Heeft België wel last van de klimaatopwarming? Stel uw vraag aan KMI-weerman David Dehenauw

17/04/18 om 12:30 - Bijgewerkt op 11/07/18 om 14:26

Hebt u een originele en relevante vraag voor weerman David Dehenauw? Stel ze hier en maak kans op een boekenbon.

Heeft België wel last van de klimaatopwarming? Stel uw vraag aan KMI-weerman David Dehenauw

Een redder aan de Belgische kust past het zwemadvies aan © Belga

Mail uw naam, adres en vraag voor David Dehenauw naar mijnvraag@knack.be. De geselecteerde vragen verschijnen in Knack (met vermelding van uw naam en gemeente). De vraag van de week wordt beloond met een bon van Standaard Boekhandel ter waarde van 20 euro.

België en verschillende andere landen in Europa kreunen al weken onder de extreme droogte. Alarmerende berichten doen de ronde dat er straks geen druppel water meer uit de kraan komt, de gevolgen voor de landbouw zijn ronduit catastrofaal en als het zo doorgaat, riskeren we, net als vorig jaar, een boete als we ons gazon willen sproeien.

De maand juni was de derde droogste maand sinds de eerste metingen in 1833; de temperatuur lag met een gemiddelde van 17,8 graden hoger dan het normale gemiddelde van 16,2 graden en er viel 15,8 millimeter neerslag. Maar volgens David Dehenauw is het record van juni 1976 nog niet verbroken. Toen bedroeg de neerslag 11,8 millimeter.

Mogen we ons vaker aan dit soort extreme droogtes verwachten door de klimaatopwarming zoals verschillende wetenschappers verklaren? Of is het een normaal verschijnsel dat om de zoveel jaar voorkomt? En wat betekenen die catastrofale gevolgen voor de landbouw straks voor onze portemonnee?

Dat de temperatuur in ons land tot 3,5 graden kan stijgen als we onze koolstofuitstoot in Europa niet dringend beperken, is inmiddels algemeen bekend. Maar tot nu toe levert geen enkel Europees land genoeg inspanningen om die uitstoot grondig te verminderen, blijkt uit een recent rapport van Climate Action Network (CAN).

De gevolgen zijn niet alleen een stijgende zeespiegel, we zullen in ons land ook meer te maken krijgen met zware regenval in de winter en hevige stormen. Moeten we ons daar op voorbereiden en toch maar vast een (opblaas)boot inslaan? Of loopt het allemaal zo'n vaart niet?

David Dehenauw is weerman bij het KMI en presentator van Het Weer op VTM, RTL en Radio 2

Lees meer over:

Onze partners