Helft Vlaamse spoeddiensten onderbemand

18/05/12 om 20:51 - Bijgewerkt om 20:51

In 30 van de 56 ziekenhuizen zijn de spoeddiensten onderbemand en moeten mensen vaak lang wachten op de eerste zorgen. Het Syndicaat Vlaamse huisartsen countert die kritiek. 'Ruim 70 procent van de mensen hoort niet thuis op de spoed.'

Helft Vlaamse spoeddiensten onderbemand

© Belga

Meer dan de helft van de spoeddiensten in Vlaanderen zijn onderbemand. Vaak zijn er gewoon te weinig artsen aanwezig op de permanentie. Daardoor moeten de patiënten ook veel langer wachten dan vroeger. Dat meldt vtm in Het Nieuws, naar aanleiding van een reeks die de krant De Standaard brengt.

In 30 van de 56 ziekenhuizen zijn de spoeddiensten onderbemand, zo blijkt uit verslagen van de Vlaamse zorginspectie die De Standaard kon inkijken. Veel spoeddiensten zitten met gaten in de permanentie: op sommige momenten zijn er te weinig dokters aanwezig of in een aantal gevallen zelfs geen. Daardoor loopt de wachttijd voor de patiënten op.

"Bij bijna een een kwart van de ziekenhuizen heeft de inspectie twijfels of verpleegkundigen en artsen wel voldoende toezicht op patiënten hebben. Daar is er eigenlijk te weinig personeel voor alle patiënten", zegt Maxie Eckert, journaliste van De Standaard.

Oneigenlijk gebruik

Het Syndicaat Vlaamse Huisartsen (SVH) countert die kritiek en meent dat er bij de spoeddiensten van de Vlaamse ziekenhuizen 70 procent oneigenlijk gebruik is. Het SVH vraagt daarom ook om de toegang tot de spoeddiensten te beperken. (Belga/INM)

Onze partners