Helft festivals schenkt toch alcohol aan jongeren

© Belga

Ongeveer de helft van de festivals neemt het niet nauw met het verbod om alcohol te verkopen aan jongeren onder de zestien of achttien jaar.

Ongeveer de helft van de festivals neemt het niet nauw met het verbod om alcohol te verkopen aan jongeren onder de zestien of achttien jaar. Dat blijkt uit de eerste inspecties van Volksgezondheid waarover De Standaard en Het Nieuwsblad berichten.

Bij vijf op de tien festivals die werden bezocht, zijn overtredingen vastgesteld. In één geval ging het weliswaar om een meerderjarige die sterke drank doorverkocht aan minderjarigen. Volksgezondheid zegt deze zomer nog zeker ertig festivals te zullen controleren, omdat ze merkt dat de wet nog niet beter wordt nageleefd. “Wat vooral stoort is dat organisatoren de verkoop van alcohol aan jongeren banaliseren. Iedereen is toch eens jong geweest, zeggen ze. Die reactie is gevaarlijk”, zegt Paul Van den Meersche van de controledienst in de krant.

Boete minimaal 300 euro

De Inspecties door Volksgezondheid vinden sinds 2010 plaats, maar van enige verbetering is nog geen sprake. In 2012 werden ook een vijftigtal festivals gecontroleerd, waarvan bijna de helft (21) een proces-verbaal en een boete van minimaal 300 euro kregen, drie kregen een waarschuwing. Van den Meersche pleit in de krant voor kleurbandjes die de jongere aan de ingang van het festival krijgt en die zijn leeftijd aangeven. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content