Hema ontslaat uitzendkracht wegens hoofddoek

08/03/11 om 08:34 - Bijgewerkt om 08:34

Het gaat om een jonge Limburgse vrouw, geen allochtoon. Volgens het CGKR gaat het mogelijk om discriminatie.

Hema ontslaat uitzendkracht wegens hoofddoek

© Thinkstock

De Hema-vestiging in Genk heeft een uitzendkracht - een jonge Limburgse vrouw, geen allochtoon - ontslagen omdat er zoveel klachten waren binnengekomen over haar hoofddoek.

Dat melden De Standaard en Het Nieuwsblad dinsdag.

"Toen de vrouw bij ons kwam werken, had ze nog geen hoofddoek op", zegt woordvoerster Judy op het Veld in de kranten. "Pas later heeft ze gevraagd om dat wel te mogen doen. De winkelleiding gaf haar daarvoor de toestemming, maar er kwamen veel negatieve reacties van klanten. Daarop werd haar gevraagd die hoofddoek af te doen, maar ze weigerde dat. Daarna hebben we beslist de overeenkomst stop te zetten."

De jonge vrouw had een contract bij het uitzendkantoor Randstad en werkte al een tijdje bij Hema in Genk.

Jan Denys van Randstad, bevestigt haar ontslag. "Er waren blijkbaar zowel interne als externe klachten over deze hoofddoek", zegt hij. "Onze klant, in dit geval Hema, heeft daarop de autonome beslissing genomen om haar contract niet te verlengen. Daar kunnen wij als uitzendkantoor niet in tussenkomen. De klant bepaalt zelf de criteria om het contract met mensen stop te zetten."

Discriminatie

Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) hoedt er zich voor het ontslag zomaar af te doen als discriminatie op basis van geloofs- of levensbeschouwing. "Daarvoor kennen we de feiten onvoldoende," zegt directeur Jozef De Witte. "Dat vergt verder onderzoek."

Het Centrum gaat voorlopig zelf geen stappen ondernemen. De Witte: "Het gaat hier om een individueel slachtoffer. Het komt haar toe met ons contact op te nemen".

Volgens De Witte zijn er wel redenen om aan te nemen dat het om discriminatie gaat. "Een werkgever kan of mag niet ingaan op discriminerende vragen van klanten," aldus De Witte. "Dat geldt voor Hema, maar evenzeer voor Randstad."

Lees meer over:

Onze partners