Heksenjacht op daders mishandeling (schokkende beelden)

23/01/13 om 18:25 - Bijgewerkt om 18:25

Op het internet is een heksenjacht ingezet op de Belgische daders van de zware mishandeling van een Nederlander in Eindhoven. De commotie is ontstaan nadat de Nederlandse politie zelf schokkende beelden van de mishandeling vrijgaf om de daders op te sporen.

Duizenden likes, shares en retweets. Op sociale media wordt gejaagd op de acht jongens die ervan worden verdacht worden de 22-jarige jongen uit Eindhoven te hebben mishandeld.

Foto's van de verdachten en hun namen gaan rond, zo heeft de Nederlandse commerciële televisiezender RTL gemeld. De mishandeling werd vastgelegd met een bewakingscamera.

De politie gaf de beelden vrij en riep mensen die de daders herkenden op, contact op te nemen. Daarop ontstond op internet een 'hype'. De beelden werden honderdduizenden keren bekeken op YouTube.

Een foto van de verdachten die later opdook werd op Twitter en Facebook duizenden keren gedeeld. Op sommige foto's staan ook de namen van de verdachten. Dat leidde ertoe dat onschuldige mensen die dezelfde naam hebben als de daders uit het schopfilmpje worden bedreigd.

Het openbaar ministerie in Nederland doet een oproep om het recht niet in eigen hand te nemen. "De beslissing over de schuldvraag is voorbehouden aan de rechter", zo stelt de hoofdofficier van justitie (procureur) van het parket van Oost-Brabant op de website van het OM.

"De verontwaardiging in de media en op het internet over dit ernstige strafbare feit is begrijpelijk, maar het mag niet betekenen dat de normale rechtsgang hierdoor verstoord wordt. Het is niet de bedoeling dat burgers het recht in eigen hand nemen."

De hoofdofficier zegt dat het OM, de politie en de gemeente Eindhoven de zaak hoog opnemen en dat het gerecht binnen de wettelijke grenzen alles in het werk stelt om de andere verdachten zo snel mogelijk aan te houden.

Eerder deze week gaven twee minderjarige Belgen zich aan bij de politie in Eindhoven nadat ze de beelden hadden gezien. Intussen heeft zich ook een derde verdachte aangegeven, in het gezelschap van zijn ouders. Het betreft een Nederlander uit de omgeving van Turnhout.

De Nederlandse politie heeft een rechtshulp- en aanhoudingsverzoek gedaan aan de Belgische collega's voor de aanhouding van de overige vijf verdachten.

Volgens de regionale Omroep Brabant weet men in België wie de verdachten zijn en waar ze verblijven.

De NOS zegt intussen dat de daders hun slachtoffer niet zomaar hebben uitgepikt, zoals eerder werd gedacht. De man zou een opmerking hebben gemaakt over het feit dat één van de jongeren een trap tegen een fiets had gegeven. Volgens de advocaat van één van de jongens bestond de groep uit zes Nederlanders en twee Belgen. (ANP/EE)

Lees meer over:

Onze partners