Helft klachten groepsverkrachtingen geseponeerd

28/05/13 om 09:54 - Bijgewerkt om 09:54

Vorig jaar zijn in België 232 meisjes of vrouwen het slachtoffer geworden van een groepsverkrachting. Van 2009 en 2011 werd 44 procent van de klachten geseponeerd.

Helft klachten groepsverkrachtingen geseponeerd

© Thinkstock

Vorig jaar zijn in België 232 meisjes of vrouwen het slachtoffer geworden van een groepsverkrachting. Dat melden Gazet Van Antwerpen en Het Belang Van Limburg. Cijfers van het college van procureurs-generaal tonen dat van 2009 en 2011 44 procent van de klachten werden geseponeerd.

In 55 procent van de gevallen wordt 'onvoldoende bewijs' aangehaald als reden waarom de daders niet vervolgd worden. Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) heeft haar administratie en het Nationaal instituut voor Criminalistiek en Criminologie gevraagd het gebruik van seksuele agressiesets voor artsen te evalueren. Daarin zit alles wat een arts nodig heeft om zo snel mogelijk na de feiten sporen op te nemen die nuttig zijn voor het onderzoek.

'Het is van cruciaal belang dat het lichaamsonderzoek met behulp van de set seksuele agressie en de afname van eventuele DNA-sporen snel en correct gebeuren', antwoordde Turtelboom op een vraag van Gérard Deprez (MR).


Lees meer over:

Onze partners