"Heeft België nog zin?"

23/04/10 om 10:23 - Bijgewerkt om 10:23

De Waalse politieke commentatoren twijfelen of België uit deze regimecrisis zal raken.

"Heeft België nog zin?"

© Reuters

De Waalse politieke commentatoren twijfelen of België uit deze regimecrisis zal raken.

"Heeft het land nog zin?"

In Le Soir vraagt Béatrice Delvaux zich af of "het land nog zin heeft". Wat donderdag gebeurd is, is ernstig omdat de wet van de meerderheid zonder remmingen opgedrongen wordt. België heeft voor haar enkel nog zin als "we talrijk genoeg zijn om erin te geloven en eraan te werken. Als de crisis aanhoudt, is dat een teken dat dit niet het geval is. "Dat was helaas het sentiment dat gisteren domineerde", besluit Delvaux.

"Een Vlaamse machtsgreep"

La Libre Belgique noemt de crisis een Vlaamse machtsgreep en illustreert haar mening met een foto van de badge die de Vlaams Belangparlementsleden donderdag opspelden met als tekst "Splits B-H-V/België".

"Regimecrisis"

La Dernière Heure verwijst naar het ophefmakende RTBF-programma "Bye Bye Belgium". Hij noemt het opstappen van Open VLD uit de regering-Leterme "egoïstisch, onvolwassen en politiek onverantwoordelijk". Of België uit deze "regimecrisis" raakt, kan volgens hem niemand met zekerheid zeggen.

"Zwarte bladzijde in de Belgische geschiedenis"

De enige oplossing voor één Vlaming op drie is het einde van België. Dat blijkt uit een peiling van de kranten van Vers l'Avenir die menen dat België in gevaar is. Voor hen is donderdag een zwarte bladzijde in de Belgische geschiedenis geschreven en heeft ons land drie dagen om uit de chaos te geraken.

"België kan zich geen nieuwe politieke crisis veroorloven"

"De socio-economische toestand van het land is nog onvoldoende hersteld om zich een nieuwe politieke crisis te kunnen veroorloven", zo wijst Martine Maelschalck in de krant l'Echo op de ernst van de toestand. Ze is tevens ongerust over het imago van België na de haatdragende slogans van Vlaams-extremisten in het parlement.

"Genoeg"

"De koning heeft er genoeg van ... en wij ook!", luidt het kort en bondig bij de krantengroep Sud Presse.

Lees meer over:

Onze partners