Hasseltse politie aangetast door fraudezaak

07/10/11 om 07:38 - Bijgewerkt om 07:38

De Hasseltse politie kampte met een graaicultuur en vriendjespolitiek. Toplui zouden zich jarenlang onterecht premies en vergoedingen hebben laten uitbetalen.

De Hasseltse politie heeft gekampt met een graaicultuur en vriendjespolitiek. De politiezone Hazodi (Hasselt-Zonhoven-Diepenbeek) lag zwaar onder vuur donderdagavond in het reportageprogramma "Panorama" op Canvas.

Het parket en het politiekorps reageren ontgoocheld op de reportage.

Uit de reportage bleek dat toplui, zoals onder meer voormalig korpschef Michel Beckers, zichzelf jarenlang onterecht premies en vergoedingen lieten uitbetalen. Op kosten van het korps zouden ook tal van aankopen zijn gedaan voor privégebruik. Volgens een getuige liepen de bedragen op tot zo'n 350 euro per maand. Verder zou ook een sollicitante die zakte voor een toegangsexamen toch een job hebben gekregen.

De klokkenluiders, enkele administratieve medewerkers, zouden vervolgens gepest en bedreigd zijn door hun chefs. Hun stappen naar het Comité P leverden niets op. Uiteindelijk zijn ze zelf correctioneel vervolgd wegens gesjoemel, en geschorst.

Job zonder inhoud

Hasselts burgemeester Hilde Claes (SP.A) heeft in 2009 de functies van de vier klokkenluiders opgeheven, officieel omdat die niet wettig zouden geweest zijn. De advocate van de vier ontkent dat en zegt dat de vier medewerkers statutair benoemd waren. De vier zeggen dat ze leidinggevende functies verloren en een job zonder inhoud kregen op een andere plaats.

Claes: 'Stadsbestuur heeft alles gedaan om klachten te onderzoeken'

Claes reageerde gisterenavond in 'Reyers laat' dat er nooit bewijzen zijn gevonden van grote mistoestanden. De onterecht uitbetaalde premies zouden intussen zijn teruggestort, aldus de burgemeester. Claes gaf wel toe dat er bij haar aantreden in 2009 grote spanningen waren in het politiekorps. Naar eigen zeggen plaatste ze de vier "klokkenluiders" over om een einde te maken aan de pesterijen en werd het contract van korpschef Beckers niet verlengd.

Aldus nog Claes heeft het stadsbestuur er alles aan gedaan om de mistoestanden aan te pakken en de klachten te onderzoeken.

Twee van de vier klokkenluiders blijven geschorst tot er een uitspraak komt. De korpsleiding is intussen vervangen. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners