Herdenking slachtoffers Lommel: plaats voor 9.000 mensen

19/03/12 om 15:25 - Bijgewerkt om 15:25

De Soeverein Arena in Lommel biedt voor de afscheidsplechtigheid in Lommel plaats aan zowat 9.000 mensen.

Herdenking slachtoffers Lommel: plaats voor 9.000 mensen

© Belga

"In de evenementenhal zelf is plaats voor 5.000 personen. De helft van de plaatsen gaat naar de families en vrienden van de slachtoffers en de genodigden, zoals de prominenten en de leerlingen van basisschool 't Stekske. Er is plaats voor iedere leerling en twee ouders. Buiten kunnen 4.000 mensen de afscheidsplechtigheid op twee reuzenschermen volgen. Vanaf 9 uur gaan de deuren van de Soeverein open", vertelde Peter Vanvelthoven, burgemeester van Lommel.

Geen foto's in de zaal

Aan alle aanwezigen wordt expliciet gevraagd geen foto's of beelden in de zaal te nemen. Er zijn veertig stewards voorzien, die daarop zullen toezien. Ook aan de pers is gevraagd geen beelden te maken van de rouwende families van de slachtoffers.

De plechtigheid zal een bezinningsmoment zijn met teksten van onder andere de familie, vrienden, de school en het stadsbestuur. "Persoonlijke, levensbeschouwelijke overtuigingen krijgen een plaats tijdens de intieme afscheidsmomenten binnen de families. Na de ceremonie, die ruim een uur zal duren, krijgen alle aanwezigen binnen en buiten de kans om een laatste groet te brengen aan de overledenen. De aanwezigen zullen ook een doodsprentje krijgen, maar het ontwerp ervan is nog aan de gang. De lijkkisten en de families zullen dan al weg zijn. De laatste groet kan aan een foto gebracht worden", aldus Vanvelthoven.

Buiten aan de Soeverein komt er een troostmuur, waar mensen en kinderen een boodschap of een tekening kunnen achterlaten.

Live

De plechtigheid begint om 10.30 uur. De vijftien kisten en twee foto's van de overledenen worden door militairen binnen gedragen. Naast het Belgische koningspaar zullen ook premier Elio Di Rupo, de Nederlandse prins Willem-Alexander en prinses Maxima, de Nederlandse premier Mark Rutte en voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy aanwezig zijn in Lommel.

De herdenkingsplechtigheid in Lommel voor de slachtoffers van het busdrama in Zwitserland wordt woensdag live uitgezonden door VRT en vtm en zal ook te bekijken zijn op Knack.be. (Belga/SD)Lees meer over:

Onze partners