Helft tieners laat zwangerschap afbreken

24/03/10 om 09:07 - Bijgewerkt om 09:07

Het aantal tienerabortussen in ons land blijft elk jaar stijgen. Dat blijkt uit een studie van jeugdarts Chantal Kortmann

Helft tieners laat zwangerschap afbreken

© Belga

Het aantal tienerabortussen in ons land blijft elk jaar stijgen. Dat blijkt uit een studie van jeugdarts Chantal Kortmann, meldt het christelijk weekblad Tertio woensdag.

Kortmann is lid van de parlementaire evaluatiecommissie die werd opgericht na de goedkeuring van de abortuswet, twintig jaar geleden. Zij analyseerde de cijfers van geboorten en abortussen bij tieners tussen 2003 en 2007. In die periode nam het aantal tienerzwangerschappen opvallend toe. "Terwijl het aantal bevallingen bij tienermoeders veeleer stabiel bleef, is het aantal abortussen ongeveer tegelijk toegenomen met het aantal zwangerschappen. Vanaf 2006 zien we bijna voor elke geboorte een abortus".

Er zijn opmerkelijke regionale verschillen. Terwijl in Vlaanderen tot 2007 het aantal zwangerschapsafbrekingen bij tienermeisjes sterker toenam dan het aantal bevallingen, werd in 2007 plots een geboortepiekje geregistreerd. Volgens Kortmann komt dat mogelijk door de 'babymediahype' onder invloed van populaire tv-programma's.

In Wallonië zette de trend van de voorgaande jaren zich gewoon door: het aantal abortussen bij tieners lag daar in 2007 zelfs hoger dan het aantal bevallingen. In Brussel is dat al sinds 2004 het geval.

Bij meisjes tussen tien en veertien jaar zijn er voor elke twee kinderen die geboren werden tien abortussen. In die leeftijdscategorie wordt elk jaar een twintigtal meisjes moeder. Bij de vijftien- tot negentienjarigen werd zowat de helft van de bijna zesduizend zwangerschappen in 2007 afgebroken.

Onze partners