Hebt u vragen over uw belastingen? Stel ze aan expert Patrick Derthoo

17/04/18 om 12:30 - Bijgewerkt op 23/05/18 om 09:48

Hebt u een originele en relevante vraag voor Patrick Derthoo van Deloitte? Stel ze hier en maak kans op een boekenbon.

Hebt u vragen over uw belastingen? Stel ze aan expert Patrick Derthoo

© ImageGlobe

Mail uw naam, adres en vraag voor Patrick Derthoo naar mijnvraag@knack.be. De geselecteerde vragen verschijnen in Knack (met vermelding van uw naam en gemeente). De vraag van de week wordt beloond met een bon van Standaard Boekhandel ter waarde van 20 euro.

U hebt nog vijf à zes weken de tijd (afhankelijk of u kiest voor de papieren of online versie), maar toch wordt u nu al om de oren geslagen met tips en adviezen over uw belastingaangifte. Heel wat mensen worden onzeker van al die rode vakjes en honderden codes, en dus stellen ze hun aangifte uit. Maar invullen moet u toch, dus waarom niet even door de zure appel heen bijten?

Dankzij een vermindering van het aantal codes zou die aangifte er dit jaar gemakkelijker op zijn geworden, maar is dat ook zo? En wat te denken van de nieuwe codes? Zo is er een gloednieuwe rubriek voor alleenstaande ouders. Maar welke fiscaal voordelen hebben zij nu eigenlijk? En hoeveel mogen zij verdienen om die voordelen te krijgen?

Ook inkomsten uit de deeleconomie kunt u nu voordelig aangeven. Maar wat wordt nu eigenlijk begrepen onder deeleconomie? Vallen de populaire Airbnb en Uber ook onder die categorie? Zoja: welk belastingtarief geldt daar dan? Zonee: onder welke categorie vallen ze dan wél? En hoe zit het met de zogenaamde flexi-jobs? Kun je echt onbeperkt bijverdienen? Moet je die lonen dan aangeven of niet? En aan welke voorwaarden moet je voldoen?

Kinderen krijgen, dienstencheques bestellen of een huis kopen: het zijn allemaal manieren om de belastingen omlaag te halen. Maar last-minute valt dat moeilijk te regelen. Zijn er ook andere, minder bekende manieren om minder te moeten betalen? Laten veel Belgen voordelen liggen, en maken ze de fiscus zo slapend rijk?

Veel loontrekkenden vragen zich ook af of ze nu beter hun beroepskosten bewijzen, of toch voor de forfait kiezen. Is dit afhankelijk van het soort job dat je uitoefent? Welke kosten kun je nu eigenlijk aftrekken? Zijn etentjes en nieuwe kledij aftrekbaar? En hoe zit het met verbouwingen, wanneer je (af en toe) thuiswerkt? Maar ook voor veel gepensioneerden is dit een prangende kwestie: zij kunnen voordelig bijverdienen, maar kunnen ze dan ook beroepskosten inbrengen?

En ten slotte: wat als u, net als drie miljoen andere Belgen, een voorstel van vereenvoudigde aangifte krijgt? Als de fiscus met andere woorden uw belastingbrief al netjes heeft ingevuld en meteen ook een afrekening meestuurt. Is het dan slim om dat blind te vertrouwen? Of kijkt u toch nog even alles na?

Patrick Derthoo is Tax Partner bij Deloitte Belgium.

Onze partners