Heel wat kritiek op wilde staking bij NMBS

14/05/12 om 13:17 - Bijgewerkt om 13:17

Enkele treinbestuurders legden het werk neer om de onveiligheid op de sporen aan te klagen na het treinongeluk in Godinne.

Heel wat kritiek op wilde staking bij NMBS

© Belga

Maandag ging een deel van de treinbestuurders van het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB), een kleinere vakbond van treinbestuurders, in staking. Als gevolg werden een zestigtal treinen afgeschaft.

Onveiligheid op de sporen

De treinbestuurders uitten hun ontevredenheid nadat de onveiligheid op de sporen na het treinongeluk vrijdag in Godinne opnieuw in het licht geplaatst werd.

"Dat ongeval herinnert ons eraan dat de veiligheid op de sporen verre van optimaal is, zowel voor de gebruikers als voor de spoorwegbeambten. Een van de bestuurders dankt het leven aan een echt mirakel", aldus de vakbond die de stakingsactie ondersteunde. Het ASTB stelde ook vast dat de dagen voor het ongeluk zich enkele problemen met de signalisatie op die lijn voordeden.

Onaanvaardbaar

Zowel de NMBS en minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette veroordelen de wilde staking. "Het is onaanvaardbaar dat treingebruikers op die manier gegijzeld worden. Daarom moet deze vakbond de overlegmechanismes en regels, die onder andere een stakingaanzegging voorzien, naleven", zegt Magnette.

Volgens de minister kan enkel de sociale dialoog de belangen van zowel de werknemers als die van de gebruikers en de kwaliteit van de diensten waarborgen.

"Met dit soort acties worden de statutaire sociale akkoorden met voeten getreden", klinkt het ook in een reactie bij de NMBS. "De NMBS zal de toepassing vragen van de reglementaire bepalingen voor de medewerkers die hun dienst in de steek lieten."

Minimumdienst

Naar aanleiding van de staking pleitte MR-voorzitter Charles Michel opnieuw voor een minimale dienstverlening bij het spoor tijdens de spitsuren. Benoît Lutgen, voorzitter van het cdH, sprak op Bel RTL van een "onaanvaardbare actie". Een minumdienst organiseren kan voor hem enkel na overleg hierover met de vakbonden.

De vakbond diende eerder al een stakingsaanzegging in om te protesteren tegen de invoering van psychotechnische tests die alle bestuurders voortaan zullen moeten afleggen, het gevolg van een Europese richtlijn. Daarvoor is al overleg gaande met spoormaatschappij NMBS. "De reactie van maandag staat los van de toepassing van die tests", aldus nog het ASTB. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners