'Helft overlevingspensioenen te laat betaald' (Sonja Becq)

01/02/12 om 10:29 - Bijgewerkt om 10:29

In de helft van de gevallen wordt het overlevingspensioen te laat uitbetaald door de Rijksdienst voor Pensioenen (RVP), zegt CD&V-Kamerlid Sonja Becq.

'Helft overlevingspensioenen te laat betaald' (Sonja Becq)

© Belga

De Rijksdienst voor Pensioenen (RVP) heeft problemen om de dossiers van wie een overlevingspensioen aanvraagt tijdig te behandelen. In de helft van de gevallen wordt het overlevingspensioen te laat uitbetaald, zegt CD&V-Kamerlid Sonja Becq.

Wie zijn pensioen opneemt op 65 jaar moet geen aanvraag indienen. De RVP start een jaar voordien de toekenningsprocedure op. Voor alle andere rustpensioenen moet een aanvraag worden ingediend. Voor de gewone rustpensioenen lukt het de pensioendiensten meestal alles tijdig af te handelen. De toekenning en uitbetaling van het overlevingspensioen is problematischer.

Armoede lonkt

"Hierdoor wordt de overlevende niet enkel geconfronteerd met verdriet, maar ook met armoede. Zeker wanneer ook rekeningen nog
geblokkeerd worden in het kader van de erfenisregeling", zegt Becq. Zij vraagt dat de pensioendiensten extra aandacht hebben voor de aanvragers van een overlevingspensioen. (Belga/SD)

Onze partners