Herlees: Calvo: 'Regering laat de kassa voor GDF Suez-Electrabel nog tot 2025 rinkelen'

13/03/14 om 15:57 - Bijgewerkt om 17:13

Kamerlid Kristof Calvo (Groen) is verbolgen dat een conventie tussen de regering en GDF Suez-Electrabel al getekend is. Die bepaalt onder meer een gegarandeerde winstmarge voor de energiereus.

Herlees: Calvo: 'Regering laat de kassa voor GDF Suez-Electrabel nog tot 2025 rinkelen'

Kristof Calvo (Groen) © Belga

Kamerlid Kristof Calvo (Groen) wil dat het parlement vandaag nog inzage krijgt in een conventie die de regering Di Rupo tekende met de Franse energiereus GDF Suez-Electrabel. In die conventie wordt een 10-jarige levensduurverlenging van de kernreactor in Tihange 1 gekoppeld aan een zekere winstmarge voor het bedrijf, en dat tot 2025.

'Blijkbaar is de conventie al getekend. Dat is energiepolitiek oude stijl,' zegt Calvo aan Knack.be. 'Zo'n contract, elk bedrijf zou daarvoor tekenen: een exclusief contract met de staat, dat door geen regering kan gewijzigd worden tot 2025 en waardoor de economische parameters ook dezelfde blijven.'

Het is volgens Calvo een schande dat de regering deze conventie sluit met een partner die voor 500 miljoen euro fraude pleegde. 'Blijkbaar heeft men twee à drie weken geleden getekend, toen dat net aan het licht is gekomen. Daarbovenop komt nu uit dat België, de burgers en de bedrijven dus, 285 miljoen euro moet terugbetalen aan GDF.' Dat komt omdat België het opgeeft in een fraudezaak tegen Electrabel en andere Belgische dochterondernemingen van GDF Suez. En dus krijgt de energiereus de 285 miljoen euro terug die ze aan de fiscus betaalden.

Calvo hekelde op het spreekgestoelte van de Kamer dat staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) deze zaak een 'zaak uit het verleden' noemde. 'Dit is brandend actueel. We zijn op dit moment die 285 miljoen euro aan het terugbetalen. Het is schandalig dat deze premier een engagement neemt voor de komende federale regeringen. Deze premier laat de kassa van de oude installaties rinkelen.'

Onze partners