Heidebrand in Helchteren onder controle

16/04/12 om 15:49 - Bijgewerkt om 15:49

Op het militaire schietterein in Helchteren heeft zich een grote bos- en heidebrand voorgedaan. Die is ondertussen onder controle. Schietoefeningen zouden aan de basis liggen van de brand.

Heidebrand in Helchteren onder controle

© Belga

Na ruim twee uur blussen kregen de brandweerkorpsen van Genk, de voorpost van Helchteren, Hasselt en Lommel een grote bos- en heidebrand op het militaire schietterrein in Helchteren onder controle.

De brandweer kreeg bijstand van twee politiehelikopters om de bestrijding vanuit de lucht te coördineren. Ook de brandweer van Maasmechelen is uitgerukt met een bosbrandweerwagen.

Schietoefeningen

Ondertussen is duidelijk geworden dat schietoefeningen van de privé-onderneming Forges de Zeebrugge uit Herstal aan de basis van de brand lagen

"We moeten toch proberen dergelijke calamiteiten te vermijden", aldus burgermeester Yzermans. "In het verleden zijn er al vaker branden ontstaan tijdens schietoefeningen. We gedogen het NAVO-schietterrein al dertig jaar, maar branden van zo'n omvang willen we toch voorkomen. Forges de Zeebrugge was bezig met zogenaamde 'rockets' te testen. Het ging om gecontroleerde oefeningen, maar je ziet tot wat het kan leiden", luidt het verder.

Schrijven aan minister Pieter De Crem

In de richting van Meeuwen-Gruitrode hadden de spuitgasten wat meer werk, omdat de vuurhaarden daar moeilijker bereikbaar waren door verschillende vengebieden. Twee maanden geleden had de burgemeester al een schrijven gericht aan minister Pieter De Crem en die kan zich nu opnieuw aan een brief verwachten.

Volgens burgemeester Alain Yzermans zijn bij het incident 500 hectare natuurgebied in vlammen opgegaan. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners