Herdenking Holocaust: in Antwerpen geweigerde struikelstenen worden vandaag in Brussel getoond

11/11/16 om 00:15 - Bijgewerkt om 00:21

De 23 gedenkstenen voor slachtoffers van de Holocaust die op advies van het Forum der Joodse Organisaties niet in Antwerpen geplaatst worden, zullen vandaag vrijdag om 11 uur tentoongesteld worden aan het Graf van de Onbekende Soldaat in Brussel.

Herdenking Holocaust: in Antwerpen geweigerde struikelstenen worden vandaag in Brussel getoond

Stolpersteine in Keulen © AFP

Dat maakte de Brussels organisatie AMS (Association pour la Mémoire de la Shoah) bekend.

De zogenoemde "Stolpersteine" of struikelstenen zijn kleine geelkoperen gedenkstenen die ingewerkt worden in de stoep voor de huizen van Holocaustslachtoffers.

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) weigerde de stenen te laten plaatsen na advies van het Forum der Joodse Organisaties, dat een groot deel van de Joodse gemeenschap in Antwerpen vertegenwoordigt. De organisatie vindt het niet respectvol dat er over de gedenkstenen zou gelopen worden.

"Velen van hen stemmen op Bart De Wever", zegt Eric Picard van AMS, die de stenen in Antwerpen wou plaatsen. "We hebben Raphaël Werner ontmoet, de voorzitter van het Forum, die niet geassocieerd wil worden met het plaatsen van de gedenkstenen. Maar hij is niet tegen ons initiatief. Hij wil liever een monument waar de namen van de joodse slachtoffers op gegraveerd staan. Voor Raphaël Werner komt het de stad toe daarvoor een initiatief te nemen".

Antwerpen en München

Picard wijst beschuldigend naar de Antwerpse burgemeester: "We vrezen dat Bart De Wever zich geneert voor de herinnering, via deze herdenking, aan de collaboratie van de Vlaamse nationalistische beweging."

Antwerpen is slechts de tweede grote stad in Europa die de struikelstenen weigert, na München in Duitsland. België telt 166 van dergelijke stenen in Brussel, Charleroi, Luik, Mechelen en Sint-Truiden.

De organisatie AMS, die op 11 november voor het eerst deelneemt aan de officiële ceremonie aan het graf van de onbekende soldaat, roept in een korte video publieke figuren op om hun initiatief om de Holocaust te herdenken te ondersteunen. Ook worden Antwerpenaars die dat kunnen, gevraagd om de gedenkstenen tijdelijk bij hen thuis tentoon te stellen, bijvoorbeeld in de etalage van hun handelszaak.

(Belga/RR)

Onze partners