Hedwigepolder mag onder water van VVD en PvdA

29/10/12 om 10:11 - Bijgewerkt om 10:11

De Nederlandse regeringspartijen VVd en PvdA zetten het licht op groen om de Hedwigepolder onder water te zetten.

Hedwigepolder mag onder water van VVD en PvdA

© Belga

De Nederlandse regeringspartijen VVD en PvdA zijn overeengekomen in hte nieuwe regeerakkoord om de Hedwigepolder in Zeeland onder water te zetten. Dat is goed nieuws voor de Vlaamse reegring, die een lange discussie in haar voordeel beslecht ziet. Dat meldt de NOS.

Het onder water zetten of ontpolderen van de Hedwigepolder zorgt al jaren voor discussie tussen de Nederlandse regering en de Vlaamse. Het dossier maakt deel uit van de verdragen die Vlaanderen en Nederland afsloten in 2005 om te zorgen dat het Scheldegebied goed beschermd wordt tegen stormvloeden, dat de Antwerpse haven optimaal toegankelijk blijft en waar de natuur kansen krijgt. Europa vindt immers dat de natuur rond de Westerschelde moet hersteld worden van vroegere ingrepen. Nederland stelde zelf voor de Hedwige te ontpolderen.

In het Nederlandse Zeeland is er protest gerezen tegen de ontpoldering. Dat deed de Nederlanders terugkrabbelen. Een beslissing die kwaad bloed zette in Vlaanderen. Dat de eerste regering Rutte de beslissing doorschoof naar de volgende regering, die nu door VVD en PvdA gevormd wordt, kon bij Vlaanderen en Europa op weinig begrip rekenen. De afspraken gemaakt in de Scheldeverdragen van 2005 moeten nageleefd worden, klonk het.

Wanneer de polder onder water komt te staan, is nog onbekend. (SD)

Lees meer over:

Onze partners