Helft Vlamingen ziet N-VA-plannen niet zitten

Bart De Wever en Jan Jambon © Belga

Ruim vier op de tien Vlamingen zien de N-VA-plannen voor een confederaal model zitten. Iets meer dan de helft (52 procent) kan zich echter niet vinden in de N-VA-plannen. Dat blijkt uit een peiling van iVox in opdracht van VTM NIEUWS bij 1.001 Vlamingen.

Op de vraag of België een confederale staat moet worden, antwoordt 46 procent ja en 46 procent neen.

De respondenten blijken ook sceptisch te staan tegenover de betaalbaarheid van de plannen. Zo gelooft maar 27 procent in de betaalbaarheid van de plannen, 48 procent denkt dat ze onbetaalbaar zijn.

De plannen voor Brussel zijn volgens de respondenten dan weer onvoldoende uitgewerkt: 22 procent geeft de N-VA op dat vlak een voldoende, maar 59 procent vindt het te weinig uitgewerkt.

Vertrouwen in Bart De Wever gedaald

De plannen hebben ook een effect op het vertrouwen dat de Vlamingen hebben in Bart De Wever. 46 procent zegt dat hun vertrouwen in De Wever is gedaald, bij 20 procent is het toegenomen en voor 33 procent is er niks veranderd. Opmerkelijk is dat ook 16 procent van de N-VA-kiezers aangeeft dat hun vertrouwen in De Wever is gedaald.

Als het gaat om het vertrouwen om de volgende minister-president te worden van Vlaanderen, haalt Kris Peeters het duidelijk van De Wever: Peeters haalt 56 procent tegen 25 procent voor De Wever.

De Wever: negatieve ‘framing’

In een eerste reactie zei Bart De Wever dat sommige mindere resultaten mogelijk toe te schrijven zijn aan de negatieve “framing” van de N-VA-voorstellen. Volgens hem willen critici mensen angst aanjagen over de mogelijke gevolgen van de plannen.

Dat sommigen de N-VA plannen te vergaand vinden, noemt De Wever ook logisch. “Dat was ook het geval bij het federalisme. Ik ben zeker dat er een dag komt dat mensen dit ook logisch gaan vinden”.

‘Kris is allemansvriend’

Dat mensen meer vertrouwen hebben in Kris Peeters als minister-president is volgens De Wever ook logisch. “Het verbaast me niks. Hij is al minister-president. Bovendien is Kris een soort allemansvriend terwijl één derde van de Vlamingen tegen mij is. Dat komt door onze uitgesproken en expliciete ideeën”.

De onlinepeiling over de N-VA-plannen werd uitgevoerd bij een steekproef uit het iVOX opt-in panel van 1.000 Nederlandstalige kiesgerechtigden in Vlaanderen en Brussel. De foutenmarge bedraagt 3,1 procent. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content