Helft lokale jongerenfuiven schenkt toch sterke drank

28/02/11 om 16:50 - Bijgewerkt om 16:50

Op bijna de helft van de plaatselijke fuiven wordt toch sterke drank aan tieners verkocht. "We hebben nu een nieuw plan van aanpak", zegt Paul Van Den Meerssche, hoofd van de controledienst.

Helft lokale jongerenfuiven schenkt toch sterke drank

Op bijna de helft van de plaatselijke fuiven wordt toch sterke drank aan tieners verkocht. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad maandag.

Jonge meisjes van 13 jaar die stomdronken en schaars gekleed rondlopen op fuiven georganiseerd door de plaatselijke jeugdverenigingen. Voor de controleurs van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid zijn dit geen ongekende taferelen.

Hoewel er een alcoholverbod geldt voor min 16-jarigen en een sterkedrankverbod voor min 18-jarigen, stellen de controleurs vast dat hier heel vaak aan gezondigd wordt.

"Het grootste probleem situeert zich bij de plaatselijke fuiven die georganiseerd worden door jeugdverenigingen", zegt Paul Van Den Meerssche, hoofd van de controledienst van de FOD Volksgezondheid. Van de 64 plaatselijke fuiven die gecontroleerd werden, waren er 29 of 45 procent niet in orde.

Nieuwe aanpak

"Voor ons zijn die plaatselijke fuiven een prioriteit en we hebben nu een nieuw plan van aanpak", zegt Van Den Meerssche. Zo willen de controleurs zo veel mogelijk met de organisatoren van fuiven overleggen. "Meteen na een controle gaan we rond de tafel zitten. Als zij vinden dat er toch sterke drank geschonken moet worden, dan moeten ze maatregelen nemen om de verkoop ervan in de hand te houden, bijvoorbeeld via een polsbandjessysteem."

Volgens Van Den Meerssche is er sinds deze aanpak al een duidelijke vooruitgang merkbaar.

Onze partners