Herexamens worden weer vaker mogelijk

© Thinkstock

Door de hervorming van het secundair onderwijs zullen scholen die leerlingen een tweede kans willen geven, niet meer op de vingers worden getikt door de onderwijsinspectie.

Middelbare scholieren zullen in de toekomst weer vaker te maken kunnen krijgen met een herexamen. Vandaag is het bijna uitsluitend mogelijk na ziekte, maar daar komt door de modernisering van het secundair onderwijs verandering in. Voortaan zullen scholen die leerlingen een tweede kans willen geven, bijvoorbeeld na een onverwacht slechte toets, niet meer op de vingers worden getikt door de onderwijsinspectie. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Herexamens zullen volgens minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) vaker mogelijk zijn, maar niet op vraag van de leerling zelf. Het zal de klassenraad zijn die er aan het einde van het schooljaar over beslist.

Raymonda Verdyck, bestuurder van het Gemeenschapsonderwijs (GO! ), denkt niet dat haar scholen elke leerling met een onvoldoende een herexamen zullen geven. “We zijn wel blij dat het voortaan kan. Zo kan ik mij voorstellen dat klassenraden ertoe overgaan als leerlingen niet slagen voor een toets, en de leerkrachten het gevoel hebben dat zij het met extra zelfstudie wel kunnen halen. In zulke gevallen kan een herexamen wel helpen.” (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content