'Hasseltse klokkenluiders kregen teveel loon'

10/12/11 om 08:25 - Bijgewerkt om 08:25

De vrouwelijke klokkenluiders die de mistoestanden bij de politie in Hasselt aankaartten, zouden teveel loon uitbetaald hebben gekregen. Hun advocaat noemt die aantijging lachwekkend.

'Hasseltse klokkenluiders kregen teveel loon'

© Belga

Een onafhankelijk onderzoek wees eerder al uit dat de politie van Hasselt onterecht 445.000 euro aan lonen uitkeerde. De conclusie die voor de hand lag was dan ook dat de klokkenluiders het wel degelijk bij het rechte eind hadden toen ze de mistoestanden in de politiezone Hasselt - Zonhoven - Diepenbeek (HaZoDi) aankaartten.

Foute inschaling
Volgens Het Belang van Limburg blijkt nu dat de klokkenluiders zelf mogelijk 218.000 euro teveel betaald kregen. Het Comité P. moet volgens de krant de foute inschaling onderzoeken.

Iris Exelmans, de advocaat van de klokkenluiders, noemt de aantijgingen lachwekkend. 'Mijn cliënten willen hun job terug. Men moet nu iets vinden om dat te verhinderen.'

PanoramaDe aantijgingen zijn inderdaad opvallend. Na de voorstelling van het onderzoeksrapport deed de maker van de Panorama-reportage die de problemen bij de politie van Hasselt blootlegde een oproep aan burgemeester Hilde Claes om de klokkenluiders in ere te herstellen.

Dat het auditkantoor de beschuldigingen van de klokkenluiders uit ons programma hard heeft gemaakt, is een bevestiging van hun geloofwaardigheid en bewijst dat wij als reportagemakers niet over één nacht ijs zijn gegaan,' zei Wim Van den Eynde.

ReorganisatieEx-korpschef commissaris Michel Beckers is na de voorstelling van het onderzoeksrapport meteen geschorst. Het Comité P. moet onderzoeken of hij zichzelf 30.000 euro onterecht heeft uitbetaald. Hij zou ook oneigenlijk gebruik hebben gemaakt van een dienstvoertuig en politiemensen teveel verlof hebben toegestaan.

De politie van HaZoDi zet intussen zeven commissarissen op straat. In de nasleep van de klokkenluidersaffaire voert korpschef Philip Pirard een reorganisatie door die de efficiëntie van de politie moet verhogen. De verschillende diensten die als eilandjes naast elkaar bestonden, worden nu ondergebracht in een hiërarchisch model. (EE)

Onze partners