een oplossing voor Doel 3 en Tihange 2. Deze regering voert opnieuw een monopolie in voor een Franse monopolist'.

 • Kevin Van der Auwera

  Ecolo stelt vragen bij houding Open VLD en CD&V

  Volgens Jean-Marc Nollet worden potentiële investeerders in alternatieven ontmoedigd.

 • Kevin Van der Auwera

  'De minister heeft 5 minuten en 30 seconden gepraat'

  Marghem heeft zich dus aan de 6 minuten (twee minuten voor elke van de drie vragen) gehouden, zo legt Bracke de morrende PS-fractie het zwijgen op.

 • Kevin Van der Auwera

  Sfeer wordt bitsig

  'Inefficiënt, gevaarlijk en een ideologische beslissing,' zegt Karine Lallieux. Ze wil niet besluiten, tot ongenoegen van voorzitter Bracke, die haar herhaaldelijk vraagt om op te houden. Applaus van de PS-fractie voor Lallieux.

 • Kevin Van der Auwera

  Marghem: 'Het is belangrijk om zelfvoorzienend te zijn'

  Marghem begint aan de opsomming van een lijstje van 8 redenen. Ze verwijst onder meer naar de onzekerheid over het heropstarten van Doel 3 en Tihange 2, de geplande sluiting van thermische centrales en de onmogelijkheid om op korte termijn buitenlandse capaciteit op het Belgische net te integreren.

  De minister wordt regelmatig op boegeroep van de Groen-, Ecolo- en PS-fracties onthaald.

 • Kevin Van der Auwera

  'Laat mij uitspreken, aub, ik heb u ook laten uitspreken'

  Marghem wordt geregeld onderbroken door de oppositie.

 • Kevin Van der Auwera

  'Waarom?', wil Temmerman weten

  'Doel 1 en Doel 2 zullen voor tien jaar verlengd worden. Waarom? Is het voor het stroomtekort? Neen, zeker niet, want dat risico is er nu. Is het omdat we meer concurrentie willen? Ik denk het niet, want het geeft een sterker monopolie aan Electrabel. Is het om de prijs te doen zakken? Jammer genoeg ook niet, want de investeringen zullen immens zijn. Doel 1 en Doel 2 zijn onze oudste kerncentrales, is het daar veilig?'

  'Ik verwacht een eerlijk antwoord,' sluit ze af.

 • Kevin Van der Auwera

  Reynders deelt bezorgdheid

  'De vrijheid van de pers zijn basisprincipes,' antwoordt Reynders aan zijn partijgenoot. 'Dialoog vanuit Europa met Turkije is nodig'.

 • Kevin Van der Auwera

  Drie vragen voor minister van Energie Marghem (MR)

  Over het langer openhouden van de kerncentrales. De vragen komen van Karine Lalieux (PS), Jean-Marc Nollet (Ecolo-Groen) en Karin Temmerman (SP.A)

 • Kevin Van der Auwera

  Bezorgdheid over Turkije

  Richard Miller stelt aan minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) een vraag over de recente ontwikkelingen in Turkije, waar de politie onder andere oppositiefiguren en regeringskritische journalisten heeft opgepakt. Miller: 'Dat is zorgwekkend voor een dichtbijgelegen land met Europese banden en met een geografisch belangrijke ligging.'

 • Kevin Van der Auwera

  'De échte helden zijn spelers als Kompany en Simons'

  'Zij benutten hun geld wel in hun land van herkomst', besluit Dedecker nog. Hij bedankt Van Overtveldt voor zijn 'onderbouwd antwoord'

Onze partners