Helft van militairen zakt of komt niet opdagen voor fysieke tests

28/12/11 om 07:50 - Bijgewerkt om 07:50

Amper de helft van de 35.000 Belgische militairen slaagt in de verplichte, jaarlijkse fysieke tests. De andere helft zakt of komt niet opdagen.

Amper de helft van de 35.000 Belgische militairen slaagt in de verplichte, jaarlijkse fysieke tests. De andere helft zakt of komt niet opdagen. Dat bericht Het Laatste Nieuws.

In het Belgisch leger moet iedereen in principe elk jaar 'militaire tests lichamelijke gezondheid' afleggen, MTLG in het jargon: 1 minuut pompen, 1 minuut buikspieroefeningen en 2.400 meter lopen. Iedereen moet in principe de helft van de punten halen.

Vorig jaar slaagde maar 51 procent van de 35.000 Belgische militairen. Liefst 8 procent slaagde niet. En 41 procent stuurde zijn kat. Van die laatste groep had 13 procent geen enkel excuus, 19 procent was ouder dan 50 en bijgevolg vrijgesteld en 9 procent werd medisch ongeschikt bevonden om zich aan de tests te onderwerpen.

Theo Francken (N-VA): 'Bevries anciënniteit als ze niet opdagen'

Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) belooft nieuwe tests, die gedifferentieerd worden naar leeftijd en naar beroep. Die tests moeten in 2012 op punt worden gesteld en zouden in 2013 van start moeten gaan. Strengere sancties komen er voorlopig nog niet.

N-VA-Kamerlid Theo Francken, die de cijfers opvroeg, vindt de aanpak van minister De Crem ontoereikend. Enkel de tests aanpakken is niet voldoende, meent Francken. Hij wil soldaten die niet slagen of hun kat sturen bestraffen door een deel van hun wedde in te houden of door hun anciënniteit te bevriezen. (Belga/SD)

Onze partners