"Helft van studenten aan universiteit zal zakken"

27/09/10 om 09:40 - Bijgewerkt om 09:40

De slaagkansen van jongeren die aan het eerste jaar universiteit beginnen, zijn voorspelbaar. Dat blijkt uit een studie van de K.U. Leuven.

"Helft van studenten aan universiteit zal zakken"

© Belga

De helft van de jongeren die deze week aan het eerste jaar universiteit beginnen, zal zakken. Hun slaagkansen zijn voorspelbaar en variëren naargelang de vooropleiding: 12 procent voor beroepsonderwijs tot 75 procent voor Grieks-Wiskunde.

Dat blijkt uit een studie van Vives (K.U. Leuven), waarover De Standaard en Het Nieuwsblad maandag berichten.

Economen Koen Declercq en Frank Verboven bekeken de slaagcijfers van de 73.600 jongeren in 2001-2007 de universiteit aanvatten. De helft slaagde niet in het eerste jaar; 49,8 procent slaagde (van 41,8 procent in archeologie tot 57,2 voor de apothekers).

Eén richting wijkt af: geneeskunde heeft een slaagcijfer van 87,2. Het is de enige richting met een toelatingsexamen.

Ook zijn er volgens de studie grote verschillen naargelang het net waaruit de jongeren komen: het gemeenschapsnet geeft een slaagcijfer van 34 procent, het katholieke net een ruime 50 procent.

Selectie

Een jaar niet slagen, kost volgens een eigen berekening van De Standaard op basis van de Vives-cijfers 40.000 euro of meer voor de gezinnen en de onderwijsoverheid samen.

Volgens beide economen is een vorm van selectie voor de universiteit noodzakelijk. En dat is niet asociaal, want mislukkingen treffen gezinnen met bescheiden inkomens het hardst.

Lees meer over:

Onze partners